sábado, 14 de octubre de 2023

Turisme i digitalització a Matadepera


La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism faciliten l’activitat a distància, gràcies a la universalització de l’accés a Internet. Així mateix, la disponibilitat de xarxes socials permet transmetre al públic accedir als continguts que generen zones amb potencial turístic. El turisme és una de les indústries més importants del món, i el seu impacte social i econòmic és significatiu en molts països. En els últims anys hem vist un increment constant del nombre de turistes que viatgen pel món, però, realment, com està afectant la digitalització al sector turístic?


Tal com s’explica a un article científic sobre digitalització, aquesta transforma significativament el sector turístic en tots els seus aspectes. Un dels principals beneficis és l'accessibilitat més gran d'informació i la facilitat de reserva dels serveis turístics com vols, allotjament, transport i activitats, entre d'altres. La tecnologia també està permetent una major personalització de l'oferta turística i, en definitiva, els destins turístics han d'estar preparats per aprofitar el màxim l'oportunitat que ofereix i tenir la necessitat de mantenir-se actualitzats i adaptar-se constantment als canvis.

Matadepera, ben propera a Terrassa, és una localitat que utilitza la digitalització per a promoure's i atraure els turistes? Donarem una resposta a aquesta pregunta al llarg d'aquest article amb la col·laboració de Núria Escudé. En primer lloc, pels qui ho desconeixen, Matadepera és un municipi espanyol situat a la província de Barcelona que compta amb el voltant de 8.000 habitants. És coneguda pel seu patrimoni històric i cultural, i els espais naturals com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. En definitiva, Matadepera és un lloc ideal per aquells que busquen tranquil·litat i desconnexió i un destí turístic perfecte per gaudir de la naturalesa i la cultura. 

Sí que és ben cert que no és especialment atractiva als ulls dels turistes actuals. Tanmateix, tal com s’explica a la notícia de La Vanguardia publicada l’octubre del 2022, s'ha convertit en uns dels municipis més rics d'Espanya. Actualment, ha esdevingut un poble residencial, dividit en diferents barris i urbanitzacions, entre les quals hi ha les Pedritxes, Cavall Bernat, Can Robert, Rourets o Pla de Sant Llorenç. És per aquesta característica purament residencial que no hi ha zones industrials, comercials ni d'oci nocturn en aquesta zona. Tot i això, sí que disposa dels serveis essencials, com guarderies, escoles de Primària i Secundària, Escola de Música, biblioteca, comissaria de Policia municipal, la parròquia de Sant Joan i, fins i tot, caserna de Bombers Voluntaris i Agrupació de Defensa Forestal, a causa de la gran quantitat de bosc que envolta el municipi.

El turisme se centra, sobretot, en l’esmentat Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Hi ha una àmplia oferta d'itineraris i rutes per poder descobrir aquesta zona de natura. La pàgina web de la Diputació de Barcelona facilita informació de tota mena, des de l’agenda amb activitats, notícies, vídeos del Parc, càmera de la Mola i el Montcau en directe i informació meteorològica, per tal de motivar a tothom i tenir l’oportunitat de conèixer tots els punts d’interès del massís tan reconegut.

Actualment, l'esport és una activitat molt popular a tot el món. A mesura que la tecnologia ha avançat, també ho ha fet la manera com la gent participa en els esports i com els segueix. Tant a Matadepera com a la seva ciutat veïna, Terrassa, l’estudiat hoquei herba és un esport practicat per una gran part de la població. Un bon nombre de terrassencs i matadeperencs han aconseguit estar a l'elit d’aquest esport i esdevenir olímpics. A Matadepera s’hi situen dos clubs, el Club Deportiu Terrassa i un altre amb només 35 anys d’història anomenat Matadepera 88. Per altra banda, a Terrassa hi ha la rivalitat de clubs entre l’Atlètic Terrassa i el Club Egara i un altre club amb menys trajectòria anomenat Línia 22. Les tecnologies i la digitalització són una eina valuosa que els clubs utilitzen per promoure l'hoquei i atreure nous jugadors i aficionats. D’aquesta manera, disposen tant de pàgina web com de xarxes socials per compartir notícies, resultats, fotos i vídeos de tots els serveis que ofereixen, una manera eficaç d'arribar a un públic ampli i obtenir nous jugadors i socis. A més, la transmissió en línia ha fet que l'hoquei sigui més accessible per als espectadors a tot el món. Els aficionats poden veure partits en línia en temps real, i les xarxes socials i els llocs web permeten als aficionats seguir els seus equips i compartir informació.

Matadepera té des de fa anys moltes activitats lúdiques i culturals repartides al llarg de tot el calendari. Durant les Festes de Sant Sebastià que tenen lloc passat Nadal, en honor d’un dels dos copatrons de la vila (l’altre és Sant Joan), s’organitzen un munt d’actes relacionats amb la natura i la pervivència d’antigues tradicions rurals per no oblidar que no fa massa anys Matadepera era un poble envoltat de masies. Les festes giren al voltant d’un pi que és “plantat” a la plaça de Cal Baldiró, al centre del poble. S’hi organitzen algunes de les activitats més destacades, com el ja famós “Concurs de Grimpaires” o “El ball de l’arbre”.

El darrer cap de setmana d'agost, Matadepera viu cada any una nova Festa Major, marcada com sempre per un elevat nombre de convocatòries, prop d'una vuitantena. Actes de tota mena (musicals, esportius, competitius), noves activitats, i d'altres ja consolidades, en són alguns dels seus ingredients més destacats.

Per altra banda, una de les grans preocupacions dels turistes és la gastronomia. A Matadepera s’hi menja molt bé, compta amb una gastronomia variada i local, des de carn a la brasa, menjar casolà, sushi, i tota classe de tapes. La pàgina web gastroranking qualifica els 20 millors restaurants, tot situant El celler de Matadepera en primera posició, un restaurant de cuina clàssica i elaboració pròpia on sempre preval la qualitat. Com hem pogut veure, existeixen nombroses pàgines web que ajuden a difondre i donar a conèixer els restaurants, també les aplicacions permeten cercar-ne, reservar taules, fer comandes de menjar a domicili i trobar ofertes i descomptes. Algunes de les més populars són El Tenedor i TripAdvisor.

Entrant a la digitalització, cal destacar que se’n fa un bon ús, tant a Facebook (que comptava amb més de 2.000 seguidors a mitjan 2023) com a Instagram i Twitter, amb més de 3.000. Aquestes plataformes són el canal oficial de l‘Ajuntament de Matadepera i s’hi comparteixen les millors imatges i els millors moments. També disposa d’una pàgina web que ofereix informació des de notícies, avisos, agenda o butlletí digital. Cal destacar que tots els habitants de Matadepera, un cop al mes, reben a les seves llars La Gaseta de Matadepera, el butlletí mensual amb tot el que passa a l’Ajuntament i al Municipi. 

Per acabar, podem concloure que Matadepera és un municipi atractiu per als turistes pel massís de Sant Llorenç, per la gastronomia, els diferents esports que s’hi poden practicar (encapçalats per l’hoquei herba) i les seves activitats lúdiques i culturals. Pel que fa a les xarxes socials, malgrat que es podrien modernitzar amb TikTok, disposa d'una pàgina web molt completa amb tota mena d’informació i està molt activa en les xarxes socials.

47 comentarios:

  1. Bonic article sobre un poble molt estimat pels terrassencs, Matadepera. El turisme, Internet i les xarxes socials es necessiten, com Terrassa necessita Matadepera i Matadepera necessita Terrassa. Felicitats, Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  2. Un lloc molt maco que sempre recomano. Gran article!

    ResponderEliminar
  3. Les xarxes socials ajuden de manera decisiva el turisme. Matadepera i Terrassa són llocs amb molt atractius turístics. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  4. Me ha parecido muy interesante como la digitalización y la tecnología han transformado el sector turístico en Matadepera por promoción como el turismo en primera línea. Además de esto me ha resultado muy interesante, como la variedad de gastronomía (El Celler) que ha utilizado la digitalización a través del Tenedor, y según el Ayuntamiento con Facebook e Instagram entre otros.

    ResponderEliminar
  5. Em sembla super important que la gent tingui accès a la digitalització en aquestes arees de poca densitat de població, perquè puguin estar al cas del canvis en el dia a dia, i la digitalització és una eina molt important per poder afavorir aquesta.

    ResponderEliminar
  6. El artículo describe cómo Matadepera utiliza las redes sociales y los sitios web oficiales para promocionarse. Se trata de una estrategia eficaz, especialmente para atraer a las generaciones más jóvenes de turistas. Creo que esto es muy atractivo para mí.

    ResponderEliminar
  7. Enhorabona Joan Francesc, un cop més transmetent la importància de la digitalització al turisme local.

    ResponderEliminar
  8. Molt interesant! Actualment hi ha molts indrets amb potencial turístic i que no són coneguts ja no tan sols pel turista estranger sinó que tampoc per habitants propers. El cas de Matadepera es un exemple a seguir. Catalunya esta repleta de llocs meravellosos i que no son coneguts a causa de continguts pobres generats al respecte. La tecnologia ens permet tenir un coneixement exhaustiu del territori i per tant, ens permet treure profit de les diferents activitats que es duen a terme. Matadepera és molt tranquil, destaca pel seu atractiu cultural, per la seva gastronomia i per l’esport. Encara li queda molta feina per aconseguir la digitalització com a destí turístic pero va en el bon camí i els seus esforços poden servir de referent per altres localitats que es troben en la mateixa situació. En el cas de voler ampliar el seu target i arribar a un target més jove, potser es podria contactar amb alguns influencers per tal de convidar-los a que facin arribar el potencial de l’indret als joves que busquen turisme de qualitat i que estan interessats en tot el que Matadepera té per oferir.

    ResponderEliminar
  9. Un article molt interessant sobre l'estrategia de digitalització a Matadepera amb l'enfocament al sector turístic, fent d'aquesta manera que la informació sigui més accessible. Molt bon article Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  10. Me parece muy interesante que en estas áreas en las que no hay una gran densidad de población, se tenga acceso a internet, ya que esto puede facilitarles su día a día en muchos aspectos.

    ResponderEliminar
  11. Crec que es un article molt interessant, ja que gràcies a la digitalització y a fer vídeos o penjar fotos a les diferents xarxes socials, pot facilitar que més gent conegui Matadepera i el seu entorn, així com tota la bellesa que ens pot oferir en el dia de avui.

    ResponderEliminar
  12. Molt bon i interessant article Joan Francesc!!

    ResponderEliminar
  13. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  14. Enhorabona Joan Francesc, com sempre un molt bon article, on gràcies a aquest podem descobrir les meravelles que hi ha amagades, com seria el cas de Matadepera, i com amb la digalització tot es fa molt més fàcil, sobretot en el món del turisme, una molt bona estratègia.

    ResponderEliminar
  15. Un artículo interesante que explica cómo Matadepera se ha digitalizado y ha empezado a publicitar las diferentes actividades que puede ofrecer, como el deporte, la gastronomía, cultura entre otros, para así poder tener diferentes tipos de turísticas y llegar a un público más grande. También hay que recalcar que al haber una digitalización se puede llegar a mucha más gente que de manera tradicional.
    Blanca Duarte

    ResponderEliminar
  16. El artículo me ha parecido muy interesante, pues Matadepera utiliza el internet para promocionar el potencial que tiene como municipio. En mi opinión, seguiría utilizando las redes sociales más frecuentadas hoy en día, como Instagram o Tik Tok, para dar más visibilidad a cada uno de los campos del municipio, como el deporte, la gastronomía y, por supuesto, la cultura. Internet es, actualmente, la manera más eficaz de transmitir información de manera rápida y efectiva. La digitalización y tecnología en Matadepera ha sido un gran avance para este municipio con tan poca densidad de población.

    ResponderEliminar
  17. Un muy buen artículo que detalla la digitalización de Matadepera y su esfuerzo por promocionar una amplia gama de actividades con el objetivo de atraer diversos tipos de turistas y llegar a un público más amplio. También destacar que la digitalización permite llegar a una audiencia mucho mayor que los métodos tradicionales.

    ResponderEliminar
  18. Em sembla super important que la gent tingui accès a la digitalització en aquestes arees de poca densitat de població, perquè puguin estar al cas del canvis en el dia a dia, i la digitalització és una eina molt important per poder afavorir aquesta. Molt bon article!!

    ResponderEliminar
  19. El artículo es muy interesante y fácil de comprender. Está claro qu hoy en dia la digitalización de los servicos o productos es clave y trascendental pero en el caso del Tursimo mucho más. Desde Matadepera se puede ver que estan siguiendo una gran estrategia para potenciar los puntos fuertes del municipio y así dar lugar a una mayor repercusión.

    ResponderEliminar
  20. El artículo es muy interesante, gran trabajo Joan Francesc!!!! Hoy en día, la digitalización ha transformado nuestra sociedad y en especial el sector turístico. Matadepera es un municipio muy desconocido para muchos pero gracias a la estrategia de marketing que están siguiendo, pueden conseguir que el pueblo se haga conocido y atractivo para visitar.

    ResponderEliminar
  21. Felicidades por este artículo! Gracias por hacernos descubrir rincones escondidos :)

    ResponderEliminar
  22. Molt bon article! Matadepera es una gran localitat amb un gran patrimoni cultural y un gran entorn natural. Per tant, tal i com dius és molt important la implicació de la tecnología, és a dir de les xarxes socials y les aplicacions per tal de donar un augment en la promoció turística. Actualment vivim constantment connectats així que si li traiem profit a les noves tecnologies el turisme continuará creixent més i més.

    ResponderEliminar