Podem afirmar que existeix
una estreta relació entre turisme, Societat
de la Banda Ampla i engagement
dins del turisme. A manera d’exemple analitzarem el cas de Lleida, població
d’interior que pertany a la comarca del Segrià, i el seu entorn, amb gran impacte del cloud journalism.
La ciutat de Lleida fa costat amb la comunitat autònoma d’Aragó i permet al visitant tant paisatges d’interior com les rutes pels arbres florits d’Aitona com també la visita a Alcarràs, el poble més comentat de 2022 gràcies a la pel·lícula de la Carla Simón. Actualment, té una població de 140.797 habitants, en una superfície total de 212.3 km quadrats i això la converteix en la segona ciutat més poblada de Catalunya. Aquesta meravellosa ciutat serà comentada amb la col·laboració de Raquel Castells, de Blanquerna-URL.
La ciutat de Lleida té diverses zones per visitar i que són de gran interès. En primer lloc, i la més coneguda, la Seu Vella. Aquesta relíquia ens trasllada a la ciutat musulmana de Larida de l’any 1149. Ens permet pujar a dalt del campanar de la torre, com també visitar el seu interior, on trobem diverses rèpliques arquitectòniques de com era la seu antigament. A més, fan visites guiades amb historiadors de la zona que ajuden al visitant a veure més enllà del que hi ha.
Un altre lloc destacat
és el carrer
Major, on trobem la zona comercial de la ciutat i que es connecta amb la
seu a través d’unes escales mecàniques. Dins d’aquest carrer no únicament
veurem diversos establiments, sinó que també està replet d’història, com els
seus edificis romànics o l’església
de Sant Joan, un dels monuments més rellevants del municipi de Lleida.
Una parada obligatòria són els arbres florits d’Aitona, amb una extensió de 8.500 hectàrees. Aquest poble, al costat de la ciutat, té unes visites guiades al paisatge de color rosat, i ofereix un esmorzar després per un preu assequible.
Pel que fa a la gastronomia, dins de la
ciutat de Lleida existeixen diversos restaurants aclamats pels crítics
culinaris. Per una banda, trobem un lloc on observem la fusió entre la cuina
espanyola i la lleidatana: és Caravista , un
restaurant on trobem la paella lleidatana que porta cargols a part de tots els
animals de mar. Per altra banda i per als enamorats de la cuina tradicional
catalana, tenim El Petit
Català. En aquest restaurant, hi ha els plats més tradicionals de la cuina
catalana, però amb un toc personal de l’establiment que els converteix en els
millors de la ciutat, una parada totalment recomanada.
El Castell de Gardeny és un dels monuments més significants de la ciutat, atès que fou usat pel mateix Juli Cèsar durant la Guerra civil entre aquest i Cneu Pompeu Magne. Un altre esdeveniment que es pot descobrir dins del castell és la història dels templers, a partir de diversos vídeos que ens transporten a l’època medieval.
I per a aquells a qui els agrada la natura i les rutes per dintre dels boscos, Lleida compta amb un parc natural de gran extensió anomenat La Mitjana. Dins d’aquesta zona, aproximadament de 90 hectàrees, conviuen l'ànec collverd, la polla d’aigua, la gavina, el martinet blanc i el bernat pescaire. I dalt del cel, si ens hi fixem, veurem diferents rapinyaires com ara l’arpella, l’esparver o, fins i tot, l’àguila pescadora. A més, La Mitjana compta amb taules per fer pícnics, una activitat ideal per a famílies o amics.
La comarca de Lleida és una de les destinacions més visitades per la ciutadania catalana, ja que ofereix uns paisatges de muntanya sorprenents amb un aire net que allunya de la ciutat, però també una ciutat amb diverses activitats comercials, museus i parcs naturals.
D’altra banda, Lleida també és escollida pel seu ambient familiar i residencial, sobretot a les activitats que se celebren al maig, durant la festa major de la ciutat. En ser una ciutat petita, si la comparem amb Barcelona, la festa major que recull tota la població lleidatana és una de les més segures i que permet anar caminant a qualsevol lloc. Tot i això, la celebració més important és l’Aplec del Cargol, on més de 106 associacions, anomenades penyes, es reuneixen en una part de la ciutat per menjar cargols, ballar i, en definitiva, passar-s’ho bé.
L’Oficina de Turisme forma part de la Paeria, terme que únicament s’usa a Lleida per denominar l’ajuntament, i la seva funció és ajudar els turistes. Es disposa d’un mapa interactiu per tota aquella persona amant del món digital. L’Oficina de Turisme es troba dins del carrer Major. En aquest carrer s’hi troben tots els comerços locals i estatals, i els horaris poden variar segons els dies festius de l’any; no obstant això, l’Oficina roman oberta els dies laborals i dissabtes de 10-14 hores i de 16-19 hores. L’Oficina de Turisme disposa de tota mena d’informació d’alt interès per al foraster, com per exemple llocs a visitar, on allotjar-se i, fins i tot, on anar a menjar. En resum, davant qualsevol dubte que li pugui sorgir a un turista, a l’Oficina de Turisme estan capacitats per resoldre’l.
Des d’aquest departament, també gestionen altres activitats, com ara la visita guiada pel dipòsit del pla de l'aigua , el bus turístic que recorre els llocs més emblemàtics de Lleida o la visita de la Comanda de Gardeny. A més, són els responsables d’organitzar l’Agro Sant Jordi, que, com bé indica el seu nom, se celebra en un espai natural, en concret, la Granja Pifarré.
Pel que fa a xarxes socials, a Instagram on trobem @AjuntamentdeLleida. Comptava amb uns vinc-i-dos mil seguidors i uns cinc mil posts l’estiu de 2023. Són constants en les seves publicacions (un post gairebé diari de mitjana), i , sobretot, expliquen els nous esdeveniments que ocorren a Lleida. Però, també, ofereixen llocs de feina per al seu públic, i s’hi pot concertar una entrevista mitjançant aquesta xarxa social. A més a més, en les seves històries destacades observem diversos temes que tracten, com la cultura a Lleida, el turisme o els esports. Per afegitó, té l’enllaç a la pàgina web de la Paeria.
D’altra banda, fem menció dels comptes de Twitter de la Paeria, @AjuntamentdeLleida i Lleida TV. Ambdós comptes informen sobre les novetats de la ciutat. No obstant això, és d’una manera diferent. El primer és un compte que publica sobre totes les activitats culturals que es realitzen a Lleida, i donen suport i informen sobre el club de futbol de Lleida, com també dels partits que es juguen al camp oficial. Disposaven a mitjan 2023 de 14.800 seguidors i publiquen nou contingut cada dia. En canvi, la segona du a terme reportatges per la ciutat de Lleida i, en el cas de partit d’hoquei, bàsquet o futbol, el transmeten en directe a la cadena local. A mitjan 2023 disposaven de 16.700 seguidors i més d’un miler de publicacions amb totes les notícies rellevants de Lleida, i a més, la programació diària de la cadena local, també anomenada Lleida TV.
Lleida és una gran opció per viatjar, atès que combina moltíssimes activitats que poden agradar a qualsevol persona. Per aquell visitador que vol un pla més tranquil i anar de compres, pot veure el carrer Major. Un amant de la naturalesa i les excursions pot visitar el Parc La Mitjana i descobrir-hi totes les espècies que s’hi troben. Més tard, els forasters poden fer una parada a un restaurant recomanat anteriorment i gaudit d’una paella lleidatana amb cargols. I si tenen temps, poden fer una parada a qualsevol monument important de la ciutat i una guia els explicarà tota la història que s’hi amaga. I per acabar, visitar els arbres florits d’Aitona durant el capvespre i, si s’agafa amb temps, disfrutar d’una botella de cava.
Lleida és un lloc ideal. Es troba a l’oest de Catalunya i és la segona ciutat amb més extensió, amb una quantitat de ciutadans gran que permet que els carrers estiguin vius. Lleida està sent reformada per poder passejar-hi en bicicleta, el que permet que les famílies puguin donar un tomb juntes i practicar una mica d’esport. En ser una ciutat petita, sempre hi ha una patrulla d’agents cívics vigilant els llocs més emblemàtics, és a dir, seguretat per tot arreu on caminis. Lleida és la ciutat perfecta per tot viatger que busca calma i aire pur.
Bonic article!!!!! Felicitats, guapíssim!!!!!
ResponderEliminarMoltes gràcies, guapíssima!!!!!
EliminarGran tasca d'anàlisi dels impactes digitals en el turisme. Enhorabona!
ResponderEliminarMoltes gràcies, Tània!!!!!
EliminarEls mitjans de comunicació i les xarxes socials són fonamentals per al desenvolupament i la divulgació del turisme. Articles com aquest ajuden a interpretar-ho i a capbussar-se en realitats concretes. Chapeau!
ResponderEliminarMoltes gràcies, Alícia!!!!!
EliminarInteressant! Felicitats, Joan Francesc!
ResponderEliminarMoltes gràcies, terrassistes!!!!!
Eliminar¡Felicidades!
ResponderEliminar¡Muchas gracias, Daniel!
Eliminar