martes, 14 de febrero de 2017

El Maresme prioritza la banda ampla



La tecnologia i les telecomunicacions evolucionen contínuament en plena Societat de Banda Ampla. En qüestió de pocs mesos, els avenços en aquest camp són totalment innovadors. La banda ampla n’és un bon exemple. I Catalunya, especialment les comarques de Barcelona, una bona mostra, que analitzarem amb la col·laboració de la Carla Riverola Brutau i Clara Pàmies Codina (amb fotografies d'Òscar Pallarès i la Revista Alella), posant èmfasi en el cas del Maresme i d'Alella. 
La tecnologia de telecomunicacions FTTH, que permet fer arribar el Triple Play (telefonia, internet de banda ampla i televisió) a les cases a través de la fibra òptica, és ja una realitat a moltes llars. Segons els informes del Ministeri d’Industria, Energia i Turisme, l’any 2016 hi havia més de 1.835.984 llars amb un rang de cobertura de FTTH entre 90 i 100, una xifra que suposa fer arribar la banda ampla de qualitat a més de 4,7 milions de persones. 



Si es pren en consideració un rang de cobertura d’entre 70 i 80, a més, el nombre de persones cobertes és de més de 83.900. 
Font: Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme
En aquest context de creixement en el camp de les telecomunicacions, la comarca del Maresme ha estat una peça cabdal de l’engranatge. La banda ampla és una realitat a la major part dels municipis, sobretot gràcies a la proximitat de la comarca amb la ciutat de Barcelona. Els gràfics demostren que, tot i que la cobertura encara no és total al Maresme, les telecomunicacions FTTH es comencen a implantar a passos de gegants. Això sense comptar l’àmplia cobertura que tenen altres tecnologies com la cobertura ADSL ≥ 2 Mbps o la de 10 Mbps. Segons dades elaborades per Google, un 62,8% dels maresmencs tenen accés a la banda ampla.  
 
Font: Ministeri d’Industria, Energia i Turisme


 
Font: Ministeri d’Industria, Energia i Turisme

Els intents per fer arribar la fibra òptica a la comarca, però, fa temps que es van posar en marxa. Iniciatives pioneres com les que va engegar el Consell Comarcal són un exemple de la cooperació de les administracions publiques fer per arribar la banda ampla als ciutadans. L’any 2011 el Consell Comarcal del Maresme va presentar el projecte Xarxa Comarcal de Banda Ampla del Maresme (XCBAM), que pretenia aconseguir la interconnexió dels trenta ajuntaments de la comarca mitjançant una xarxa de telecomunicació comarcal de banda ampla. La iniciativa, pionera a Catalunya per potenciar-se des de l’àmbit públic, volia posar en marxa la instal·lació de la fibra òptica en dues fases: en la primera es contemplava l’arribada a 19 municipis, entre els quals Alella, Mataró, Premià de Mar o Sant Andreu de Llavaneres. L’objectiu no era altre que fer arribar la fibra òptica als maresmencs, a través de, primer, gestionar i explotar l’autoprestació de serveis informàtics i de telecomunicació per a les administracions locals i tots els organismes dependents, per, posteriorment, poder fer-la arribar a la ciutadania, el comerç i la indústria. Tot plegat una manera de convertir el Maresme en una comarca competitiva en l’àmbit de les telecomunicacions. 

L’arribada de la fibra òptica era una oportunitat per oferir un servei de qualitat a un cost més reduït, però també per proporcionar una gestió intel·ligent de la mobilitat urbana, l’eficiència energètica, la seguretat o la salut. La implantació de la banda ampla ofereix un gran ventall de possibilitats per als municipis, des de serveis automatitzats per a la policia, control de recollida de residus o càmeres monitoritzades per als Mossos d’Esquadra.
El projecte contemplava la creació de dos anells amb una fibra òptica per sentit en cada un d’ells. Mataró seria el punt d’interconnexió de la xarxa, com a municipi amb més presència d’operadors i com a destí de la Xarxa Oberta de Catalunya al Maresme. La segona fase corresponia a l’arribada de la banda ampla als 11 municipis restants. 
 

Font: Consell Comarcal del Maresme

 
Font: Consell Comarcal del Maresme

Tot i així, el projecte no es va acabar mai. L’oportunitat que suposava la construcció de la Xarxa Comarcal de Banda Ampla del Maresme (XCBAM) de transcendir el concepte de la Smart City (ciutat intel·ligent) fins a arribar a l’Smart County o comarca interconnectada es va perdre. És cert que es tractava d’una iniciativa ambiciosa i pionera, però només es va aconseguir cablejar els 19 municipis contemplats en la primera fase. La segona va quedar totalment ocupada. Segons fonts del Consell Comarcal, els operadors privats van passar-los al davant. Entre el 2014 i el 2015, Telefónica, una de les principals operadores de l’Estat, va començar a desplegar la fibra òptica a tota la comarca.
A finals del 2015 el Consell Comarcal va obrir un concurs públic perquè els operadors privats assumissin la gestió de la xarxa i despleguessin la banda ampla als municipis que no havien estat coberts pel projecte de XCBAM, entre els quals es trobaven Cabrera de Mar, Cabrils, Sant Pol de Mar, Teià o Tiana. D’aquesta manera, les operadores van poder aprofitar la xarxa que havia creat el Consell Comarcal per poder començar a donar servei de connexió l’any 2016. Malgrat tot, des de l’organisme van apuntar que tan l’ens públic com les operadores podien coexistir. La intenció del Consell Comarcal no era vendre la fibra a les empreses i llars, sinó oferir serveis de connectivitat als ajuntament i interconnectar els edificis públics. L’excedent es podria comercialitzar per arribar també a particulars i empreses. El ràpid desplegament de la fibra òptica per part dels operadors privats va motivar el relatiu fracàs del projecte XCBAM. Telefónica va cablejar pràcticament tots els pobles del Baix Maresme per poder oferir paquets d’internet, telefonia i televisió.
Malgrat tot, pobles com Alella disposen d’una xarxa de fibra òptica a la major part del seu territori. El Ple d’aquest municipi va aprovar, ja el 2014, el projecte executiu per a la instal·lació d’una xarxa de fibra òptica fins a la llar, l’anomenada FTTH. Amb una població que ni tant sols arriba als 10.000 habitants, les xifres de cobertura de banda ampla, tenint en compte les diferents tecnologies, no disten tant de les que ofereix la ciutat de Barcelona. La fibra òptica a la llar, per exemple, té una rang de cobertura entre el 90 i el 100%, un percentatge igual que a la capital catalana. Alella disposa de la mateixa cobertura que Barcelona en tecnologies com la LTE (Long Term Evolution) de 4G per a la transmissió de dades d’alta velocitat per a mòbils i terminals de dades, així com en totes les xarxes fixes de 2, 10, 30 i 100 Mbps. Unes xifres que demostren que pobles petits també poden gaudir d’una gran qualitat de banda ampla.
La capital catalana, això sí, té un percentatge de cobertura superior en tecnologies com VDSL, la línia d’abonat digital de molt alta taxa de transferència, l’ADSL de 10Mbps o l’HFC, una xarxa de fibra òptica que incorpora tant fibra òptica com cable coaxial per crear una xarxa de banda ampla. En aquest sentit, doncs, els pobles del Maresme encara tenen camí per recórrer.
 
En definitiva, les telecomunicacions i la tecnologia de la comarca han crescut a passos de gegant. L’objectiu és ara fer arribar la banda ampla a totes les poblacions rurals que encara no en disposen, perquè a més de la velocitat de la navegació, el concepte de banda ampla cal sumar-hi la interactivitat, la digitalització i la connexió o capacitat d’accés, la seva funció fonamental per aconseguir, en definitiva, teixir l’anomenada societat de la banda ampla. 
La connectivitat és fonamental per augmentar la productivitat a les comarques de Catalunya. Així ho estudiem al Grup de Recerca sobre Periodisme i Màrqueting Digital i Banda Ampla i al Grup de Recerca sobre Sistemes Innovadors de Monetització de Periodisme, Màrqueting i Turisme Digital (SIMPED),del CECABLE l'Escola Universitària Mediterrani de la UdG, la UPF iBlanquerna-URL, a Twitter (@CECABLEresearch), Google+, al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i al blog que esteu llegint. I hi aprofundirem a les XXII Jornades del Cablei la Banda Ampla a Catalunya (4-5 d'abril, 22@, UPF).

32 comentarios:

  1. Molt positiu el desplegament de la banda ampla a les comarques de Catalunya. Endavant!

    ResponderEliminar
  2. És fonamental que la banda ampla s'estengui de forma uniforme per tot el territori. Moltes gràcies pel teu comentari!

    ResponderEliminar
  3. Un objetivo del despliegue de banda ancha es el equilibrio territorial, y en Cataluña se está consiguiendo. ¡Felicidades!

    ResponderEliminar
  4. ¡Muchas gracias! El equilibrio territorial es prioritario. Y la Sociedad de la Banda Ancha es el mejor exponente de ello.

    ResponderEliminar
  5. La verdad es que en Cataluña se cuida muy bien el entorno rural, y las redes de telecomunicaciones dan buena fe de ello.

    ResponderEliminar
  6. Y son esenciales para que el territorio esté preparado para los retos del presente y del futuro.

    ResponderEliminar
  7. Per a les comarques la banda ampla és com l'aigua caiguda del cel. Molt bon enfocament per a un tema cabdal!

    ResponderEliminar
  8. Molt bona analogia! La banda ampla, de fet, és com l'aigua per a l'engranatge digital. Moltes gràcies pel teu comentari!

    ResponderEliminar
  9. M'agrada la sensibilitat del blog per la comunicació i las telecomunicacions de proximitat. Segur que els maresmencs estan ben contents!

    ResponderEliminar
  10. Moltes gràcies! Segur que estan ben contents!:-)

    ResponderEliminar
  11. También estamos contentos nosotros con vuestra tarea de investigación. ¡Felicidades!

    ResponderEliminar
  12. Gran penetración de la banda ancha en comarcas. ¡Enhorabuena!

    ResponderEliminar
  13. Ciertamente, la banda ancha progresa sin parar.

    ResponderEliminar
  14. En este blog vemos claramente como la banda ancha entra cada vez en más comarcas, cosa que es realmente positiva para todo tipo de actividades, especialmente para el turismo.

    ResponderEliminar
  15. Com a maresmenca, me’n alegro de que tinguem un bon sistema de banda ampla a la comarca.
    Tothom es beneficia d’aquest servei, tant com les llars i els comerços el necessiten ja sigui d’ús personal o laboral, per això aquest servei ha de ser de bona qualitat. Des de que es va implantar aquesta iniciativa el 2014 crec que ha avançat lentament, ja que a mi només fa 1 any que hem van instal·lar la fibra òptica a casa, però crec que els resultats son molt positius.

    ResponderEliminar
  16. M'alegro que disposeu de banda ampla amb resultats satisfactoris. Endavant!

    ResponderEliminar
  17. Laura López polo,
    Esta entrada del blog nos habla de la instalación de la banda ancha en algunas zonas de Cataluña, concretamente en el Maresme, es un aspecto mayormente positivo, pero tambien tiene aspectos negativos. Es bueno poderse conectar con mayor rapideza y facilidad (para comunicarnos y realizar búsquedas de informacion) pero con tanta tecnología nos comunicamos mas a través de los dispositivos electrónico, que con las personas que tenemos a lado. De esta manera nos alejamos mas de las personas que estan cerca y nos acercamos mas a las personas que esta lejos.

    ResponderEliminar
  18. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  19. Es importante que llegue la banda ancha tanto a las ciudades como a los sitios rurales porque así pueden beneficiarse de todos sus beneficios cualquier persona que viva en Catalunya, aunque es un proceso lento pero a la larga se nota sus beneficios.
    Diana Carolina Mora Rivera

    ResponderEliminar
  20. Interessant article de la ampliar les xarxes al Maresme, ja que molt important la comunicació amb els municipis i tenir mes contactes amb les zones no urbanitzades, així els professionals del turisme tindrà més oportunitat d'exercir la seva professió. gràcies al nou avanç de les tecnologies, en bona hora!
    att.Poleth B.V

    ResponderEliminar
  21. Clarament el turisme es beneficia de la banda ampla. Endavant!

    ResponderEliminar
  22. Un artículo interesante sobre la necesidad de una buena calidad de redes de telecomunicaciones sobre todo, en las áreas donde el sector turístico es un aspecto importente de la economía. Una buena comunicación, sin duda, da lugar a buenas oportunidades. (Trufanova Y.)

    ResponderEliminar
  23. La banda ancha es fundamental para el turismo. ¡Muchas gracias por tu comentario!

    ResponderEliminar
  24. Es impresionante como esta llegando la banda ancha,y todas las tecnologias LTE, a los pueblos mas lejanos y pequeños de Catalunya; y en parte es debido a proyectos como el XCBAM que aunque no tuviera exito, marca las lineas para que grandes compañias como Telefonica, conecten pueblos y ofrescan paquetes de telefonia,television e internet, como en Barcelona.

    Santiago Jiménez

    ResponderEliminar
  25. Interessant article sobre l'importancia d'unificar a tot el territori de Catalunya l'ús de la banda ampla i curios que no s'hagi dut a terme la segona fase del projecte i que Telefonica hagi sigut qui a acabat actuant.

    Laura Vilanova

    ResponderEliminar
  26. Interesante como al ser una zona cercana a Barcelona aún no tengan buena conexión a la banda ancha. A pesar de ello, las iniciativas son buenas para favorecer el turismo y a la población local.

    ResponderEliminar
  27. Certament, l'equilibri territorial subjau a la base de la infraestructura tecnològica. Moltes gràcies pels vostres comentaris!

    ResponderEliminar
  28. La instalación de la banda ancha, en este caso concreto, en el Maresme, Cataluña, nos demuestra que es un hecho mayoritariamente positivo, aún así vemos que por mínimo que sea, también lo tiene negativo.
    Positivo en relación a la rapidez a la hora de comunicarse y en la facilidad y comodidad a la hora de buscar información.
    Negativo a la hora de socializar, ya que se le da más importancia a lo que está lejos que a lo que tenemos más cerca.
    Vemos de esta forma que tanto aspectos positivos como negativos se unen en cuanto a turismo se refiere, ya que gracias a tener cerca lo lejano, se puede dar a conocer más fácilmente, obviamente con ayuda de la banda ancha, mucho más rápidamente que de cualquier otra forma. Concluimos así que en este caso, la información es poder (positivo).
    Lara Marina Bareiro Barragán

    ResponderEliminar
  29. Interesante comentario, que pone de manifiesto una vertiente social a controlar.

    ResponderEliminar