sábado, 8 de octubre de 2022

Brindem amb Internet per Sant Sadurní!


En el context digitalitzat que defineix la coneguda Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism, on avui en dia vivim, veiem que actualment té gran pes l’activitat turística en el món d’Internet, ja que és de gran importància tenir una bona presència en l’àmbit digital per tal de fer possible un màrqueting a nivell turístic de qualsevol poble o ciutat.



Sant Sadurní d’Anoia és una localitat de Catalunya, que envoltada per vinyes se situa a l’Alt Penedès, essent així parada obligatòria per tots aquells que saben gaudir dels bons productes que ens dona la mare Terra: el cava. El seu paisatge reflecteix així la passió que mou el poble en qüestió: la producció, però també la degustació i la comercialització de la beguda. Ho analitzem amb la col·laboració d’Anna Aiguadé Oliver.

D’aquesta manera, malgrat no ser capital de la comarca, el poble hi té un paper destacat, atès que, seguint l’obra Les 22 lleis immutables del màrqueting d’Al Ries i Jack Trout, Sant Sadurní podria ocupar el segon esglaó pel que fa al nombre d’habitants de l’Alt Penedès, però ser la primera destinació turística de la comarca.

La comunitat autònoma de Catalunya, que destaca per la seva cuina mediterrània i per la forta implantació del sector vitivinícola, atrau milers de turistes anualment, convertint precisament Sant Sadurní en un municipi de referència per a tots aquells interessats a gaudir de tot allò que ofereix l’extens món dels escumosos. Aquest fet fa possible que les diferents caves del poble hagin anat adquirint progressivament un gran ressò a escala internacional davant la qualitat dels seus productes, així com la seva elaboració familiar, i en moltes ocasions, artesanal.

La vila ofereix una àmplia varietat d’activitats per a persones de totes les edats i amb tota classe de gustos i preferències, passant per rutes i passejades, així com per centres d'interès (museus, centres religiosos, botigues, entre altres) per tal de fer possible una experiència multisensorial de 360 ºC. Tenint en compte que els principals atractius del poble són el paisatge propi de les vinyes i les caves, podem ara descobrir el llegat que aquest sector ens ha deixat al llarg de la història a través dels conjunts arquitectònics i les diferents activitats culturals com podrien ser les Fires i Festes. Aquestes són la celebració més esperada pels sadurninencs, els quals, moguts pel sentiment de pertinença del poble, celebren un cop més el venciment envers la plaga de la Fil·loxera, insecte que va posar fi a la vida de milers de ceps al segle XIX.

En aquest mateix sentit i coincidint amb el mes de la verema, Sant Sadurní s’omple de festa per tal d’acollir cada set, vuit i nou de setembre la Festa de la Fil·loxera, on es contrau homenatge als habitants de la vila, els quals van haver de fer front a l’important arrasada de vinyes per part d’aquest insecte d’origen nord-americà. Al mateix temps es recorda l’assentament de les arrels i, per tant, dels fonaments del nostre producte estrella, el cava. Lligat amb la verema, veiem que el desè mes de l’any se celebra la coneguda Setmana del Cava, on el poble acull el Cavatast. Aquest és una fira de caràcter gastronòmic, però sobretot enoturístic, on els visitants poden fer tasts de la gran varietat de caves, que ofereixen les diferents empreses expositores.

Considerant que, en termes turístics, el poble atrau, en la major part, turistes del país, ja que coneixen la tradició popular que tenim pel que fa a la presència de caves, cal obrir-se a més persones que desconeixen Sant Sadurní i la seva estreta relació amb el sector en qüestió. En aquest sentit, s’hauria de potenciar l’arribada de visitants més enllà d’aquells que ja resideixen a Espanya. Per tal de fer-ho possible, caldria donar més suport a les entitats del poble com és el Centre d’interpretació del Cava, que a més de ser una proposta immersiva i participativa dedicada a aquesta beguda, és també l’oficina de turisme local, que de manera personalitzada, ofereix un servei de consultes i d’assistència pels turistes que visiten la població.

Tot i que aquest punt d’informació és molt rellevant per mostrar i apropar als visitants la força que mou al poble, veiem que a nivell de màrqueting caldria implementar certes estratègies per aconseguir una major activitat turística al poble, i moltes de les accions a portar a terme haurien de fer-se en l'àmbit digital. Cal recordar, que els principals visitants que arriben al municipi són adults d’entre quaranta i seixanta anys, mentre que no hi ha un gran volum de joves turistes. Per tal de captar la seva atenció cal, que com a poble, tirem endavant propostes innovadores en xarxes socials com Instagram, les quals interessen als més joves.

És de gran importància subratllar que el poble presenta una sèrie de rutes al seu voltant, així com dintre d’aquest per tal de fer que la vista en ell sigui immillorable. En aquest sentit, hi ha una infinitat de propostes per totes les edats i les preferències. Una d’elles rep el nom de Sant Sadurní Anecdòtic, on se’ns planteja la possibilitat de descobrir el municipi des d’una perspectiva més divertida i riallera a través de la presentació dels personatges més emblemàtics, així com la descoberta de les llegendes i anècdotes que s’amaguen entre els carrers del poble. També trobem el Camí del Riu, un recorregut que segueix els espais fluvials comarcals, que pot ser fet a peu o amb bicicleta, tot permetent gaudir en tot moment de l’entorn natural de l’Alt Penedès.

Aprofitant que ens rodeja un conjunt arquitectònic immillorable, cal no deixar de banda aquest, i treure-li el màxim de profit. D’aquesta manera, caldria impulsar novament les conegudes rutes de caràcter modernista, que tant èxit havien tingut anys anteriors. Així doncs, Sant Sadurní presenta una varietat d’edificis inserits en el Modernisme Català. Després de fer front a la recentment esmentada crisi de la fil·loxera a finals del segle XIX, va tenir lloc un període favorable econòmicament, que va servir per a la recuperació de l’estructura dels edificis productors de vi i cava. En aquest sentit, es va donar importància al sector vitivinícola sadurninenc, tot deixant constància d’aquest a través de la construcció d’impressionants edificis. En són testimonis les conegudes Caves Codorniu, així com la Casa de la Vila i l'Ateneu Agrícola.

Aquest darrer edifici atrau, no només l’atenció d’aquells seguidors del Modernisme, sinó que també a tota l'afició de l’entitat més aclamada pel poble, el Club Esportiu Noia, que dedicat a la pràctica de l’hoquei sobre patins, és considerat un dels equips històrics d’aquest esport. En aquesta línia, cal destacar que el Noia ha estat un dels pocs equips que ha aconseguit tots els títols possibles, ja que, al llarg de la seva trajectòria, ha guanyat la Lliga, la Copa d’Europa, la Supercopa d’Europa, la Recopa d’Europa, la Copa CERS, la Copa del Rei, entre altres. El club negre i vermell ha mantingut des dels seus inicis una sòlida relació amb el municipi, cosa que li ha permès rebre el suport d’empreses destacades del poble com són les Caves Freixenet, màxim patrocinador de l’entitat des de 1973.


Tenint present que sovint el més dolç és servit al final de l’àpat, trobem que un dels aspectes més rellevants de la vila és el fet que compta amb l’Espai Xocolata, un punt d’interès per aquells amants d’aquest aliment basat en el cacau. La fundació d’aquest es va veure impulsada per Simón Coll, xocolateria sadurninenca amb més de cent vuitanta anys d’història, que obrí les portes del seu museu el 2018 per tal d’oferir una proposta sensorial i modernitzada, amb la qual busca mostrar als visitants el procés de cada una de les seves elaboracions. Al mateix temps el centre ofereix diferents visites guiades especialitzades, així com possibilita el tast de diverses varietats de xocolates, passant de les més amargues fins a les més dolces.

Analitzem la Societat de la Banda Ampla al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I hi aprofundirem al DMTforum-XXVII Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), el 2023.

72 comentarios:

  1. Un article molt maco que demostra la importància del màrqueting i Internet per a les destinacions turístiques.

    ResponderEliminar
  2. Un article molt il·lustratiu sobre les virtuts de Sant Sadurní d'Anoia i l'impacte de la comunicació i Internet.

    ResponderEliminar
  3. La proposta de sumar el llegat de la tradició del cava que representa Sant Sadurní a una proposta de mirada ample a la recerca dels nous valors gastronómics i turístics és donar riquesa al seu patrimoni i afrontar els nous temps amb visió de futur. Bona i necessaria reflexió

    ResponderEliminar
  4. L'aplicació del marketing en el cas de Sant Sadurní i la seva tradició amb el cava resulta molt important, gran article!

    ResponderEliminar
  5. He disfrutat molt llegint-lo ja que he crescut en aquest poble. Ara que treballo a les Caves Codorniu, venen turistes de molt paisos pero es veuen pocs joves, es per això que es necessita una petita ajuda per part del Marqueting per que es dongui a coneixer per les diferents xarxes sociales que més es fan servir. Aquest poble te molt a ensenyar, des dels seus llocs fins a la seva gent. Molt interessant!

    ResponderEliminar
  6. És un article molt interessant perquè es pot veure reflectida la importància del màrqueting en les destinacions turístiques! M'ha agradat molt!

    ResponderEliminar
  7. Un article molt interessant, ja espero el següent.

    ResponderEliminar
  8. Me ha parecido un artículo muy interesante, pienso que se debería invertir más en recursos de Marketing para llegar a un publico más amplio.

    ResponderEliminar
  9. Me ha parecido muy interesante lo que mencionas en este articulo. Opino que lugares impresionantes como los que se pueden encontrar en Sant Sadurní d'Anoia son claramente beneficiados por el uso del marketing digital para atraer a más visitantes a la zona.

    ResponderEliminar
  10. Me ha parecido un artículo muy entretenido, donde puedes descubrir ciertas circunstancias de pueblos pequeños de Catalunya, y la importancia que tiene el marketing en cualquier lugar, circunstancia, etc. Y de como explotar el turismo al máximo, ya que es de los sectores más fuertes del país.
    Xavier Garcia

    ResponderEliminar
  11. Penso que és un article molt interesant, la localitat de Sant Sadurní d'Anoia és molt bonica i crec que es bo apostar per pobles com aquest, ja que ofereixen grans activitats com fer excursions, visitar museus, i altres espais d'oci. A més de poder visitar la Bodega de Caves de Codorniu. Es de gran importancia el fet de comptar avui dia amb el màrqueting per tal de fer conèixer a tothom localitats petites i a la vegada increïbles com es Sant Sadurní.

    ResponderEliminar
  12. Muy buen artículo! El hecho de que hoy en día incluso los pueblos más pequeños estén sacando provecho del internet para enseñar lo que tienen de mejor y sacar beneficio de eso es algo increíble. Podemos observar la diferencia que el uso del marketing hace en un sector. Además del simple uso del marketing actualmente todos los empresarios no importa de cuál sector sean deben también adaptarse al marketing digital, dado que es uno de los canales más importantes para atraer clientes potenciales.

    ResponderEliminar
  13. Quin article més interessant! Es important aplicar el marketing en el sector del turisme per captar l'atenció dels usuaris de manera afectiva.

    ResponderEliminar
  14. M'ha agradat molt l'article! És totalment cert que per atraure més a joves hauriem de posar importància en les xarxes socials, ja que és la millor manera de captar l'atenció de la gent més jove. Potser crear més campañes publicitàries per donar visibilitat.
    Dit això, m'ha encantat la explicació.

    ResponderEliminar
  15. Molt interessant l'article. És necessari que les localitats petites com és el cas de Sant Sadurní d'Anoia tinguin una bona estratégia de marketing per fer arribar aquests llocs a més gent i tinguin més visibilitat.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Jo penso que amb una bona estrategia enfocada en influencers es podría fer arribar aquestes localitats a la gent jove que segurament som els menys coneixedors d'aquests llocs.

      Eliminar
  16. Gran article! Deixa molt clar l'importància que té aplicar el marketing en qualsevol destinació turística per donar-les a conèixer.

    ResponderEliminar
  17. ¡Artículo muy interesante y con un análisis muy completo de la localidad y sus recursos turísticos para poder hacerla visible!

    ResponderEliminar
  18. ¡Qué gran artículo! interesante y necesario.

    ResponderEliminar
  19. Artícle molt interessant!! Felicitats!

    ResponderEliminar
  20. Un article molt interessant. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  21. No coneixia la zona i m'ha semblat molt interesant! Enhorabona!

    ResponderEliminar
  22. Després de llegir aquest article segur que hi vaig! Molt interessant!

    ResponderEliminar
  23. Un molt bon artícle amb informació interessant i de bona mà.

    ResponderEliminar
  24. Està molt bé que les localitats més petites facin màrqueting per donar-se a conèixer. Enhorabona per l'article!

    ResponderEliminar
  25. M'ha semblat un article molt interessant, on pots descobrir certs detalls de Sant Sadurní, i la importància que té el màrqueting a qualsevol lloc, momento per a qualsevol detall. I de com gracies al marketing podem explotar el turisme i aixi fer creixer l'economia del poble i del país en general.

    ResponderEliminar
  26. Un article molt interessant!! On pots coneixer i descubrir nova informació útil sobre Sant Sadurní. Es important conéixer noves estrategies de marketing per afavorir el lloc turísitic i conseguir nous visitiants a la localitat.

    ResponderEliminar
  27. Molt bon article, pots descobrir informació de Sant Sadurní que et serà útil. També et mostra noves estratègies de màrqueting que poden ser interessants per afavorir la visita de nous turistes.

    ResponderEliminar
  28. Article molt interessant, Sant Sadurní és un poble petit, però, amb un entorn molt turístic i aprofitable, però si ningú el coneix, ningú anirà... aquí veiem reflectida l'importància del màrqueting en qualsevol sector.

    ResponderEliminar
  29. Després de llegir aquest article no hi tinc cap dubte que una de les pròximes excursions que hi faré serà a Sant Sadurní! Així mateix, tal com indica l'article, la importància de fer diverses estratègies de màrqueting digital és vital perquè la gent pugui descobrir aquest poble. Amb ganes de llegir-ne més!

    ResponderEliminar
  30. Hola Joan, tus relatos irradian un amor por la cultura de tus cercanías y habitantes que residen en ella abrumantes.

    Explican perfectamente el porqué de tan acertadas propuestas, y es por este amor, que te da unos ojos privilegiados y enriquecidos, que de bondad se han guarnecido para hacer de tus tierras un lugar mejor.

    ResponderEliminar
  31. Me ha encantado este artículo. Ofrece una visión apasionante de la región y su enfoque en atraer turistas a través de estrategias digitales y experiencias únicas. ¡Un destino turístico emocionante!

    ResponderEliminar
  32. ¡Qué artículo tan interesante sobre Sant Sadurní d’Anoia! Para atraer a un público más amplio, estoy de acuerdo en que la presencia en redes sociales, especialmente en Instagram, puede ser clave. Sant Sadurní ofrece una variedad de rutas y actividades para todos los gustos, lo que lo convierte en un destino atractivo. Además, su patrimonio modernista y la Fundación Simón Coll son verdaderos tesoros.
    ¡Gracias por compartir esta visión única de Sant Sadurní!

    ResponderEliminar