sábado, 2 de septiembre de 2023

Xarxes socials per al turisme de Calella de Palafrugell

La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism són essencials per a les destinacions turístiques. Analitzarem, amb la col·laboració de Camila Montfort, el cas de Calella de Palafrugell, un petit poble del municipi de Palafrugell, comarca del Baix Empordà, situat a la preciosa costa de la gran província de Girona, la Costa Brava. 

Es troba, exactament, a 135 km. en cotxe des de Barcelona i, per als futurs visitants interessats a anar-hi, s’hi pot arribar de diverses maneres. En autobús, específicament amb la companyia Sarfa, des del centre de Barcelona es tarden entre dues hores i mitja i tres. En tren el viatge es fa una mica més curt però és menys econòmic. L’estació més propera a Calella de Palafrugell es troba a Flaçà, exactament, a 25 km de distància.

Un cop arribat al poble costaner, s'hi viu amb un clima mediterrani ideal. Al llarg de l'any, a causa de la proximitat al mar, el clima es caracteritza per unes temperatures suaus i moderades. La temporada d’estiu, amb temperatures de 30 graus en amunt, és el moment perfecte per gaudir de la Costa Brava, tot i que el canvi climàtic està complicant cada cop més el gaudiment del juliol i l'agost arran de les freqüents onades de calor.

Si ens fixem en la història d’aquest poblet, descobrim que es tracta d’un antic poble de pescadors que, al segle IV abans de  Crist, va haver d’enfrontar-se als atacs de pirates i corsaris. Per evitar-los, es van construir diverses torres de vigilància, algunes de les quals, tot i que molt reformades, encara formen part de cases i masies de la zona. Calella de Palafrugell és un dels pocs nuclis de la Costa Brava on es conserva tot l'encant i s'hi manté l'ambient que es respirava als pobles de la zona abans que arribés el turisme de masses, amb carrers estrets, cases amb coberta inclinada de teula i alguns habitatges tradicionals de pescadors de dues plantes.

A partir de les dades estadístiques de l’Institut Nacional d'Estadística (INE), l'1 de gener de 2022 Calella tenia un cens de població de 2.989 habitants, exactament 12 persones més que l’any 2021. És cert que cada any el poble atrau milers de turistes i és per això que, durant l’època estival, Calella de Palafrugell pot arribar a triplicar la seva població, aconseguint, fins i tot, els 9.000 habitants. Quant a la composició de la seva població, es pot destacar que el 53,3% dels habitants són dones i el 46,7% són homes. Respecte a l'edat, la majoria de la població té entre els 30 i els 64 anys, amb un percentatge del 42,7%, seguit dels joves d'entre 15 i 29 anys amb un 17,2%. Els majors de 65 anys representen el 22,9% de la població. 

Pel que fa a l’entreteniment, podem separar-lo segons les preferències de dos perfils de visitants: els que prefereixen veure fites emblemàtiques del poble i els partidaris de l’acció i fer activitats noves. 

Per una banda, per als amants de les passejades i les vistes idíl·liques, el lloc més característic i més fotografiat de la localitat és el conjunt històric del Port Bo i Les Voltes, un dels carrers principals del poble, que està totalment porticat amb grans arcs que uneixen diverses antigues cases de pescadors enfront del mar. En l'actualitat, els baixos de les cases estan ocupats per restaurants especialitzats en la gastronomia de la costa, la cuina marinera. Des d'allà, es despleguen diversos carreronets que s'endinsen cap a l'església de Sant Pere, un temple de finals del segle XIX totalment pintat de blanc i que llueix un gran rellotge a la torre del campanar. És també molt utilitzat com a punt de referència o de trobada amb els amics durant l’estiu, ja que es tracta d’una torre molt alta que es veu des de qualsevol punt de Calella. 


Seguidament, al nord del Port Bo, hi trobem el passeig del Canadell, situat al costat de la platja del mateix nom. Es tracta d’una curiosa combinació de cases que, malgrat ser d'estils i colors molt diferents, creen un conjunt molt interessant i harmoniós, pel qual és molt agradable passejar i veure les vistes del mar. A més, a la mateixa platja del Canadell hi trobem els característics guarda bots, unes construccions subterrànies que, antigament, s’usaven per a guardar les barques de pesca. Actualment, s’han convertit en bars i restaurants a peu de platja i en el lloc de descans preferit de les famílies i els turistes. 

A l’altre extrem de la localitat, trobem l’Espai Natural Protegit de Castell-Cap Roig, en el qual s'estenen els preciosos Jardins del Cap Roig, un espai únic en el qual s’uneixen natura, art, cultura i història. A més de tota la flora amb la qual compten els jardins, també s'hi poden trobar diversos miradors des dels quals hom gaudeix d'unes vistes espectaculars del litoral, el mar i l’arxipèlag més proper, les Formigues.

Finalment, com a recomanació, el Bar/Restaurant 3 Pins, que se situa a la part més alta del poble, és una excel·lent opció per acomodar-se en una zona de chill-out, amb bona música d’ambient, còctels i menjar boníssim, un bon tracte al client i, sobretot, unes vistes de l'horitzó que deixen bocabadat.

Per altra banda, per a tots els inquiets d'activitats i descobriments, Calella de Palafrugell compta amb un munt d'opcions, com senderisme, cicloturisme, activitats aquàtiques, diversos espais culturals, esdeveniments, concerts, gastronomia, comerç…

Calella compta amb nombroses platges i cales amb una aigua blava i transparent i amb un fons marí molt interessant pels amants de l’esnòrquel. A més, de cara al busseig, també disposa d’unes molt bones immersions per la zona, que es caracteritzen, sobretot, per les grans parets rocoses plenes de flora i fauna. Algunes de les platges i cales més populars per practicar aquests esports són Platja de Port Pelegrí, el Canadell i el Golfet


Si el que es busca és intimitat, una de les millors maneres de recórrer la costa de Calella és llogar un kayak al Canadell i, així, poder arribar a les seves petites cales paradisíaques. Per als amants del senderisme i el cicloturisme, existeix el famós
Camí de Ronda, el qual comença a Sant Feliu de Guíxols i acaba en un altre poble de la Costa Brava, Begur. Aquest camí compta amb 43 km. plens de vistes i de diversos camins per passejar, gaudir de la natura i desplaçar-se pels pobles de la costa. A més, existeixen un munt de guies plenes d’altres rutes més curtes i que passen per diferents llocs. Seguidament, Palafrugell destaca per diversos espais culturals bastant propers. Cal destacar un dels espais més populars: es tracta del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, situat sobre un dels penya-segats més impressionants de la Costa Brava, a 156 metres sobre el nivell de la mar. És un interessant conjunt monumental amb més de 2600 anys d'història i una varietat d'edificis espectacular. 

Finalment, si el que realment li agrada al turista és la festa, la música, les rialles i passar-ho com mai, Calella de Palafrugell també adient. Durant totes les estacions de l’any, se celebren diverses festivitats molt importants pel poble, com ara l’esdeveniment de les flors i les violes de la primavera, el Festival de Jazz, les Jornades Gastronòmiques d’Es Niu, l’encès de l’enllumenat de Nadal… Però destaquen dues cites. En primer lloc, La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell és, possiblement, l'esdeveniment més conegut del poble. Aquesta festa es realitza des de l’any 1969. Tots els habitants de Calella es reuneixen com una gran família per cantar i celebrar l’arribada de l’estiu. En segon lloc, trobem el Festival de música de Cap Roig. Es tracta d’un dels festivals més rellevants d’Europa i se celebra en el lloc més especial d’allí, el Jardí Botànic de Cap Roig. En aquest, hi participen artistes de molts estils de música diferents i d’àmbit internacional.


La relació de Calella de Palafrugell amb les xarxes socials és bastant forta i està bastant desenvolupada. El poble compta amb una pàgina web anomenada VisitPalafrugell”, que té diversos apartats informatius pels futurs turistes. Disposa de vídeos, informació per arribar a la localització, guies de visites i activitats, galeria d’imatges, propostes de restaurants, etc. Calella també disposa d’un ventall d’opcions de xarxes socials molt extens. L’usuari de Facebook s’anomena de la mateixa manera que la pàgina web i compta, cada dia, amb actualitzacions i informacions noves sobre el que va succeint al poble. Seguidament, la seva pàgina de Twitter també està molt activa, ja que tots els usuaris seguidors comenten les seves opinions sobre els esdeveniments pròxims i conviden als turistes a què els visitin a l’estiu. En canvi, els seus comptes de YouTube i Flickr no estan tan actualitzats com els altres. És cert que aquestes dues xarxes socials, amb el pas del temps, han anat perdent popularitat i la societat les està deixant d’utilitzar i consultar. Finalment, “VisitPalafrugell” també està a Instagram, on compta amb un feed molt modern i ple d’informació valuosa. Cada dia publiquen una fotografia, vídeo, història o reels mostrant les diverses activitats que es poden fer a Calella o els esdeveniments més propers i, donant una ullada als comentaris dels seus posts, es pot observar que tenen bastant feedback per part dels seus seguidors.


Calella de Palafrugell és un dels pobles més emblemàtics, preciosos i plens d’història de la Costa Brava. És un lloc que pot ser tan tranquil, familiar i íntim, com un lloc ple de vida, bon ambient, festa i diversió.

53 comentarios:

  1. Las redes sociales son fundamentales para la difusión de los destinos turísticos, como en el caso analizado. ¡Enhorabuena, Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  2. Bonito lugar para pasar las vacaciones y los fines de semana. Gran artículo.

    ResponderEliminar
  3. Las redes sociales son un eje principal para que nos creemos una imagen sobre un destino turístico. Gran iniciativa la de los artículos analizando casos específicos. ¡Enhorabuena!

    ResponderEliminar
  4. Muy interesante, información detallada. Es genial para aquellos que estén pensado en Calella de Palafrugell como próximo destino y quieran aprovechar al máximo la visita. Si no me quedara tan lejos lo visitaria sin lugar a dudas :)

    ResponderEliminar
  5. Les xarxes socials són vitals per a promoure destinacions turístiques com Calella de Palafrugell. Compartir fotos, esdeveniments i activitats en Facebook, Instagram i Twitter ajuda a atreure visitants i mantenir-los informats.

    ResponderEliminar
  6. Les xarxes socials són fonamentals per a la promoció de les destinacions turístiques, i un clar exemple és Calella de Palafrugell, que ha esdevingut un dels pobles més emblemàtics i amb molta història de la Costa Brava gràcies al bon feedback que ha tingut per part de la gent.
    Enhorabona!

    ResponderEliminar
  7. Com has destacat tu, Calella de Palafrugell és un lloc increïble, els darrers anys s'ha omplert de turistes de totes les nacionalitats gràcies a la digitalització i l'impacte que han tingut les xarxes socials

    ResponderEliminar
  8. Calella de Palafrugell es realmente un lugar hermoso, y creo que su notable éxito se debe en gran medida a la robusta presencia en redes sociales. Además, la conexión activa con la audiencia a través de redes sociales y el aprovechamiento de la tecnología han logrado destacar los encantos únicos de Calella de Palafrugell. Gracias por su artículo tan interesante!

    ResponderEliminar
  9. Tal y como has dicho, Calella de Palafrugell es un pueblo encantador, y que va cada vez más en auge gracias a las redes sociales, y aqui se destaca la importancia de ellas para el turismo en este tipo de pueblos. Guardaré este articulo para cuando visite el pueblo de nuevo! Enhorabuena!

    ResponderEliminar
  10. Efectivament, aquest article ressalta encara més les raons per visitar Calella de Palafrugell. Hem de continuar promocionant les meravelles de la nostra terra. Salutacions.

    ResponderEliminar
  11. Calella de Palafrugell és un dels pobles més bonics de tota Catalunya, però com a conseqüència de les xarxes socials ha fet que es magnifiqui a gran escala i no es gaudeixi tant com anys enrere, com exemple tenim la inflació dels allotjaments del seu poble a l'època d'estiu.

    ResponderEliminar
  12. Tinc molta sort de viure a un poble molt a prop de Calella de Palafrugell i poder gaudir aquest poble tan preciós força sovint. Calella té un encant únic, tant a l'estiu com a l'hivern i això és a causa del seu paisatge. Calella és un dels pobles més bonics de la Costa Brava i gràcies a les xarxes socials ha aconseguit tenir molt més de turisme. Molta gent visita cada estiu el poble i gaudeix de tot el que li ofereix, la gastronomia, les cales, els festivals, etc. Gràcies a les xarxes socials cada cop més gent té l'oportunitat de conèixer aquest poble.

    ResponderEliminar
  13. Cala Frugell es realmente un lugar hermoso. La Costa Brava no es tan famosa por nada. Las redes sociales son de suma importancia en lugares turísticos como Cala Frugell, para informar a los turistas y promocionar lugares como la Costa Brava

    ResponderEliminar
  14. Calella de Palafrugell es un pequeño pueblo catalán que ofrece multiples actividades para un publico familiar y tranquilo, donde abarca una historia pescadora y una arquitectura de pueblo costero, por no hablar de su clima mediterráneo y su encantadora gastronomía..! Respecto a su relación con las redes sociales, se nota que lleva un proceso muy trabajado en muchas de ellas y una muy buena página web con información y actividades de la zona.

    ResponderEliminar
  15. Calella Palafrugell es un pueblo que ofrece muchas opciones diferentes para poder disfrutar de él, ya sea por los diferentes deportes que ofrece, la playa, la historia… por no decir del clima que ofrece. Pero cabe destacar que si se hiciere Instagram o TikTok de los diferentes recursos que ofrece podría llegar a más personas tanto nacionales como internacionales. (Blanca Duarte)

    ResponderEliminar
  16. Article molt interessant Joan Francesc! Tal i com s'explica, el destí de Calella de Palfrugell fa bon ús de les xarxes socials i és evident ja que, cada vegada és més conegut entre la població i la gent s'anima a visitar-ho. Avui dia és essencial estar present a les xarxes socials i han sapigut adaptar-se a les noves tendències.

    ResponderEliminar
  17. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  18. Articulo muy interesante sobre uno de los pueblos mas bonitos de la Costa Brava!! Aunque esta muy bien trabajada su web, no vendria mal destacar su oferta gastronomica.

    ResponderEliminar
  19. Un article molt interessant i amb molta informació detallada. Calella de Palafrugell és un poble realment bonic, personalment un dels que més m'agraden de la costa Brava, a més ofereix un munt d'activitats molt interessants per realitzar i això és molt important a l'hora d'atraure turisme. Però a més si li dona un bon ús de les xarxes socials tal com ho fa, ha aconseguit una major visualització d'aquest poble. A més es nota que Calella de Palafrugell ha aconseguit adaptar-se a les noves tendències actuals, ja que avui dia és molt importat formar part d'elles, pel fet que vivim totalment connectats i en la meva opinió és la millor forma per donar a conèixer un atractiu turístic tal com ho és Calella de Palafrugell.

    ResponderEliminar
  20. No en tenia idea que existís un lloc tan bonic com Calella de Palafrugell. Pel que es veu és un poble realment bonic situat a la costa Brava. Un factor turístic molt important és la seva oferta d'activitats, promou el turisme al poble. Un article molt interessant, anims!

    ResponderEliminar
  21. Un article molt interessant! Les xarxes socials són una eina molt útil per conèixer en profunditat alguna destinació. Sobretot per turístes amb interès d'aprendre sobre el seu destí. Gràcies per informar-nos sobre un lloc tant emblemàtic i únic com Calella de Palafrugell.

    ResponderEliminar


  22. Un article molt interessant i detallat sobre Calella de Palafrugell. Les xarxes socials són un factor clau a l'hora de donar a conèixer un lloc i necessàries, ja que tothom avui en dia en fa ús. Com a plataforma alternativa proposaria poder obrir un compte a Tiktok una de les apps més utilitzades en aquests moments per continuar promocionant i descobrint aquests racons tan macos que ens ofereix la costa brava.

    ResponderEliminar

  23. L'article sobre Calella de Palafrugell destaca la riquesa històrica i cultural d'aquest bell poble de la Costa Brava. La combinació del seu encant tradicional amb les seves activitats modernes i opcions d'entreteniment el converteixen en un destí versàtil per als visitants. A més, la presència activa a les xarxes socials, com Facebook i Instagram, demostra l'aposta de Calella per la promoció turística i la interacció amb els visitants. Un article complet i enriquidor que captura l'essència d'aquest lloc únic. Felicitacions a l'autor per compartir aquest meravellós retrat de Calella de Palafrugell.

    ResponderEliminar
  24. ¡Gracias por proporcionar esta información tan detallada sobre Calella de Palafrugell! Me alegra ver que Calella está aprovechando las redes sociales para promocionar su hermoso destino. Las plataformas en línea son una excelente manera de mantenerse actualizado sobre las últimas novedades y conectarse con otros amantes de los viajes.

    ResponderEliminar
  25. Molt interesant i detallat Joan Francesc, Calella de Palafrugell és increïble.
    Felicitats!!

    ResponderEliminar