sábado, 2 de septiembre de 2023

Xarxes socials per al turisme de Calella de Palafrugell

La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism són essencials per a les destinacions turístiques. Analitzarem, amb la col·laboració de Camila Montfort, el cas de Calella de Palafrugell, un petit poble del municipi de Palafrugell, comarca del Baix Empordà, situat a la preciosa costa de la gran província de Girona, la Costa Brava. 

Es troba, exactament, a 135 km. en cotxe des de Barcelona i, per als futurs visitants interessats a anar-hi, s’hi pot arribar de diverses maneres. En autobús, específicament amb la companyia Sarfa, des del centre de Barcelona es tarden entre dues hores i mitja i tres. En tren el viatge es fa una mica més curt però és menys econòmic. L’estació més propera a Calella de Palafrugell es troba a Flaçà, exactament, a 25 km de distància.

Un cop arribat al poble costaner, s'hi viu amb un clima mediterrani ideal. Al llarg de l'any, a causa de la proximitat al mar, el clima es caracteritza per unes temperatures suaus i moderades. La temporada d’estiu, amb temperatures de 30 graus en amunt, és el moment perfecte per gaudir de la Costa Brava, tot i que el canvi climàtic està complicant cada cop més el gaudiment del juliol i l'agost arran de les freqüents onades de calor.

Si ens fixem en la història d’aquest poblet, descobrim que es tracta d’un antic poble de pescadors que, al segle IV abans de  Crist, va haver d’enfrontar-se als atacs de pirates i corsaris. Per evitar-los, es van construir diverses torres de vigilància, algunes de les quals, tot i que molt reformades, encara formen part de cases i masies de la zona. Calella de Palafrugell és un dels pocs nuclis de la Costa Brava on es conserva tot l'encant i s'hi manté l'ambient que es respirava als pobles de la zona abans que arribés el turisme de masses, amb carrers estrets, cases amb coberta inclinada de teula i alguns habitatges tradicionals de pescadors de dues plantes.

A partir de les dades estadístiques de l’Institut Nacional d'Estadística (INE), l'1 de gener de 2022 Calella tenia un cens de població de 2.989 habitants, exactament 12 persones més que l’any 2021. És cert que cada any el poble atrau milers de turistes i és per això que, durant l’època estival, Calella de Palafrugell pot arribar a triplicar la seva població, aconseguint, fins i tot, els 9.000 habitants. Quant a la composició de la seva població, es pot destacar que el 53,3% dels habitants són dones i el 46,7% són homes. Respecte a l'edat, la majoria de la població té entre els 30 i els 64 anys, amb un percentatge del 42,7%, seguit dels joves d'entre 15 i 29 anys amb un 17,2%. Els majors de 65 anys representen el 22,9% de la població. 

Pel que fa a l’entreteniment, podem separar-lo segons les preferències de dos perfils de visitants: els que prefereixen veure fites emblemàtiques del poble i els partidaris de l’acció i fer activitats noves. 

Per una banda, per als amants de les passejades i les vistes idíl·liques, el lloc més característic i més fotografiat de la localitat és el conjunt històric del Port Bo i Les Voltes, un dels carrers principals del poble, que està totalment porticat amb grans arcs que uneixen diverses antigues cases de pescadors enfront del mar. En l'actualitat, els baixos de les cases estan ocupats per restaurants especialitzats en la gastronomia de la costa, la cuina marinera. Des d'allà, es despleguen diversos carreronets que s'endinsen cap a l'església de Sant Pere, un temple de finals del segle XIX totalment pintat de blanc i que llueix un gran rellotge a la torre del campanar. És també molt utilitzat com a punt de referència o de trobada amb els amics durant l’estiu, ja que es tracta d’una torre molt alta que es veu des de qualsevol punt de Calella. 


Seguidament, al nord del Port Bo, hi trobem el passeig del Canadell, situat al costat de la platja del mateix nom. Es tracta d’una curiosa combinació de cases que, malgrat ser d'estils i colors molt diferents, creen un conjunt molt interessant i harmoniós, pel qual és molt agradable passejar i veure les vistes del mar. A més, a la mateixa platja del Canadell hi trobem els característics guarda bots, unes construccions subterrànies que, antigament, s’usaven per a guardar les barques de pesca. Actualment, s’han convertit en bars i restaurants a peu de platja i en el lloc de descans preferit de les famílies i els turistes. 

A l’altre extrem de la localitat, trobem l’Espai Natural Protegit de Castell-Cap Roig, en el qual s'estenen els preciosos Jardins del Cap Roig, un espai únic en el qual s’uneixen natura, art, cultura i història. A més de tota la flora amb la qual compten els jardins, també s'hi poden trobar diversos miradors des dels quals hom gaudeix d'unes vistes espectaculars del litoral, el mar i l’arxipèlag més proper, les Formigues.

Finalment, com a recomanació, el Bar/Restaurant 3 Pins, que se situa a la part més alta del poble, és una excel·lent opció per acomodar-se en una zona de chill-out, amb bona música d’ambient, còctels i menjar boníssim, un bon tracte al client i, sobretot, unes vistes de l'horitzó que deixen bocabadat.

Per altra banda, per a tots els inquiets d'activitats i descobriments, Calella de Palafrugell compta amb un munt d'opcions, com senderisme, cicloturisme, activitats aquàtiques, diversos espais culturals, esdeveniments, concerts, gastronomia, comerç…

Calella compta amb nombroses platges i cales amb una aigua blava i transparent i amb un fons marí molt interessant pels amants de l’esnòrquel. A més, de cara al busseig, també disposa d’unes molt bones immersions per la zona, que es caracteritzen, sobretot, per les grans parets rocoses plenes de flora i fauna. Algunes de les platges i cales més populars per practicar aquests esports són Platja de Port Pelegrí, el Canadell i el Golfet


Si el que es busca és intimitat, una de les millors maneres de recórrer la costa de Calella és llogar un kayak al Canadell i, així, poder arribar a les seves petites cales paradisíaques. Per als amants del senderisme i el cicloturisme, existeix el famós
Camí de Ronda, el qual comença a Sant Feliu de Guíxols i acaba en un altre poble de la Costa Brava, Begur. Aquest camí compta amb 43 km. plens de vistes i de diversos camins per passejar, gaudir de la natura i desplaçar-se pels pobles de la costa. A més, existeixen un munt de guies plenes d’altres rutes més curtes i que passen per diferents llocs. Seguidament, Palafrugell destaca per diversos espais culturals bastant propers. Cal destacar un dels espais més populars: es tracta del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, situat sobre un dels penya-segats més impressionants de la Costa Brava, a 156 metres sobre el nivell de la mar. És un interessant conjunt monumental amb més de 2600 anys d'història i una varietat d'edificis espectacular. 

Finalment, si el que realment li agrada al turista és la festa, la música, les rialles i passar-ho com mai, Calella de Palafrugell també adient. Durant totes les estacions de l’any, se celebren diverses festivitats molt importants pel poble, com ara l’esdeveniment de les flors i les violes de la primavera, el Festival de Jazz, les Jornades Gastronòmiques d’Es Niu, l’encès de l’enllumenat de Nadal… Però destaquen dues cites. En primer lloc, La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell és, possiblement, l'esdeveniment més conegut del poble. Aquesta festa es realitza des de l’any 1969. Tots els habitants de Calella es reuneixen com una gran família per cantar i celebrar l’arribada de l’estiu. En segon lloc, trobem el Festival de música de Cap Roig. Es tracta d’un dels festivals més rellevants d’Europa i se celebra en el lloc més especial d’allí, el Jardí Botànic de Cap Roig. En aquest, hi participen artistes de molts estils de música diferents i d’àmbit internacional.


La relació de Calella de Palafrugell amb les xarxes socials és bastant forta i està bastant desenvolupada. El poble compta amb una pàgina web anomenada VisitPalafrugell”, que té diversos apartats informatius pels futurs turistes. Disposa de vídeos, informació per arribar a la localització, guies de visites i activitats, galeria d’imatges, propostes de restaurants, etc. Calella també disposa d’un ventall d’opcions de xarxes socials molt extens. L’usuari de Facebook s’anomena de la mateixa manera que la pàgina web i compta, cada dia, amb actualitzacions i informacions noves sobre el que va succeint al poble. Seguidament, la seva pàgina de Twitter també està molt activa, ja que tots els usuaris seguidors comenten les seves opinions sobre els esdeveniments pròxims i conviden als turistes a què els visitin a l’estiu. En canvi, els seus comptes de YouTube i Flickr no estan tan actualitzats com els altres. És cert que aquestes dues xarxes socials, amb el pas del temps, han anat perdent popularitat i la societat les està deixant d’utilitzar i consultar. Finalment, “VisitPalafrugell” també està a Instagram, on compta amb un feed molt modern i ple d’informació valuosa. Cada dia publiquen una fotografia, vídeo, història o reels mostrant les diverses activitats que es poden fer a Calella o els esdeveniments més propers i, donant una ullada als comentaris dels seus posts, es pot observar que tenen bastant feedback per part dels seus seguidors.


Calella de Palafrugell és un dels pobles més emblemàtics, preciosos i plens d’història de la Costa Brava. És un lloc que pot ser tan tranquil, familiar i íntim, com un lloc ple de vida, bon ambient, festa i diversió.

10 comentarios:

  1. Las redes sociales son fundamentales para la difusión de los destinos turísticos, como en el caso analizado. ¡Enhorabuena, Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  2. Bonito lugar para pasar las vacaciones y los fines de semana. Gran artículo.

    ResponderEliminar
  3. Las redes sociales son un eje principal para que nos creemos una imagen sobre un destino turístico. Gran iniciativa la de los artículos analizando casos específicos. ¡Enhorabuena!

    ResponderEliminar