viernes, 10 de febrero de 2023

La SCC-IEC celebra el 13 de febrer el Dia Mundial de la Ràdio!!!

Com a President de la Societat Catalana de Comunicació de l'Institut d'Estudis Catalans (SCC-IEC) és un honor impulsar aquest acte del Dia Mundial de la Ràdio. Us en comparteixo l'explicació:

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Ràdio, el 13 de febrer del 2023 la SCC-IEC ha organitzat una Jornada especial. Maria Corominas, Vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), serà l’encarregada de donar la benvinguda. L’acte es desenvoluparà a la Sala Nicolau d’Olwer (Institut d’Estudis Catalans), entre les 17.00 i les 19.45 hores.

Aquesta trobada està estructurada en tres parts. La primera part inclou la lliçó d’hivern que la SCC-IEC organitza anualment, que en aquesta ocasió anirà a càrrec de la investigadora especialitzada Maria Gutiérrez García (membre de l’OBS - Observatori de la Ràdio a Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona). La segona està dedicada a la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, un projecte desenvolupat per l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) en col·laboració amb la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General d’aquesta universitat. I, per últim, es podrà assistir a l’enregistrament del programa “L’Altra ràdio”, de RNE-Ràdio 4, dirigit per Cinto Niqui.

Lliçó d’hivern, dedicada a la investigació del mitjà radiofònic

Maria Gutiérrez García ens parlarà sobre l’estat de la investigació de la ràdio i ens explicarà per què s’ha de continuar investigant aquest mitjà de comunicació. El podcast, que afavoreix una major llibertat a l’hora de decidir on i quan escoltar un programa, o la cerca de l’audiència juvenil són dos dels temes que han rebut l’atenció de molts equips investigadors recentment. Bertran Salvador, membre de la Junta de la SCC-IEC, serà l’encarregat de moderar aquesta part.

Presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

A la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya (https://arxiuradio.uab.cat/), hi participaran totes les institucions implicades en aquest projecte. Núria Casaldàliga, Directora del Servei de Biblioteques (UAB), Cinto Niqui, Responsable de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya i membre de l’InCom-UAB, i Tomàs Fabregat, Cap de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General (UAB), ens parlaran sobre aquesta iniciativa. Amparo Huertas, membre de la Junta de la SCC-IEC i directora de l’InCom-UAB, serà l’encarregada de moderar aquesta taula.

L’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya (ASRC) recull una selecció de fragments digitalitzats d’emissores catalanes i espanyoles presents a les bandes de radiodifusió a Catalunya. De moment, permet l’accés a 2.200 fragments d’unes 500 emissores. Es tracta de breus d’espais radiofònics de diferents gèneres, indicatius d’emissores i publicitat. Una part significativa del material recopilat procedeix del Tercer Sector Radiofònic i de les Emissores Municipals. També hi ha molts enregistraments breus de ràdios públiques i privades i alguns fragments d’emissores internacionals que han emès en català a les bandes d’ona curta.

Aquests documents sonors només es poden trobar en aquest arxiu i demostren la importància de la ràdio dins dels moviments socials i de la informació de proximitat. Reunir aquest material ha estat possible gràcies a la col·laboració de persones aficionades al món de la ràdio, col·leccionistes particulars, oients fidels, professionals del mitjà i aportacions d’algunes emissores. És un projecte obert a la participació de la ciutadania.

‘L’Altra ràdio’ (RNE-Ràdio 4), enregistrament en directe

La jornada finalitza amb l’enregistrament en directe del magazín radiofònic ‘L’Altra ràdio’ (RNE-Ràdio 4). Aquest és un espai dedicat a parlar de l’actualitat de la ràdio, la televisió, internet i les aplicacions. Amb més de 2.400 edicions, es va posar en marxa l'any 1980. Ha rebut diversos premis, entre els que podem destacar el Premi a la Comunicació i la Divulgació de les TIC a la 27a edició de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica al març del 2022, iniciativa promoguda per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF).

Aquesta edició especial de ‘L’Altra ràdio’, feta des de l’IEC, es farà ressò de les activitats i iniciatives de la SCC-IEC i, amb aquest objectiu, inclourà una entrevista a Joan Francesc Fondevila, el nou President de la SCC-IEC després de les eleccions del passat mes de novembre. Es parlarà sobre l’estrena de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya i també està prevista una tertúlia amb Josep Lluís Micó (Degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna/Universitat Ramon Llull), Enric Marín (Degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació/Universitat Autònoma de Barcelona) i Carles Pont (Degà de la  Facultat de Comunicació/Universitat Pompeu Fabra).

Suport a la creació del Museu de la Ràdio a Catalunya

La SCC-IEC aprofitarà el Dia Mundial de la Ràdio per manifestar el seu suport a la creació a Catalunya del Museu de la Ràdio. Aquesta és una iniciativa impulsada pel programa radiofònic ‘L’Altra radio” l’any 1995. L’any 2018 es va redactar un manifest (https://altraradio.cat/formulari.html), que ja ha recollit 600 adhesions personals o d’organismes, com Col·legi de Periodistes de Catalunya, Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Associació de Catalunya o la Federació Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya. I, ara, s’hi ha afegit la SCC-IEC.

22 comentarios:

 1. Gran iniciativa, President Fondevila!!!!! Felicitats!!!!!

  ResponderEliminar
 2. Una iniciativa preciosa. Penso és una idea que es va perdent amb el temps i és un tipus d'iniciativa que la gent ha de conèixer, per això des de la Societat Catalana de Comunicació de l'Institut d'Estudis Catalans (SCC-IEC) s'han d'implementar estratègies internes i externes per tal de donar a conèixer aquest tipus d'actes. Ja que edemes de donar-li el seu lloc a la Ràdio, també parla molt bé de la societat Catalana de Comunicació de l'Institut d'Estudis Catalans (SCC-IEC) i de l'acte que promou. Algunes de les estratègies podrien ser: fer un article explicatiu, mostrar l'acte en xarxes socials de forma visual... Entrevistes curtes als diferents expositors per les xarxes...

  ResponderEliminar
 3. Pel que fa a la iniciativa de noves investigacions a l'àmbit de comunicació, plantegen la possibilitat de poder destinar part del pressupost de les institucions interessades en la investigació i el desenvolupament de l'àmbit de la comunicació i amb aquest pressupost començar a investigar per poder desenvolupar un inici amb què poder pressionar les institucions perquè donen un cop de mà a nivell econòmic o presencial en la investigació. En concret i en termes més específics crear un lobby amb les institucions interessades en la investigació i pressionar el govern o institucions necessàries per poder seguir amb la investigació sense necessitat de perdre pressupost a altres partides com la divulgació de la informació, etc.

  ResponderEliminar
 4. CARLA PLANTALECH: En primer lloc i en relació amb la gestió d'esdeveniments, per cobrir l'objectiu de la institució pel que fa a la millora de l'organització dels esdeveniments. Proposem recórrer a formacions destinades a la millora de les accions en gestió i administració dels esdeveniments de la societat. Comptant amb la col·laboració d´especialistes en organització d´esdeveniments que ensenyin al nostre equip. Per cobrir un altre dels objectius de la institució com és el de potenciar la recepció dels articles internacionals i l'impacte de la revista, proposem crear un estand en els esdeveniments realitzats per la societat i altres relacionats on es pugui adquirir aquestes revistes d'investigació en comunicació i relacionat.

  ResponderEliminar

 5. Crec que es una molt bona iniciativa, pero també crec que la Societat Catalana de Comunicació de l'institut d'Estudis Catalans (SCC-IEC) ha de implementar mes recursos en reforçar les estrategies internas i millora en gran mida les estrategies externes. Jo proposaria crear un chat on poguesin participa lliurament tan el govern com les diferents institucions per mira de recollir noves propostes entre tots; o també poder mira entre tots en el chat de fer alguna campanya per recollir mes incetius o mira de destinar par del presupos de algun lloc cap a un altra que realment el necesiti.

  ResponderEliminar