miércoles, 1 de junio de 2022

Màrqueting digital i banda ampla: de Torredembarra a l’horitzó


Atraure turistes potencials és un objectiu prioritari per a les destinacions turístiques. A tal efecte, la tendència digital en les polítiques de màrqueting i la necessitat de banda ampla suposen dos eixos catalitzadors i necessaris per a un satisfactori desenvolupament de la projecció d’un municipi. Analitzem el cas de Torredembarra, a la comarca del Tarragonès, una vila de amb setze mil habitants molt activa.

                                                               Font: Torredembarra Turisme

Les fonts d'informació sobre Torredembarra són diversificades. Com a pàgines web, trobem la de Torredembarra Turisme, que ofereix una visió holística sobre les opcions de vacances en aquesta localitat. Així, hi apareixen apartats sobre les platges disponibles, com La Paella, bandera blava reiteradament. La finesa de la seva sorra i el color daurat inspiren la serendipitat creativa del turista, que somia amb Hyams Beach i vola fins a Madeira o Porto Santo.

La platja de La Paella seria probablement la preferida de Posidó o Neptú. És impossible que a Torredembarra aparegui el Despotes Hippon, el temut senyor dels cavalls, que agita les aigües i engoleix ànimes innocents. Demèter va esdevenir euga, i Posidó, el torbador del sòl i el tauròcton, la va forçar. El déu marí hauria esdevingut amatent i somrient a La Paella i als Munts, i també al Port Esportiu i pesquer de Torredembarra, que compta amb una llotja on s'hi subhasta peix diàriament.

Un factor singular de la web de Torredembarra, i que hi confereix un tarannà tecnològic adient a l'era de la fibra òptica fins a la llar i el 5G i el 6G, és la disponibilitat de web cams, amb accés des de les xarxes socials (Facebook, Twitter i Pinterest). Lògicament, fora de temporada, l'aplicació està fora de servei.

El Facebook de Torredembarra Turisme compta amb més de 8.000 seguidors. L’elevada freqüència de publicacions és una de les claus dels notables resultats a la pàgina, que combina encertadament els tres factors científics de qualitat digital: hipertextualitat, multimèdia i interactivitat. El calidoscopi que configuren atractius com Els Muntanyans, el Far, el Castell, esdeveniments com De Tapes, desfilades de tropes, gimcanes d’aparadors, visites guiades, recreacions històriques, el Roquer, tallers fotogràfics o petits detectius hi atorguen màgia, esdevinguda festival.

                                                                 Font: Torredembarra Turisme

A Instagram, Torredembarra Turisme s’acosta als 3.000 seguidors. Ens podem submergir en les vacances màgiques de la Costa Daurada, amb una periodicitat gairebé diària de publicacions, fins arribar-hi al miler, aproximadament. S’hi recullen imatges dels llocs emblemàtics de la vila i convocatòries diverses. La bonança del clima, la bellesa del paisatge i l’oferta cultural , lúdica o gastronòmica impulsen el “Redescobreix Torredembarra”, un valor segur per al turisme familiar. Augmentar la taxa d’engagement hauria de ser un dels objectius a mitjà termini del compte, tot i que la xifra assolida de likes i comentaris en relació als seguidors és elevada.

Solcant per Instagram, i en concordança amb l'esperit esportiu de la vila, trobem el compte de Beach Flag Torredembarra, únic torneig de flag a Espanya, almenys fins a 2022. Es tracta d'una variant del flag football, amb la peculiaritat del terreny de joc, habitualment la gespa, a Torredembarra la platja, que implica més esforç físic. Sense lligues regulades a Europa, la modalitat sí que en té als Estats Units (la Sand Football a Virgínia o les que organitza la USBFFA, la United States Beach Flag Football Association). La IFAF (Federación Internacional de Football Americano) estableix al reglament de flag football la normativa per conrear el beach flag.

Quant a Pinterest, amb una quarantena de seguidors, actua com un aparador dinàmic i actualitzat on hom pot trobar imatges de l’Euro Beach Soccer League, la Festa del Quadre de Santa Rosalia, la Torredembarra medieval o la façana de l’Ajuntament, amb més de cinc mil seguidors a Facebook, per cert.

La interacció entre el màrqueting digital que cal desenvolupar des de qualsevol destinació turística i la banda ampla disponible està fora de dubtes. La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism impulsen la comunicació i les telecomunicacions digitals. És per això que un referent turístic com Torredembarra necessita d’operadors sòlids que li puguin proporcionar connectivitat en fibra òptica i cobertura mòbil en 5G.

En un rastreig d’opcions d’operadors, trobem els tradicionals (Telefònica, Vodafone, Orange), i ofertes d’operadors de proximitat, com Aircom o Airfibernet, amb solucions per ones. Una empresa que desplega fibra òptica, s’ha centrat en el Gran Penedès i ja està invertint al Tarragonès (ha començat per Creixell) és XTA, hereva de la tradició dels operadores de cable històric catalans, una seixantena, que han dinamitzat el territori del país i han sembrat la llavor per al fenomen dels operadors locals. La llavor del turisme de la Costa Daurada es pot trobar a Torredembarra, on la màgia de la tradició i la modernitat ens sedueix. 

12 comentarios: