jueves, 1 de junio de 2017

Agraït de tot cor pel Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal



Des del blog “Telecomunicaciones y Periodismo” agraeixo de tot cor el 9è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal que he guanyat, organitzat i concedit per l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i la Xarxa Vives d’Universitats, pel treball “L’ús de les xarxes socials als diaris de l’ACPC: fórmules per aconseguir impacte i ingressos”. Aquests guardons (com el que també vaig aconseguir en la setena edició) alegren moltíssim i impulsen un esperit de recerca vocacional.

La tasca de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i de la Xarxa Vives d’Universitats en defensa de la recerca científica sobre el periodisme, les ciències de la comunicació i la premsa comarcal és lloable. L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) és una entitat sense ànim de lucre que aplega la pràctica totalitat d’empreses i entitats editores de premsa comarcal i local d’informació general existents a Catalunya, en format paper o digital, escrites en català i amb difusió de pagament. Premsa Comarcal inclou periòdics impresos de difusió diària, setmanal, bisetmanal, quinzenal, mensual, bimestral i trimestral.

La Xarxa Vives és també una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats (Universitat Abat Oliba CEU, Universitat d’Alacant, Universitat d’Andorra, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat CEU Cardenal Herrera, Universitat de Girona, Universitat de les Illes Balears, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Jaume I, Universitat de Lleida, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de Perpinyà Via Domitia, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Politècnica de València, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Sàsser, Universitat de València, Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya), a les qual agraeixo el premi que m’han atorgat, de quatre Estats europeus (Andorra, Espanya, França i Itàlia) en ensenyament superior, recerca i cultura. Nascuda el 1994, ofereix una plataforma que lidera serveis per a universitats, organitzacions públiques i privades i societat. La missió n’és contribuir al procés de construcció i de desenvolupament econòmic i social d’aquesta regió universitària transfronterera de l’Europa Mediterrània.
Es tracta de l’única plataforma que aplega administracions públiques i privades d’aquest territori transfronterer, i, en tant que pont de projecció internacional, presenta un catàleg de serveis innovadors i compartits de qualitat que va més enllà de la filosofia de representació institucional desenvolupada per altres organitzacions. La seva comunitat universitària està integrada per 500.000 estudiants, 40.000 PDI i 10.000 membres del PAS, 12 parcs científics i tecnològics universitaris (referència a Europa i el món) i un col·lectiu de gairebé 300 membres dels equips de govern de les universitats membres i centenars de professors i tècnics que participen en el desenvolupament de programes i serveis d’interès comú.
Heus ací algun dels impactes que han aparegut en mitjans de comunicació sobre aquesta fita:

“El Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón, professor de la Universitat de Girona (Escola Universitària Mediterrani) i director del Centre d’Estudis sobre el Cable (CECABLE), va rebre a Igualada (Museu de la Pell), en el marc de la 10a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, el 9è Premi de recerca universitària Premsa Comarcal, organitzat per l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i la Xarxa Vives d’Universitats, per la investigació “L’ús de les xarxes socials als diaris de l’ACPC: fórmules per aconseguir impacte i ingressos”.
“És motiu de gran alegria aquest reconeixement, ja que és fonamental analitzar com els mitjans de comunicació poden obtenir rendiment en forma d'interacció i ingressos en xarxes socials. Un model que confereix objectivitat permet situar a cada mitjà en l'entorn i ofereix pautes de millora”, afirma el terrassenc Fondevila, Investigador Principal del Grup de Recerca sobre Sistemes Innovadors de Monetització en Periodisme, Màrqueting i Turisme Digital (SIMPED) i del Grup de Recerca sobre Periodisme i Màrqueting Digital i Banda Ampla, de l’Escola Universitària Mediterrani (Universitat de Girona) i del CECABLE, i professor també de la Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat Oberta de Catalunya (UOC), EAE-Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i altres universitats.
En la recerca, amb un finançament de 5.000 euros, es proposa un model d’anàlisi quantitativa i qualitativa, que s’aplicarà en diaris catalans. El model de diagnosi permet classificar, mitjançant una puntuació final, els diversos mitjans, que es poden ubicar en l’escala de màrqueting. Es confronten les dades d’ús de xarxes socials amb els models mètrics vigents (Murdough, Lovett, Bonsón i Ratkai i Barger i Labrecque) i s’aporten vies de monetització de l’activitat en xarxes socials, per tal que els mitjans comarcals i locals n’obtinguin ingressos. Els resultats de l’aplicació pràctica, que es portarà a terme durant els pròxims mesos, es presentaran en el mes de maig del 2018.
El Premi de Recerca Universitària està dirigit a docents i investigadors de les Facultats de Ciències de Comunicació de l’àmbit dels Països Catalans. La convocatòria està destinada a abordar qualsevol tema relacionat amb l’edició de premsa comarcal i local en paper i de pagament, amb l’ús d’Internet com a prioritat, però oberta també al periodisme de proximitat en general que es realitza a ràdios i televisions locals, portals digitals d’informació general i a qualsevol altra tecnologia, sempre que la premsa comarcal hi disposi de finestra.
L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) és una entitat sense ànim de lucre que aglutina la pràctica totalitat d’empreses i entitats editores de premsa comarcal i local d’informació general existents a Catalunya, en format paper o digital, escrites en català i amb difusió de pagament. Premsa Comarcal aplega periòdics impresos de difusió diària, setmanal, bisetmanal, quinzenal, mensual, bimestral i trimestral.
La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats (Universitat Abat Oliba CEU, Universitat d’Alacant, Universitat d’Andorra, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat CEU Cardenal Herrera, Universitat de Girona, Universitat de les Illes Balears, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Jaume I, Universitat de Lleida, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de Perpinyà Via Domitia, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Politècnica de València, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Sàsser, Universitat de València, Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya) de quatre Estats europeus (Andorra, Espanya, França i Itàlia) en ensenyament superior, recerca i cultura.”

El ressò mediàtic està essent gran, amb impactes, entre d’altres, a CECABLE, Nació Digital, Diari de Terrassa, NEWT, El Món, El Mundo Financiero, Europa 24 Horas, Noticias de Formación, Megabolsa, Noticias Marketing, Todo Nombramientos, Diario Siglo XXI, La Información, Girona Notícies, Estrella Digital, De Noticias, PR Comunicación, El Butlletí de l’AMIC, Diari del Vallès i molts d’altres. Estic molt agraït, de tot cor! Com sempre, amb tota la il·lusió!

20 comentarios:

  1. Enhorabona, Dr. Fondevila! Un nou èxit ben merescut!

    ResponderEliminar
  2. Felicitats per l'èxit, Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón! Sempre al capdavant!

    ResponderEliminar
  3. Premi molt ben merescut, Joan Francesc...! Moltes felicitats...!

    ResponderEliminar
  4. Enhorabona, Dr. Fondevila! Sumant premis i satisfaccions.

    ResponderEliminar
  5. ¡Enorme Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón! ¡Las Universidades a tus pies! ¡Felicidades!

    ResponderEliminar