lunes, 4 de julio de 2022

Turisme, Internet i l’antiga ciutat històrica del Comtat d’Urgell: Balaguer


Els recursos digitals impulsen de forma cada vegada més determinant el turisme. La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism promouen Balaguer com a atractiu turístic creixent, que analitzem amb la col·laboració de Núria Voltes Miret. Es tracta d’una històrica ciutat situada a la comarca de la Noguera, la més extensa de tot el territori català, de la qual n’és la capital. La ciutat té uns 17.500 habitants,  una altitud de 233 m i la seva superfície ocupa 57,3 km². La seva capital de província és Lleida, situada a uns 30 quilòmetres.


Els orígens de la ciutat es remunten a l'entrada dels àrabs i berbers a la península, els quals van arribar a fer de Balaguer una de les principals ciutats de la zona al segle XI. Més tard, va convertir-se en una ciutat històrica del Comtat d'Urgell.
 

Balaguer ha estat sempre una ciutat principalment agrària, dedicada als productes d'horta, els cereals, la vinya i el cultiu del cànem i el lli. La riquesa històrica i monumental de la ciutat s'explica gràcies a la seva situació estratègica i el seu territori. La ciutat es trobava assentada dins de les muralles, però començà a expandir-se a mitjans del segle XX, tot envaint les hortes del marge esquerre del riu Segre, fins a arribar a ser la ciutat que és avui dia.

Fruit de la seva història de segles d’intercanvi entre les cultures cristiana, musulmana i jueva, Balaguer concentra nombrosos atractius patrimonials com l'església de Santa Maria, les muralles gòtiques, el Santuari del Sant Crist, el castell Formós, el convent de Sant Domènec o l’emblemàtica plaça del Mercadal, situada al centre històric de la ciutat, que converteixen la ciutat en un gran atractiu turístic.

A continuació podreu trobar 8 llocs d’interès per descobrir la ciutat. L'església de Santa Maria és un dels símbols més destacables de Balaguer. Es tracta d’un temple gòtic, que presideix la ciutat des d’un dels cims més alts d’aquesta. La seva construcció s'inicià l'any 1351, amb la voluntat d'ampliar l'antiga església de Sant Miquel, inexistent avui dia. La seva prolongació en la construcció, però, explica que l'església no presenti únicament un estil gòtic pur, típic de l'època en què es va començar a construir. L'any 1575, aquesta va passar a ser la parròquia principal de la ciutat, tot i que en diverses ocasions va haver de fer la funció d'hospital, caserna i presó.El desembre de l’any 1983, l’església de Santa Maria de Balaguer va ser declarada com a bé d’interès cultural, i actualment, al seu interior acull una exposició permanent de reproduccions i originals de pintures catalanes dedicades a la Verge Maria. L’exposició rep el nom “Art a Santa Maria”, i està oberta al públic.

El Pla d'Almatà, és un jaciment arqueològic d'època andalusina que es troba a la part alta de Balaguer, i, concretament, es tracta del més gran que es conserva a Catalunya, el qual fou declarat com a bé cultural d'interès nacional l'any 2006. En aquesta gran extensió de terreny hi podem trobar les restes arqueològiques d’un dels barris de la madina de Balaguer, que es va ser creat a partir del segle X, on s’hi van assentar els primers àrabs de la zona.

Gràcies a les actuals excavacions, s'hi han pogut identificar quatre cases i dos trams de carrers, i s'ha pogut recuperar una nombrosa col·lecció d'objectes de la vida quotidiana que es poden veure al museu de la Noguera, situat a Balaguer també.

Molt a prop dels jaciments del Pla d'Almatà ens trobem amb el Santuari del Sant Crist, que va ser construït sobre l'antiga església d'Almatà, que, al seu torn, va substituir la mesquita principal de la ciutat andalusina. 


Juntament amb l'església de Santa Maria, aquest conjunt arquitectònic, que engloba el convent de les monges clarisses, l'església, la casa rectoral, un hotel i un restaurant, dominen Balaguer des dels punts més alts de la ciutat. Fa quatre anys, li va ser atorgada el títol de basílica menor, per part del papa Francesc.

Balaguer encara conserva restes de les muralles gòtiques que hi havia hagut antigament a la ciutat, i que estan relacionades amb tres períodes històrics diferents. Al Pla d’Almatà podem trobar-hi les restes de muralles originals del segle VII, i del segle IX trobem la muralla que envoltava l’antiga ciutat de Balaguer, i el que avui és el centre històric, que va ser reconstruïda posteriorment al segle XIV quan es va produir l’eixamplament de la ciutat.


Aquesta és la que està més ben conservada, i a través de la qual es pot gaudir d’unes vistes espectaculars. El recorregut de la muralla és de 361 metres de llarg, i, de nord a sud, enllaça l'església de Santa Maria amb la
Torre del Bombo, un antic observatori franquista de la Guerra Civil, construït entre 1938-1939.

Si se cerca un espai amb encant per passejar, cal endinsar-se pels carrers del centre històric de Balaguer, un dels escassíssims nuclis urbans de formació àrab conservats plenament, fet que el dota de singularitat.

Estant de sort, es pot trobar alguna de les diverses activitats que l'Associació de Comerciants del Centre Històric organitza, com, per exemple, el Mercat de la Ganga, on els comerciants posen les seves parades al carrer per oferir als clients tota mena de productes a preus molt rebaixats.

Dins del centre històric hi destaca la Reguereta, l'antic safareig públic de Balaguer, que data de principis de segle XX. El seu origen es remunta a l'època medieval, quan el safareig rebia l'aigua de la sèquia del Cup, que passa per la banda dreta del riu Segre. Actualment, es troba en desús, ja que la intubació de la sèquia del Cup va implicar que l'aigua deixés de fluir contínuament i els avenços tecnològics van fer que aquesta deixés de ser útil.


Únicament es fa servir per a la festa medieval de l'Harpia, on les dones de l'Associació Dona Rural de Balaguer hi organitzen tallers per ensenyar al públic com es rentava la roba antigament.

La plaça del Mercadal és un altre espai molt emblemàtic de Balaguer, ja que és la plaça porxada medieval més gran de Catalunya en superfície. La seva construcció es va iniciar el 1933, quan la comunitat jueva va ser expulsada del centre medieval. Aleshores la ciutat va patir una transformació, perquè va haver d'ampliar-se cap al sud per acollir el nou barri jueu. La plaça era l'element que separava el barri jueu del barri cristià i s'utilitzava principalment per celebrar-hi el mercat. El que més destaca de la plaça són els porxos que l'envolten, 98 voltes en total. La plaça acull setmanalment, els dissabtes al matí, un mercat que compta amb una gran quantitat de parades: de menjar, roba, estris per la llar…  i serveix com a lloc de trobada de la gent de Balaguer i de l'àrea local. Es tracta d’un dels mercats més grans de l’oest de Catalunya i un dels més antics vigents encara avui dia, ja que es va començar a celebrar l’any 1211. A la plaça s'hi troba també l'edifici de l'Ajuntament de la ciutat, denominat Paeria, que fou construït a mitjans del segle XIX.

Un altre lloc molt interessant per visitar és el convent de Sant Domènec. Aquest antic convent, situat a la riba esquerra del riu Segre, a l'antiga horta de Balaguer, es va començar a construir l’any 1323, per disposició testamentària del comte Ermengol X d'Urgell el juliol de 1314.

 


El conjunt monumental de Sant Domènec està format per l'església, el claustre i les antigues dependències dels monjos convertides avui dia en una residència geriàtrica, situada a la part oest. Si hem de destacar un element del convent, és el seu magnífic claustre gòtic, format per quatre galeries d'esveltes columnes que sostenen arcs apuntats, bastit probablement entre 1333 i 1350. El claustre era un espai fresc i tranquil que antigament distribuïa el pas a les diferents estances del monestir. Es tracta d’un claustre que guarda una gran similitud amb el de Sant Francesc de Mallorca. L'any 1966 el Convent va ser declarat bé cultural d'interès nacional.

El Castell Formós, anomenat també Castell de Balaguer, va ser un castell andalusí i, el posterior palau dels comtes d'Urgell, situat al sud-est del pla d'Almatà, a la part alta de l’actual ciutat. El castell va quedar destruït l'any 1413 arran de la guerra entre el darrer comte d'Urgell Jaume II el Dissortat i el rei Ferran I d'Antequera, per la qual cosa avui en dia tan sols es poden visitar les ruïnes d'algunes estructures interiors i de les muralles. Al seu jardí arqueològic i al museu de la Noguera se’n poden veure alguns vestigis del palau trobats en les diferents excavacions que s'hi han anat realitzant al llarg dels anys.


Festes típiques

Si teniu ganes de passar-ho bé i refrescar-vos és recomanable assistir a la Transsegre, la festa de l'aigua més important coneguda arreu del país, que se celebra cada juliol. Es tracta d'una festa major d'estiu de dos dies, que aplega gent de tot arreu i que té lloc entre les poblacions de Balaguer, Camarasa, Gerb i Sant Llorenç de Montgai. L'objectiu de la celebració a banda de passar-s'ho bé, és reivindicar la recuperació de l'espai natural del riu Segre, mitjançant un descens no competitiu per aquest, de tots els participants mitjançant les seves pròpies embarcacions casolanes.


La festa s'inicia el divendres a la nit al Parc de la Transsegre, amb concerts i espectacles que fan ballar als assistents fins a la matinada. Dissabte a la tarda es dona principi a la primera part del recorregut per les aigües del pantà. Les embarcacions surten des del poble de
Camarasa, situat a 12 quilòmetres de Balaguer, fins a arribar a la platja de Sant Llorenç de Montgai.

A la nit hi torna a haver festa al Parc de la Transsegre amb més concerts, i finalment, diumenge al matí es reprèn la ruta en barca. Aquest cop es parteix des de la població de Gerb fins a arribar finalment a Balaguer.

L’Harpia és una festa tradicional medieval que se celebra a Balaguer per tal de tornar als orígens medievals de la ciutat. Durant tot el cap de setmana que dura la festivitat, el centre històric torna a l'edat mitjana amb un programa molt complet que ofereix propostes molt diverses: demostració d'oficis antics, concerts, un mercat d'artesania, tallers, exposicions, gastronomia, folklore, activitats infantils, recreacions de moments històrics, espectacles…

Festival Llavors-Cultura en creixement és un festival de dos dies que té lloc al monestir de Santa Maria de les Franqueses, situat a tres quilòmetres de Balaguer. Es tracta d’un festival que va néixer en plena pandèmia, amb l’objectiu de donar cabuda a projectes escènics de totes les disciplines artístiques i donar l’oportunitat tant a artistes consolidats com emergents, d’arreu de Catalunya, de poder mostrar les seves creacions. El programa inclou propostes molt variades com exposicions fotogràfiques, tallers de dansa, teatre, etc. Tot això enmig d'un paisatge natural amb molt d’encant.

L’Encontats és un mercat de contes i publicacions dedicades als infants que se celebra a la ciutat, amb l’objectiu de fomentar la lectura i la imaginació. Es tracta de tres jornades en les quals els carrers del centre històric s'inunden de contes i històries fantàstiques. Es poden realitzar tallers, jocs, concursos, veure contes infantils per diferents edats, així com aturar-te en les diferents parades de llibres que s'estenen pels carrers. Alhora que es dona impuls i valor a la lectura, també es busca promoure l'ús d'espais del centre històric.

Com podeu observar, tot i no ser una ciutat molt gran, Balaguer té una gran quantitat de llocs i coses per fer, que segur que no deixen indiferent. Des de ja fa uns quants anys, l'àrea de turisme de l'Ajuntament manté un paper molt actiu a l’hora de promocionar la ciutat a través de les xarxes socials (Instagram, Facebook i Twitter), i ho està aconseguint, ja que cada cop arriben a la ciutat més turistes amb ganes de descobrir tot allò que la fa especial.

Sobre turisme i Societat de la Banda Ampla debatem al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I hi aprofundirem al DMTforum-XXVII Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), el 2023.

 

12 comentarios: