sábado, 3 de septiembre de 2022

Turisme i Internet a l’Arboç: una parella necessària

 

El turisme i Internet van cada vegada més lligats. La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism ho amaren tot. Així ocorre amb l’Arboç, una vila que pertany a la comarca del Baix Penedès, situada a vuit quilòmetres del Vendrell i a dotze de Vilafranca del Penedès, municipi de l’Alt Penedès. Ho analitzem amb la col·laboració de Yuanci Vidal Navarro, de Blanquerna-Universitat Ramon Lllull.


La història de l'Arboç ve marcada per la seva condició de 
vila reial, per la qual cosa gaudia de concessions i privilegis propis. La petjada històrica que més ha colpit la història col·lectiva d'aquesta població van ser els episodis protagonitzats l'any 1808 pels vilatans arbocencs a la Guerra del Francès, amb l'heroica resistència contra les tropes napoleòniques comandades pel general Chabran.

La vila es caracteritza per un edifici protegit com a bé cultural d’interès local, la Giralda. Es tracta d’un edifici d’estil àrab compost per una torre, de 52 metres d’alçada, rèplica de la Giralda de Sevilla i per una estructura quadrangular de tres plantes i oberta pel centre on hi ha el pati dels lleons. La construcció d’aquesta va començar l’any 1899 per Joan Roquer Marí, habitant del poble.

Roquer Marí va contraure matrimoni i de viatge de nuvis va anar a Andalusia i quedà enamorat de les belleses d’aquelles terres. Aleshores, decidí invertir els seus diners per a fer una fidel reproducció d’aquell magnífic edifici a l’Arboç. L’edifici va ser acabat de construir el 1902.


Aquest petit poble d’aproximadament cinc mil habitants, té un gran encant pels seus edificis modernistes, com per exemple
l’Hospital de Sant Antoni Abat o el seguit de façanes que s’hi poden trobar al llarg del Carrer Major. A finals del dos mil vint, es varen col·locar nous senyals turístics en alguns dels edificis més rellevants i emblemàtics de la vila. Es tracta d’unes plaques amb un codi QR que et dirigeixen a una web on pots trobar informació detallada sobre tots els aspectes turístics i comercials de la vila. És una estratègia que es va iniciar al 2019 amb la finalitat de millorar la competitivitat i la qualitat de la vila com a destinació turística patrimonial i cultural.

Hi són tradicionals les puntes al coixí (l'Arboç, terra de bon vi i de puntes de coixí). Fins i tot hi ha un museu, el Museu de Puntes al Coixí de l'Arboç, que es pot visitar, i també hi ha l’Escola de Puntaires de l’Arboç que es va fundar el setembre de 1941.

L’Arboç és una vila amb una gran activitat cultural i amb un programa de festes i esdeveniments programats que ha consolidat el municipi com a capdavanter i referent arreu. El seu màxim exponent és la Festa Major, una de les més típiques de Catalunya, i declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

A més, també celebra diverses fires durant l’any: la Fira Modernista del Penedès, la temàtica Fira de la Cervesa Artesana, o la Mostra de l’Enramada, dedicada a la coca enramada, un producte típic penedesenc. Però la més coneguda és la Fira de Santa Llúcia, que és reconeguda com única fira temàtica sobre les puntes al coixí de Catalunya.

L’Arboç compta amb una pàgina web oficial de turisme anomenada “L’Arboç turístic”, en la qual es pot consultar tota mena d’activitats, llocs per visitar, restaurants i allotjaments dins la vila, rutes, serveis turístics i fires i festes que es duen a terme al llarg de l’any.

La web està molt ben realitzada. Els continguts estan molt ben distribuïts, en diferents seccions i amb moltes fotografies per tal de fer-la més visual. La web es presenta en tres llengües, català, castellà i anglès, tot i que en aquest darrer idioma caldria retocar i ampliar alguns aspectes. Aquesta pàgina es va crear l’any 2021 amb el propòsit de donar a conèixer el poble per augmentar el turisme i que els visitants puguin informar-se de la millor manera possible.

D’altra banda, també tenim la web “Penedès Turisme”, que és l’entitat públic-privada d’àmbit territorial que treballa des del 1999 per a la gestió i la planificació estratègica del turisme a tot el Penedès. Ho duu a terme amb entitats públiques com els Consells Comarcals, els Ajuntaments, entitats i associacions privades i organismes de gestió turística d’àmbit provincial i autonòmic. Aquesta pàgina té un apartat dedicat a cada municipi que conforma el Penedès. A l’apartat de l’Arboç hi ha poca informació: podem trobar com arribar-hi, llocs per a visitar i fotografies.

Si comparem la pàgina L’Arboç Turístic amb Penedès Turisme, hi trobem que hi ha una gran diferència d’informació sobre l’Arboç. Això és degut a que la primera web esmentada té per objectiu informar únicament d’un sol municipi, i la segona de tota una comarca. Com a suggeriment per a la segona web, convindria afegir-hi més llocs o monuments per a visitar, restaurants i allotjaments del municipi per tal de fomentar l’economia d’aquest, rutes, esdeveniments com fires i festes.

Quant a xarxes socials per tal de fomentar i augmentar el turisme a l’Arboç, només trobem la pàgina de Facebook de l’Arboç Turístic, la qual està a l’actualitat i en la qual es va penjant posts sobre el que es farà a la vila o esdeveniments que ja s’han produït.

No hi ha cap pàgina d’Instagram especialitzada i enfocada a l’àmbit del turisme però sí que en podem trobar d’alguns grups folklòrics, com el Ball de Diables, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets i el Ball de Gegants i Nans. A més, també trobem un compte del propi ajuntament, de bars i restaurants i clubs esportius, com el de futbol i el de bàsquet.

Per tal de fomentar el màrqueting turístic digital i donar més coneixement a la vila, proposem tres opcions depenent del marge econòmic que es tingués. La primera opció seria fer un compte de Tik Tok, una xarxa social que actualment és líder juntament amb Instagram. En aquest compte es podrien penjar un seguit de vídeos en els quals es mostrés tota la informació de la pàgina L’Arboç Turístic, però en format visual. És a dir, es podria gravar un vídeo curt d’un edifici modernista, per exemple, l’Hospital de Sant Antoni Abat, com bé hem esmentat anteriorment, explicant característiques d’aquest o la seva història. Per exemple, s’hi podrien incloure vídeos amb tips per visitar l’Arboç, característiques del poble que només coneixen els seus habitants, llocs d’interès, restaurants...

Bàsicament es tractaria de fer un spoiler en format audiovisual d’algun lloc o activitat que es pogués fer a l’Arboç, per tal de despertar la curiositat de l’individu que estigués visualitzant aquest vídeo. A més, aquest mateix contingut audiovisual es podria utilitzar per al canal d’Instagram en format Reels o penjar-lo a la pàgina web de Facebook. Aquesta opció és econòmica de realitzar i l’únic que s’ha de fer es dedicar-hi temps, se’n podria encarregar un parell o tres de joves de l’Arboç que els agradés el tema de les xarxes socials i tinguessin pràctica utilitzant el Tik Tok.

Com a segona opció, es podria optar per una altra via més humana i no tan digital, com per exemple, fer alguna col·laboració amb influencers. Se’ls podria convidar a la vila durant un cap de setmana i fer un seguit d’activitats les quals ells compartirien i donarien a veure pels seus canals i xarxes socials. Aquesta manera de fer màrqueting turístic té un gran avantatge i és que els seguidors d’aquest influencer veuen a temps real el que està fent i les seves emocions. Això transmet més confiança. Aquesta opció requereix de més inversió, ja que s’hauria de pagar l’allotjament, transport i dieta d’aquests influencers. També hi hauria l’opció de demanar als propietaris d’aquests negocis que col·laboressin a canvi de propaganda gratuïta.

Com a última opció, tindríem les campanyes de publicitat tradicionals. Fer anuncis animats que captessin a la gent per a fer turisme al municipi. Aquesta opció no és tant assequible ja que publicitar-se en alguna plataforma, ja sigui xarxa social, televisió tradicional, ràdio, internet..., és més car. Tot i això, hi ha un avantatge i és que s’arribaria a un target o públic objectiu adult i de tercera edat, el qual no és tan usual trobar a les plataformes anteriorment esmentades.

Una conclusió que es podria extreure després d’haver fet aquesta investigació i anàlisi del màrqueting turístic de l’Arboç és que la vila posseeix d’un molt bon màrqueting turístic digital a Internet, però en el sector de les plataformes líders digitals actuals seria convenient realitzar un gran pas endavant per així poder estar-hi present a totes i augmentar el turisme arribant al major target possible. Des d’aquí, animem a tots els lectors que tinguin un dia lliure a visitar aquest municipi del Baix Penedès, que de ben segur els enamorarà.

Analitzem la Societat de la Banda Ampla al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I hi aprofundirem al DMTforum-Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC).

50 comentarios:

  1. Un article molt maco sobre una vila encantadora. Felicitats!!!

    ResponderEliminar
  2. Bonica anàlisi de proximitat sobre els impactes d'Internet i les xarxes socials en destinaciones turístiques. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  3. Pues no conozco mucho L'Arboç y, tras leer el artículo, a la que pueda lo iré a ver.

    ResponderEliminar
  4. L'Arboç és un poble molt maco, i aquest article també. Felicitats!!!

    ResponderEliminar
  5. No coneixia aquest poble, em crida l'atenció que tingui tan pocs habitants, tan aviat com pugui em passaré!

    ResponderEliminar
  6. Molt bon article sobre l'Arboç. He d'anar-hi!!

    ResponderEliminar
  7. Molt bon article! Sembla un poble molt interessant que s'ha de donar a conèixer. L'apunto per visitar-ho.

    ResponderEliminar
  8. esta muy bienn yo creo que lo mejor seria el tema de los tiktokers influencers ya que generian muchisimas visitas e interacciones sin necesidad de clicks

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. ¡Muchas gracias por tu comentario, Álvaro! Sin duda, una sugerencia a tener en cuenta.

      Eliminar
  9. Me parece muy útil. Usar redes sociales para promocionar el sector del turismo en un sitio donde no hay tanto, es ingenioso. Muy bien

    ResponderEliminar
  10. Gracias por transmitir la esencia e historia del pueblo, nos parece muy interesante viralizar lugar importantes. (Freya, Ivan, Laia y Paula)

    ResponderEliminar
  11. Muy útil, hay que fomentar las RRSS para dar a conocer nuevos sitios turísticos

    ResponderEliminar
  12. La meva opinió es que utilitzar 3 eines com Tik tok, utillitzar influencers i tenir targets per la tercera edat es un bon recurs per poder promocionar L'arboç.

    ResponderEliminar
  13. Muy buen artículo Joan Francesc, creo que las redes sociales hoy en día tienen mucho poder en la gente. Y si en este caso se utilizase para fomentar el turismo, este augmentaría.

    ResponderEliminar
  14. Em sembla un molt bon recurs per tal de donar a coneixer o visibilitzar nous pobles. Crec que es una molt bona manera d'utilitzar les xarxes socials

    ResponderEliminar
  15. Interesant article sobre la digitalització del marketing en el turisme i la necesitat d'adaptació a les noves tecnologies tenint l'exemple de la vila d'arboç!!!

    ResponderEliminar
  16. Article fàcil de llegir i de entendre, bona informació i molt complert!

    ResponderEliminar
  17. Muy buen articulo, muy interesante, muy completo.

    ResponderEliminar
  18. ¡Muy buen artículo! Muy buen uso de las redes sociales para dar a conocer lugares, ¡Buen trabajo!

    ResponderEliminar

  19. No conocía el pueblo, pero ya que estamos en la era digital es el mejor método para promocionarlo en tic tok ya que hoy en día el mayor fuente es allí para poder promocionarlo, también como estamos promocionando un lugar la mejor vía es por video.

    Generaron muchas visitas con influencers de viajes o otros, que quieran conocer el sitio y tomarse fotos o grabar videos.

    El texto está muy bien redactado y transmite las esencias de la historia del pueblo.

    ¡Lo tenemos pendiente para ir !

    ResponderEliminar
  20. Las redes sociales crecen cada día más, en este caso tik tok se sitúa en el punto más alto en cuanto a las diferentes competencias. Por ello veo muy interesante utilizarla como herramienta de promoción turística, ya que puede enseñarte espacios en vivo y realmente sumergirte a la experiencia que podrías vivir en vivo. Además es una app que genera muchas visualizaciones sin coste, dato muy interesante a tener en cuenta.

    ResponderEliminar