miércoles, 9 de junio de 2021

¡Unas XXV Jornadas del Cable y la Banda Ancha en Cataluña de ensueño!

Emocionantes y apasionantes. Son las palabras clave que definen las XXV Jornadas del Cable y la Banda Ancha en Cataluña, que alumbraron el debate sobre la Sociedad de la Banda Ancha, la interactividad y el HbbTV y abrieron la puerta a la esperanza del deseado retorno a la normalidad y a la presencialidad en el contexto de la pandemia.


Estamos muy agradecidos al florilegio de entidades, empresas, universidades, medios de comunicación, instituciones y personas que hicieron posible una especie de milagro, que cumple un cuarto de siglo de existencia y que continuará englobado en un macro evento. Las
telecomunicaciones y la comunicación, de la mano del cloud journalism, son el epicentro de nuestra sociedad. La conectividad y los contenidos lo determinan todo, como ha quedado diáfana y extremadamente de manifiesto en los últimos meses. El dúo presencial + online ha llegado para quedarse.

Os incluimos a continuación en catalán un ejemplo de impacto mediático del evento, todo un éxito.

"Les prestacions de les xarxes de telecomunicació, siguin de fibra òptica, siguin de 5G, augmentaran d'acord amb la major exigència provinent de la interactivitat, amb el HbbTV com a màxim exponent", afirma el Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón, director de el Centre d'Estudis sobre el Cable (CECABLE) i professor de la Universitat Ramon Llull (URL), com a conclusió de les XXV Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya, que es van dur a terme el 7 de juny de 2021 de forma presencial i virtual amb gran èxit de públic i continguts a l'Auditori Blanquerna de Barcelona organitzades per CECABLE, Blanquerna-URL, Feceminte i Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETTC).


"Els canvis en els continguts de cara al consumidor són sensibles: més possibilitats de diàleg amb les marques, més personalització i, per tant, més rendiment de les insercions en audiovisual i Internet", exposa Fondevila, per a qui "serà necessari un període de adaptació per part dels diversos actors de el sector, però els resultats de l'HbbTV són prometedors, a l'ésser menys invasius i més eficaços". El principal avantatge de l'HbbTV per als operadors és que "justifica i promou les inversions en xarxes de banda ampla garantida, ja que augmenta la rendibilitat", explica Fondevila.



Les Jornades van estudiar paràmetres estratègics de les telecomunicacions, com l'evolució de les xarxes de banda ampla fixes com mòbils, els canvis en els continguts i els efectes dels estàndards de mercat, especialment en HbbTV i el 5G.



Natàlia Gómez (Xarxa Oberta de Catalunya) va remarcar el valor dels operadors neutres per galvanitzar l'expansió de la banda ampla. Joan Oliver (Wifidom) va reflectir els avantatges de les solucions wireless especialment per a zones rurals, i va afirmar que "la idea dels petits operadors no és fer la feina als grans". Narcís Coll (Evolutio) va remarcar que el balanceig entre computació i emmagatzematge fluctua entre l’edge (el mètode més proper), el fog i el cloud (el més llunyà). Rafael Calonge, CEO de Keynet Systems, va remarcar les virtuts d'un cable riser d'alta segregació en subconductes flexibles per a interior d'edificis. Aquesta manufactura compleix amb els particulars requisits de la ICT2. Disponible en 8, 12, 16, 24, 36, 48 i 64 fibres, posseeix una alta flexibilitat i un ampli radi de curvatura. A causa de l'alta segmentació de fibres, es garanteix en gran mesura la protecció de la fibra. La coberta compta amb dos elements de tracció que faciliten les tasques d'instal·lació. Com a detall, l'interior del cable i els subconductes estan impregnats amb talc, el que afavoreix un bon lliscament de l'interior de la coberta sense danyar les fibres. David Andreu (Anxanet) va subratllar el pes de la banda ampla i "l'oportunitat de la fibra virtual" en zones industrials i turístiques. Ignacio Rojo (Phicus) va ressenyar els avantatges d'un programari específic de monitoratge per a operadors.



L'HbbTV permetrà que la publicitat sigui més dirigible, interactiva i variada, segons Andrés Román (Sony). Xavi Redón (Cellnex) va explicar que el públic infantil consumeix més diferit i que els reptes de LovesTV se centren a millorar les funcionalitats de la plataforma, disposar de més models de televisió compatibles i crear nous entorns interactius fora de la televisió lineal a LovesTV. Cal distingir entre programmatic TV i addressable TV, ja que la programmatic TV se centra en l'automatització dels processos entre anunciants, agències de mitjans i suports, i l’addressable TV distribueix en temps real, "el que aguditza la necessitat d'un flux garantit de dades", postil·la Fondevila, per a qui “els axiomes de la Societat de la Banda Ampla, la universalització i la garantia del servei, s'apliquen idòniament en HbbTV, oportunitat d'interactivitat en clau de proximitat, sobretot per als operadors de cable tradicional".

La taula rodona va reflectir les possibilitats que s'obren en diversos serveis gràcies a la banda ampla. Fondevila va destacar que "la consolidació del 5G aplanarà el terreny per a un 6G en què la X reality protagonitzarà la interactivitat", i va emfasitzar que "la qualitat d'experiència en alguns serveis exigirà cabals d'1 Tbps en el futur", el que consolida la necessitat d'una infraestructura robusta: "per evitar l'efecte commodity els operadors poden jugar la carta del servei garantit". Cristina Campillo (Generalitat de Catalunya) va indicar que "per al desplegament del 5G es necessita col·laboració entre tots els implicats, i cal superar la bretxa digital". Xavier Edo (Feceminte) va subratllar que "la proximitat és el principal factor d'èxit dels operadors de cable tradicional, que trobaran solucions si el 5G no arriba als seus municipis". Carles Sabaté (Telecos.cat) va considerar que "es necessita formació per aprofitar les oportunitats del 5G". Diego Otero (CNMC) va admetre que "la subhasta del 5G ha tingut un preu de sortida elevat". Agustí Argelich (COETTC) va remarcar que "l'Estat és molt cobdiciós en telecomunicacions, quan és un sector bàsic, hi ha diners i cal utilitzar-los bé". Juan Junquera (AOTEC) va ressaltar que "la capacitat de resposta és sempre millor en petits operadors que en els grans", i va posar en dubte la qualitat de l'oferta que s'està llançant en 5G, a més de sol·licitar l'aposta per operadors neutres en 5G en zones rurals. De fet, Fondevila va subratllar que el missatge a favor de l'equilibri territorial va protagonitzar la primera edició de l'esdeveniment, i "es manté un quart de segle després".


L'esdeveniment forma part de el projecte "Noves Formes de Publicitat Interactiva a la Televisió, Internet i els Mitjans Digitals. Aplicacions Reals en HbbTV" (URL, Cellnex, CECABLE i IntadTV), finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat. A més de la URL, van col·laborar en les Jornades la Universitat Pompeu Fabra (UPF), l'Escola Universitària Mediterrani de la Universitat de Girona, la Universitat de Barcelona, ​​la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Camilo José Cela, EAE Business School, Centre Universitari Cesine, Euncet i la Universitat Politècnica de Catalunya.


A més de les universitats i Acotec, en l'esdeveniment participen i col·laboren la Generalitat de Catalunya, Club de Màrqueting Barcelona, ​​Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB), Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), Col·legi d'Enginyeries Tècniques i Grau en Enginyeria Informàtica de Catalunya (COETIC), GrausTIC, Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Federació Catalana d'Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions (Feceminte), Federació Coordinadora de Telecomunicacions (FECOTEL), Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions d'Espanya (Fenie), Federació Nacional d'Instal·ladors i Integradors de Telecomunicacions (FENITEL), Barcelona Digital Centre Tecnològic, TIC.CAT, Red.es, Localret, Associació Nacional d'Operadors de Telecomunicacions i Serveis d'Internet (AOTEC), Associació Nacional d'Empreses d'Internet (ANEI), Associació per al Progrés de la Direcció (APD), Associació Catalana de Tecnologia (ACTec), Associació de Tècnics d'Informàtica (ATI), Associació d'Empreses Operadores i de Serveis de Telecomunicacions (Astel), CTecno, Parc Tecnològic de l'Vallès (PTV), Centre Nacional de Referència d'Aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació TIC (CENATIC), Ilimit, e-deon, Dopuo, International Association of Technology, Education and Development (IATED), Plataforma FOTÓNICA21 o Societat Catalana de Tecnologia. 


¡Muchas gracias a todas y a todos!

8 comentarios:

  1. ¡Felicidades, Dr. Fondevila y CECABLE! ¡Exitazo espectacular!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. ¡Muchas gracias por tu comentario, Angie! ¡Con toda la ilusión!

      Eliminar
  2. Felicitats per aquest nou èxit, terrassista!!!!!

    ResponderEliminar
  3. Unes Jornades immillorables, amb un ambient maco, grans continguts i gran "networking". Felicitats!

    ResponderEliminar
  4. Nova fita del Dr. Fondevila i del Centre d'Estudis sobre el Cable. Felicitats!!!!!!!!!!

    ResponderEliminar