jueves, 12 de octubre de 2023

La mística digitalització de Montserrat

 

La Societat de la Banda Ampla és completa quan permet que la població pugui portar a terme la seva activitat des de zones rurals, amb universalització d’accés a Internet. Igualment, la disponibilitat de xarxes social permet transmetre al públic accedir als continguts que generen zones amb potencial turístic. Amb la col·laboració d’Aina Galitó Gasset, analitzem el cas Montserrat, una impressionant muntanya situada a la comarca del Bages, província de Barcelona, Espanya. Amb una altura de 1.236 metres, és coneguda per la seva bellesa natural, el seu històric monestir i el seu gran significat religiós.

El Monestir, Monestir de Santa Maria de Montserrat, abadia benedictina, és un dels llocs més visitats a Espanya, i es troba en el cim de la muntanya. Aquest monestir és la llar de la Verge de Montserrat, popularment coneguda com la Moreneta, una estàtua de la Mare de Déu.

A més del monestir, Montserrat ofereix una gran quantitat d'activitats per als turistes. Els amants de la cultura tenen l’oportunitat d’accedir al museu, el qual és obra de Josep Puig i Cadafalch. El projecte de Cadafalch de 1929 es va elaborar amb la col·laboració de Joan Torras i Guardiola. La institució és declarada museu d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

L’entorn natural destaca per tenir una bellesa única, la muntanya està composta principalment de conglomerats, la qual cosa ha donat lloc a formacions rocoses espectaculars amb formes peculiars. Algunes d'aquestes formacions són tan impressionants que tenen noms com "L'Agulla" o "Els Cinquanta". La flora i fauna són altres elements a destacar. De fet, Montserrat és la llar d'una gran varietat d'espècies animals i vegetals. Entre la fauna que es pot trobar en la zona destaquen l'àguila, la cabra salvatge, la guineu i diverses espècies d'ocells. I, pel que fa a la flora, es poden trobar espècies com el pi, el roure i l'alzina.

Els esportistes poden gaudir d'impressionants vistes en caminar, explorant els diferents camins que envolten la muntanya. Mentre que els escaladors poden desafiar les seves habilitats en les parets rocoses de la zona. En aquesta última activitat, Montserrat ha esdevingut un escenari de referència per a la seva pràctica, donant a conèixer l’entorn en l'àmbit internacional.

Montserrat també és una destinació popular per a la música. L’Escolania, el cor de nens de Montserrat, és conegut per la seva excel·lent música coral i sovint realitza presentacions en el monestir. És una de les institucions musicals més prestigioses i antigues d'Europa. El cor ha actuat en llocs com la Capella Sixtina a Roma i la Catedral de Notre Dame a París.

Montserrat és una destinació turística que compta amb diverses eines comunicatives per a promoure els seus atractius i serveis. Montserrat compta amb un lloc web oficial on els visitants poden trobar informació sobre el monestir, la muntanya, les senderes, les activitats, els esdeveniments, els horaris i tarifes. El lloc web també permet fer reserves en línia per a visites guiades i allotjament en el monestir. La pàgina web de Montserrat és una eina molt útil per als turistes que desitgin visitar la muntanya.

Montserrat és una opció atractiva a l'hora de fer una escapada pel país, atès que ofereix una gran varietat d'opcions d’activitats i vies d’accés. En primer lloc, la millor opció és anar amb cotxe. Des de la ciutat de Barcelona el trajecte no és gaire superior a una hora.

Una altra opció, la més comuna i tradicional, és combinar el transport privat amb el públic. Arribant a Monistrol de Montserrat, on hi ha un pàrquing amb grans capacitats, per aparcar el vehicle i agafar, seguidament, el cremallera per pujar fins a la part del monestir. La durada del trajecte del cremallera és d’un màxim de quinze minuts, i el preu aproximat és de vuit euros per als adults i de quatre euros per als infants. O també hi hauria l’opció de substituir el cremallera per l’Aeri de Montserrat, un telefèric funicular. Amb aquest el preu és superior, arribant als tretze euros per càpita.


També trobem la possibilitat d'anar-hi amb
tren, tot i que el trajecte no és directe, i s’haurà d’enllaçar amb el cremallera. El tren que s’hauria d’agafar és el que va direcció a Manresa i s’hauria de baixar a la parada “Monistrol de Montserrat”, a la mateixa estació hi hauria el cremallera per pujar.

Finalment, com a última opció, l’encertada per als més esportistes és pujar caminant. En general, l'ascensió a Montserrat caminant dura entre tres i sis hores, depenent de la llargada de la ruta i del nivell de resistència de la persona.

Respecte a les xarxes socials, Montserrat utilitza diverses plataformes de xarxes socials, com Facebook, Twitter i Instagram, per a promoure els seus atractius i serveis, publicar fotos i vídeos, i mantenir als seguidors informats sobre els esdeveniments i novetats. En el seu perfil d’Instagram trobem un compte anomenat @abadiamontserrat. Constava, a finals d’abril de 2023, d'un total d'11.600 seguidors i 1.274 posts. En el perfil del compte podem observar un enllaç que ens porta a la pàgina web del destí i un correu i telèfon de contacte. El seu contingut és força freqüent, on informen de totes les novetats, actes, i activitats a Montserrat durant l’any. Tenint en compte els diferents públics objectius de l'organització. Publicant posts sobre temes religiosos, actes populars, l’entorn natural i informació variada. Al perfil hi trobem també històries destacades organitzades per temàtiques.

En segon lloc, cal esmentar Twitter, aquesta és a la plataforma on l'organització és més freqüent en publicacions. Trobem un compte anomenat @montserratinfo, amb 13.427 seguidors. Aquesta xarxa és utilitzada com a agenda, ja que hi anuncien els actes previstos dels pròxims dies.

Finalment, en l’última xarxa social on podem trobar informació oficial de Montserrat és Facebook, en aquesta s’hi publica el mateix contingut que a Twitter, tot i que els seguidors són majors, aconseguint un perfil, @AbadiadeMontserrat, amb més de 25.000 seguidors.

El monestir i la muntanya compten amb fullets i mapes en diversos idiomes que es distribueixen en la zona turística i en els punts d'informació turística de la regió. Aquests ajuden als visitants a situar-se i a conèixer l'entorn sense perdre’s cap de les ofertes de l’Abadia.


Fent referència a la publicitat, Montserrat utilitza mitjans tradicionals, com a anuncis en revistes i periòdics, així com publicitat en línia a través de Google i
banners en llocs web turístics. No acostumem a veure anuncis a la televisió, ja que és un destí tradicional i conegut i no els cal fer-hi grans inversions. Montserrat organitza esdeveniments durant tot l'any per atraure a turistes, entre els quals destaquen els concerts de l’Escolania de Montserrat, el cor de nens, les processons religioses i les exposicions d'art.

En conclusió, Montserrat utilitza una varietat d'eines comunicatives per promoure els seus atractius turístics i serveis. La combinació d'un lloc web ben dissenyat, presència en xarxes socials, fullets i mapes informatius, publicitat i esdeveniments ben organitzats ajuda a atreure els visitants i oferir-los una experiència turística completa.

Montserrat és una gran opció a l’hora de viatjar. És un lloc natural, tranquil i familiar. Compta amb unes vistes idíl·liques, entorn acollidor, ofertes gastronòmiques, com els emblemàtics Matoners de Montserrat i varietat d’activitats per realitzar. Un destí perfecte per passar el dia en família o amics, però també per desconnectar en soledat.

En resum, Montserrat és una destinació turística veritablement única que ofereix una combinació única de bellesa natural, història cultural i patrimoni religiós. Amb tantes atraccions per a explorar i activitats per a gaudir, Montserrat és un destí memorable que, cada any, atreu viatgers de tot el món i ho comunica a través de les xarxes socials.

54 comentarios:

  1. Bonic article, on es demostra que fins i tot les destinacions turístiques més consolidades, com Montserrat, reben una empenta gràcies a les xarxes socials i a la digitalització. Enhorabona, Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  2. És un lloc molt maco que hem de preservar. La difusió digital és molt important. Enhorabona per l'article!

    ResponderEliminar
  3. Que important es la difusió, per preserva aquest tipus de llocs. No hi ha res com un matí a Montserrat i Sant Jeroni.

    ResponderEliminar
  4. El artículo menciona la importancia de una sociedad digital para las zonas rurales y los destinos turísticos. Este es un punto revelador porque Internet puede ayudar a que más personas accedan a lugares atractivos. Creo que esto es interesante

    ResponderEliminar
  5. Molt bon article Joan Francesc, que interessant!

    ResponderEliminar
  6. Un article molt interessant Joan Francesc, felicitats!

    ResponderEliminar
  7. Un gran article Joan Francesc, en el que es mostra la importancia de la digitalització a les zones rurals i a les destinacions turístiques.

    ResponderEliminar
  8. Muy interesante Joan Francesc, no hay que olvidarse nunca de las zonas rurales!!

    ResponderEliminar
  9. El artículo destaca cómo Montserrat utiliza herramientas de comunicación como su sitio web y redes sociales para promover su atractivo turístico, realmente interesante!!

    ResponderEliminar
  10. Fins i tot els llocs turístics necessiten estratègies per captar i fidelitzar "clients". Adaptar-se a l'era digital és la millor manera de promocionar-se i mantenir-se. Molt interessant.

    ResponderEliminar
  11. Interessant article, destinacions turístiques consolidades com Montserrat experimenten un impuls significatiu gràcies a la presència a les xarxes socials i l'avenç digital. Gran article Joan Francesc

    ResponderEliminar
  12. El articulo es muy interesante por la belleza que tiene Montserrat y es un muy importante la difusion digital para conservar su belleza. Felicidades Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  13. Molt interessant com Montserrat promou el seu atractiu turístic, molt bon article.

    ResponderEliminar
  14. El articulo es muy interesante y muestra que importantes son las herramientas de marketing para el turismo. Para poder posicionar a un lugar turístico es importante de estar presente en las redes sociales y la web. Gracias por este lindo articulo!

    ResponderEliminar
  15. ¡Un artículo muy interesante! Montserrat tiene muchísimo atractivo por sí mismo, pero si además la publicidad es acertada y sabe a qué público dirigirse, ¡es una apuesta segura!.

    ResponderEliminar
  16. Un artículo muy interesante, donde se explica lo que ofrece y es Montserrat y, también su digitalización.
    Un destino turístico con una muy buena campaña de marketing y una variedad de herramientas comunicativas para promover sus servicios y dónde los visitantes pueden encontrar todo tipo de información. Cuenta con las redes sociales, para promover sus atractivos y servicios, publicar fotos y vídeos, y mantener a los seguidores informados. En mi opinión, seguiría invirtiendo en el ámbito de las redes sociales ya que actualmente es la fuente publicitaria que a más personas llega, además la digitalización podría ser un método más económico que el convencional.

    ResponderEliminar
  17. Primero de todo, te tengo que felicitar por este artículo tan bueno sobre la Abadía de Montserrat! Ya en sí este Monesterio ya tiene una interesante y muy buena campaña de marketing llegando así a muchos públicos diferentes de todo el mundo entre deportistas, gente que le gusta la música, la cultura o también gente que quiere conocerlo en sí. Como he podido leer o cómo conocer de propia experiencia ya tiene muchas redes sociales como Facebook, Twitter e Instagram para poderse publicitar. Finalmente, cabe recalcar que en mi opinión seguiría invirtiendo en las redes sociales para que viniera más gente (de todo el mundo de una manera digital) a visitar este monasterio tan increíble.

    ResponderEliminar
  18. ¡Muy interesante artículo! Montserrat es un destino muy consolidado turísticamente. Observamos que Montserrat utiliza diferentes métodos de publicidad y una variedad de herramientas comunicativas para promover sus atractivos turísticos y servicios, como su página web y sus perfiles en redes sociales (instagram, twitter y facebook). En cuanto al E-commerce, las empresas en Montserrat pueden aprovechar Internet para promocionar sus productos y servicios a través de sitios web, redes sociales y otras plataformas en línea. Esto les permite aumentar su visibilidad y atraer a una audiencia más amplia. Pienso que deberían seguir invirtiendo en redes sociales ya que es una forma de que llegue al máximo de gente posible. También lo que haría sería utilizar la red social de TikTok, que está muy de moda hoy en día y es muy utilizada por el público más joven.

    ResponderEliminar
  19. Primero de todo, enhorabuena por el articulo Joan Francesc.
    Montserrat ha sido y sera siempre un destino muy especial en nuestro país, y des de mi punto de vista, es una suerte que gente de otras culturas y países puedan disfrutar de este maravilloso recurso que hoy en día aun mantiene su esencia tradicional. Como bien indicas en el artículo, Montserrat utiliza de manera tradicional la promoción de sus recursos turísticos y servicios, y también por supuesto, de su historia, aunque, ultimamente también utiliza las redes sociales como herramienta para llegar a mas gente posible, y creo que no puede ser mas acertado. Personalmente, Montserrat es un sitio muy especial, des de pequeña hasta el día de hoy, he podido ver crecer Montserrat y el gran desarrollo que ha hecho en los últimos años, posicionándose, sin tener que realizar mucha promoción, en uno de los destinos turísticos más especiales y auténticos, que ofrece una experiencia sensorial única quien lo visite.

    ResponderEliminar
  20. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  21. Un artículo muy interesante que arroja luz sobre Montserrat, tanto en términos de su atractivo turístico como de su proceso de digitalización. Este destino turístico ha implementado con éxito una sólida estrategia de marketing y utiliza diversas herramientas de comunicación para promocionar sus servicios y proporcionar información integral a los visitantes.

    En mi opinión, sería prudente continuar invirtiendo en el ámbito de las redes sociales, ya que en la actualidad representan la fuente publicitaria que llega a un mayor número de personas. Además, la digitalización puede resultar un enfoque más rentable en comparación con los métodos convencionales.

    ResponderEliminar
  22. ¡Qué gran artículo Joan Francesc! Es muy importante no olvidarse de las zonas rurales y menos de Montserrat. Hay que adaptarse a los cambios de hoy en día y la digitalización y la implementación de las herramientas de marketing son un must. Deseando leer el próximo artículo :)

    ResponderEliminar
  23. Montserrat es un destino turístico muy completo y atractivo, la digitalización que destaca y las redes sociales que desempeñan tienen un papel muy importante, puesto que es un recurso increíblemente bueno para poder darse a conocer, explorar nuevas zonas y tener una visión moderna de Montserrat. Las redes sociales sin duda son un trampolín para dar a conocer los recursos esas zonas que pocos conocen.

    ResponderEliminar