sábado, 16 de septiembre de 2023

L’impacte digital i de les xarxes socials al turisme de Lleida

 

Podem afirmar que existeix una estreta relació entre turisme, Societat de la Banda Ampla i engagement dins del turisme. A manera d’exemple analitzarem el cas de Lleida, població d’interior que pertany a la comarca del Segrià, i el seu entorn, amb gran impacte del cloud journalism.


La ciutat de Lleida fa costat amb la comunitat autònoma d’Aragó i permet al visitant tant paisatges d’interior com les rutes pels arbres florits d’Aitona com també la visita a Alcarràs, el poble més comentat de 2022 gràcies a la pel·lícula de la Carla Simón. Actualment, té una població de 140.797 habitants, en una superfície total de 212.3 km quadrats i això la converteix en la segona ciutat més poblada de Catalunya. Aquesta meravellosa ciutat serà comentada amb la col·laboració de Raquel Castells, de Blanquerna-URL.

La ciutat de Lleida té diverses zones per visitar i que són de gran interès. En primer lloc, i la més coneguda, la Seu Vella. Aquesta relíquia ens trasllada a la ciutat musulmana de Larida de l’any 1149. Ens permet pujar a dalt del campanar de la torre, com també visitar el seu interior, on trobem diverses rèpliques arquitectòniques de com era la seu antigament. A més, fan visites guiades amb historiadors de la zona que ajuden al visitant a veure més enllà del que hi ha.

Un altre lloc destacat és el carrer Major, on trobem la zona comercial de la ciutat i que es connecta amb la seu a través d’unes escales mecàniques. Dins d’aquest carrer no únicament veurem diversos establiments, sinó que també està replet d’història, com els seus edificis romànics o l’església de Sant Joan, un dels monuments més rellevants del municipi de Lleida.

Una parada obligatòria són els arbres florits d’Aitona, amb una extensió de 8.500 hectàrees. Aquest poble, al costat de la ciutat, té unes visites guiades al paisatge de color rosat, i ofereix un esmorzar després per un preu assequible.


Pel que fa a la gastronomia, dins de la ciutat de Lleida existeixen diversos restaurants aclamats pels crítics culinaris. Per una banda, trobem un lloc on observem la fusió entre la cuina espanyola i la lleidatana: és Caravista , un restaurant on trobem la paella lleidatana que porta cargols a part de tots els animals de mar. Per altra banda i per als enamorats de la cuina tradicional catalana, tenim El Petit Català. En aquest restaurant, hi ha els plats més tradicionals de la cuina catalana, però amb un toc personal de l’establiment que els converteix en els millors de la ciutat, una parada totalment recomanada.

El Castell de Gardeny  és un dels monuments més significants de la ciutat, atès que fou usat pel mateix Juli Cèsar durant la Guerra civil entre aquest i Cneu Pompeu Magne. Un altre esdeveniment que es pot descobrir dins del castell és la història dels templers, a partir de diversos vídeos que ens transporten a l’època medieval.

I per a aquells a qui els agrada la natura i les rutes per dintre dels boscos, Lleida compta amb un parc natural de gran extensió anomenat La Mitjana. Dins d’aquesta zona, aproximadament de 90 hectàrees, conviuen l'ànec collverd, la polla d’aigua, la gavina, el martinet blanc i el bernat pescaire. I dalt del cel, si ens hi fixem, veurem diferents rapinyaires com ara l’arpella, l’esparver o, fins i tot, l’àguila pescadora. A més, La Mitjana compta amb taules per fer pícnics, una activitat ideal per a famílies o amics.

La comarca de Lleida és una de les destinacions més visitades per la ciutadania catalana, ja que ofereix uns paisatges de muntanya sorprenents amb un aire net que allunya de la ciutat, però també una ciutat amb diverses activitats comercials, museus i parcs naturals.

D’altra banda, Lleida també és escollida pel seu ambient familiar i residencial, sobretot a les activitats que se celebren al maig, durant la festa major de la ciutat. En ser una ciutat petita, si la comparem amb Barcelona, la festa major que recull tota la població lleidatana és una de les més segures i que permet anar caminant a qualsevol lloc. Tot i això, la celebració més important és l’Aplec del Cargol, on més de 106 associacions, anomenades penyes, es reuneixen en una part de la ciutat per menjar cargols, ballar i, en definitiva, passar-s’ho bé.

L’Oficina de Turisme forma part de  la Paeria, terme que únicament s’usa a Lleida per denominar l’ajuntament, i la seva funció és ajudar els turistes. Es disposa d’un mapa interactiu per tota aquella persona amant del món digital. L’Oficina de Turisme es troba dins del carrer Major. En aquest carrer s’hi troben tots els comerços locals i estatals, i els horaris poden variar segons els dies festius de l’any; no obstant això, l’Oficina roman oberta els dies laborals i dissabtes de 10-14 hores i de 16-19 hores. L’Oficina de Turisme disposa de tota mena d’informació d’alt interès per al foraster, com per exemple llocs a visitar, on allotjar-se i, fins i tot, on anar a menjar. En resum, davant qualsevol dubte que li pugui sorgir a un turista, a l’Oficina de Turisme estan capacitats per resoldre’l.

Des d’aquest departament, també gestionen altres activitats, com ara la visita guiada pel dipòsit del pla de l'aigua , el bus turístic que recorre els llocs més emblemàtics de Lleida o la visita de la Comanda de Gardeny. A més, són els responsables d’organitzar l’Agro Sant Jordi, que, com bé indica el seu nom, se celebra en un espai natural, en concret, la Granja Pifarré.

Pel que fa a xarxes socials, a Instagram on trobem @AjuntamentdeLleida. Comptava amb uns vinc-i-dos mil seguidors i uns cinc mil posts l’estiu de 2023. Són constants en les seves publicacions (un post gairebé diari de mitjana), i , sobretot, expliquen els nous esdeveniments que ocorren a Lleida. Però, també, ofereixen llocs de feina per al seu públic, i s’hi pot concertar una entrevista mitjançant aquesta xarxa social. A més a més, en les seves històries destacades observem diversos temes que tracten, com la cultura a Lleida, el turisme o els esports. Per afegitó, té l’enllaç a la pàgina web de la Paeria.

D’altra banda, fem menció dels comptes de Twitter de la Paeria, @AjuntamentdeLleida i Lleida TV. Ambdós comptes informen sobre les novetats de la ciutat. No obstant això, és d’una manera diferent. El primer és un compte que publica sobre totes les activitats culturals que es realitzen a Lleida, i  donen suport i informen sobre el club de futbol de Lleida, com també dels partits que es juguen al camp oficial. Disposaven a mitjan 2023 de 14.800 seguidors i publiquen nou contingut cada dia. En canvi, la segona du a terme reportatges per la ciutat de Lleida i, en el cas de partit d’hoquei, bàsquet o futbol, el transmeten en directe a la cadena local. A mitjan 2023 disposaven de 16.700 seguidors i més d’un miler de publicacions amb totes les notícies rellevants de Lleida, i a més, la programació diària de la cadena local, també anomenada Lleida TV.

Lleida és una gran opció per viatjar, atès que combina moltíssimes activitats que poden agradar a qualsevol persona. Per aquell visitador que vol un pla més tranquil i anar de compres, pot veure el carrer Major. Un amant de la naturalesa i les excursions pot visitar el Parc La Mitjana i descobrir-hi totes les espècies que s’hi troben. Més tard, els forasters poden fer una parada a un restaurant recomanat anteriorment i gaudit d’una paella lleidatana amb cargols. I si tenen temps, poden fer una parada a qualsevol monument important de la ciutat i una guia els explicarà tota la història que s’hi amaga. I per acabar, visitar els arbres florits d’Aitona durant el capvespre i, si s’agafa amb temps, disfrutar d’una botella de cava.

Lleida és un lloc ideal. Es troba a l’oest de Catalunya i és la segona ciutat amb més extensió, amb una quantitat de ciutadans gran que permet que els carrers estiguin vius. Lleida està sent reformada per poder passejar-hi en bicicleta, el que permet que les famílies puguin donar un tomb juntes i practicar una mica d’esport. En ser una ciutat petita, sempre hi ha una patrulla d’agents cívics vigilant els llocs més emblemàtics, és a dir, seguretat per tot arreu on caminis. Lleida és la ciutat perfecta per tot viatger que busca calma i aire pur.

51 comentarios:

  1. Gran tasca d'anàlisi dels impactes digitals en el turisme. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  2. Els mitjans de comunicació i les xarxes socials són fonamentals per al desenvolupament i la divulgació del turisme. Articles com aquest ajuden a interpretar-ho i a capbussar-se en realitats concretes. Chapeau!

    ResponderEliminar
  3. Les xarxes socials són essencials per a promocionar Lleida. A través d'Instagram, Twitter i col·laboracions amb influencers, podem mostrar els seus encants naturals, gastronomia i esdeveniments, atraient a més visitants.

    ResponderEliminar
  4. A través dels mitjans socials es poden donar a conèixer moltes destinacions turístiques. Avui dia, hem d'aprofitar les xarxes socials per promocionar aquest destí, ja sigui pujant contingut visual atractiu (vídeos, fotos), promocionant esdeveniments i activitats, explicant la història d'aquest destí…
    Molt interessant l'article!

    ResponderEliminar
  5. Los medios sociales y en concreto artículos como este, son importantes para dar a conocer ciudades como Lleida que realmente son poco turísticas, ya que además lo promociona desde una perspectiva local que permite percibir los diferentes atractivos de la ciudad que nunca diríamos que tendría, buen artículo!

    ResponderEliminar
  6. En las redes sociales, el compromiso con los seguidores es fundamental. Es posible mejorar la reputación del destino y crear relaciones duraderas con los visitantes respondiendo consultas, entablando conversaciones y prestando atención a las opiniones y sugerencias de los viajeros.

    ResponderEliminar
  7. Las redes sociales y tecnologías, como mapas interactivos, desempeñan un papel crucial para impulsar el turismo en destinos menos conocidos. La utilización de plataformas como Instagram para compartir imágenes y videos atractivos del destino resulta altamente efectiva; además, les sugeriría explorar TikTok para expandir aún más su presencia en audiencias diversas.

    ResponderEliminar
  8. Las redes sociales y los artículos impulsan el turismo en Lérida al compartir experiencias locales y destacar sus encantos únicos, atrayendo así a más visitantes, además, la presencia en línea permite a los viajeros investigar y planificar sus viajes de manera más eficiente, mientras que los artículos brindan información detallada sobre los destinos y actividades, fomentando la exploración y el turismo.

    ResponderEliminar
  9. ¡Gran artículo! Esta claro que para cualquier ciudad o destino es fundamental la difusión de lo que ofrecen a nivel de lugares, actividades, gastronomía, etc... para situarse sobre el mapa en el mundo online y incrementar el imapcto turísitico, como podemos ver en este caso con Lleida.

    ResponderEliminar
  10. Lleida representa aquesta visió interessant en relació amb el turisme, la societat de la banda ampla i el engagement que proporciona la indústria turística. És emocionant com les xarxes socials atreuen una àmplia gamma d'interessos com la història la cultura, la naturalesa i la gastronomia. La tecnologia i el món online de Lleida demostra un enfocament modern en el turisme, sent clarament un recurs efectiu atraient a nous habitants en aquesta increïble ciutat catalana, augmentant així el seu reconeixement.

    ResponderEliminar
  11. ¡Muy interesante el articulo! Para las pequeñas poblaciones, las redes sociales son fundamentales para publicitar y divulgar dichas poblaciones, ya que así ganan visibilidad.

    ResponderEliminar
  12. La verdad es que es cierto que los medios sociales, sobretodo los visuales ayudan en gran parte a promocionar y atraer más turismo a destinos como Lleida. Ya que un municipio con gran interés turístico como éste, no seria conocido y además estaria completamente infravalorado.

    ResponderEliminar
  13. Les xarxes socials poden proporcionar llocs que la gent no sol saber o no sol visitar i això fa que doni visibilitat en aquest cas a Lleida i conèixer tots els seus racons d'aquesta ciutat tan bonica.

    ResponderEliminar
  14. Es importante conectarse con sus seguidores en las redes sociales. Al responder preguntas, entablar conversaciones y escuchar las opiniones y recomendaciones de los viajeros, puedes construir la reputación de tu destino y estableces relaciones duraderas.

    ResponderEliminar
  15. las redes sociales son importantes para dar a conocer lugares y para publicitarlos, de esta manera descubrimos lugares perfectos para el turismo, como esta ciudad.

    ResponderEliminar
  16. ¡Un article molt interessant! Sovint sembla que la província de Lleida és la gran oblidada als mitjans de comunicació o que no rep la mateixa atenció per part de l'administració. Articles com aquest, amb suggeriments, recomanacions i enllaços d'interès, ajuden a ampliar el coneixement de la regió. ¡Gràcies!

    ResponderEliminar
  17. ¡Muy interesante artículo sobre el turismo de Lleida y su impacto con las redes sociales! Lleida es un pueblo que ofrece tanto turismo cultural, como familiar, gastronómico… y cuenta con una infinidad de recursos turísticos de gran interés, incluyendo sus preciosos paisajes naturales.
    Es de gran importancia hacer difusión por las redes sociales para dinamizar un destino turístico como Lleida, ya que gracias a ellas, los viajeros pueden descubrir los lugares más adecuados a sus preferencias, favoreciendo la implementación de estrategias que garanticen una experiencia personalizada para cada cliente.

    ResponderEliminar
  18. Article molt interessant Joan Francesc!! La veritat que si que es veritat que avui en dia es esencial aplicar y integrar l'utilització de les xarxes socials en la nostra vida, pero en el cas de l'àmbit turístic sembla essencial. En aquests temps, la població es guí sobretot pel que veu a les xarxes, petit reportatges, reviews de influencers, etc. Això fa que per exemple en el cas de la ciutat de Lleida, promocionar tots els seus grans atractius turístics com seríen la gastronomía, la capacitat de ser un destí familiar, etc; a partir de Facebook, Tik tok o Instagram posibilita arribar molt més y millor a tota aquella població potencial que busca fer turisme en altres llocs que no són els típics ni els més populars.

    ResponderEliminar
  19. Un article molt interessant per a descobrir la Lleida més oculta i desconeguda!! També conèixer l'història que precedeix als llocs que solem visitar. Avui dia es un aspecte fundamental incloure les xarxes socials per a promoure aquests recursos tan poc coneguts ja que no tothom sol sortir de la seva zona de confort o de les grans ciutats per entrar a descobrir altres llocs menys coneguts, però si que la gran majoria (per no dir que tothom) disposa d'un telèfon móvil i de perfils a les xarxes socials.

    ResponderEliminar
  20. Molt bon article. Aquest article subratlla la importància de les xarxes socials com una eina essencial per promoure i dinamitzar una destinació turística com Lleida. Les plataformes digitals permeten a la ciutat mantenir els visitants informats, compromesos i entusiasmats per explorar totes les meravelles que aquesta ciutat té per oferir, des del seu patrimoni històric fins a la seva bellesa natural i la seva oferta gastronòmica.

    ResponderEliminar
  21. Primer de tot enhorabona Joan Francesc Fondevila pel treball realitzat!!! L'article proporciona una descripció detallada de les atraccions turístiques de Lleida i el seu entorn, destacant la seva rica història, gastronomia i activitats culturals. També subratlla la presència de Lleida en les xarxes socials per a promoure el turisme. En general, ofereix una visió completa i atractiva de la ciutat com a destinació turística.

    ResponderEliminar
  22. Donat l'avanç tecnològic en el qual ens trobem, avui dia són moltes les persones que fan ús de diferents mitjans a l'hora de buscar el seu destí. Considero que és molt important que cada població tingui una oficina turística que disposi de diferents activitats per tal que l'usuari visqui una experiència enriquidora i exploradora sobre la zona. A més, tenir una web amb informació que pugui resultar d'interès suposa un avantatge per al visitant, ja que els fa més independents i els hi possibilita l'opció d'organitzar amb antelació la seva pròpia ruta i activitats a realitzar. Finalment, per a tenir una gran visita turística és necessari l'ús de xarxes socials, pel fet que actualment és una de les vies més senzilles i eficaces per a donar a conèixer un lloc.


    Enhorabona pels articles, els he trobat molt interessants i amens, a més, tal com estan redactats han fet més fàcil la comprensió.

    ResponderEliminar
  23. Aquest article ha estat de gran ajut sobre tot a aquells que no coneixiem amb tanta profunditat els encants i meravelles que oculta Lleida, tot gràcies.a les xarxes i la tecnología, que ha fet possible que pugui estar en aquesta plataforma llegin-te. M´ha encantat, enhorabona per aquest treball Francesc Fontdevila🥳

    ResponderEliminar