viernes, 6 de agosto de 2021

Turisme, Internet i denominació d'origen: el cas del Priorat

 

El turisme depèn cada vegada més de la digitalització, congènita a la Societat de la Banda Ampla. La zona del Priorat és una regió muntanyosa situada a la província de Tarragona. És l’única zona de Catalunya que té una denominació d’origen qualificada, i també forma part d’una de les dues zones d’Espanya amb aquesta denominació d’origen qualificada conjuntament amb La Rioja. N’analitzem els impactes amb la col·laboració de Joan Vayreda Masmitjà.

         Bodega Clos de L’Obac situada a Gratallops, Priorat.

¿Per què la zona del Priorat té una denominació d'origen qualificada (DOQ) i altres zones de Catalunya no? Donarem resposta a aquesta pregunta al llarg d’aquest article. Tota persona a qui agrada i apassionen els vins sap que la denominació d’origen d’un vi és un dels factors cabdals per conèixer la qualitat del vi i de les seves varietats. La denominació d’origen ens aporta informació sobre la procedència geogràfica dels vins, els factors naturals i humans que intervenen en la seva elaboració, i les fases de producció que són comunes a totes les varietats d'una mateixa denominació d'origen.

Els vins que posseeixen una denominació d’origen tenen més qualitat i prestigi que un vi que no posseeixi aquesta titulació. Aquesta titulació està regulada per un Consell Regulador que s'encarrega de determinar quines són les varietats de raïm autoritzades, els mètodes d'elaboració del vi o els temps reglamentaris de criança. A Catalunya hi ha onze denominacions d’origen, de les quals només una d’elles posseeix la titulació de denominació d’origen qualificada des de l’any 2000, el Priorat. Les altres zones de Catalunya amb denominació d’origen són Alella, Conca de Barberà, Empordà, Penedès, Terra Alta, Catalunya, Costers del Segre, Montsant, Pla de Bages i Tarragona.

Per obtenir la categoria de denominació d’origen qualificada s’han de complir uns requisits molt més exigents que els que compleixen les denominacions d’origen. Per tal d’obtenir aquest “plus” més que les altres zones, es necessita que transcorrin 10 anys des del reconeixement com a denominació d’origen, i els vins han de passar per un sistema de control des de la seva producció fins a la seva comercialització. Tots els vins produïts en aquesta zona s’han de vendre embotellats, i a més a més, ha d’existir una delimitació cartogràfica per municipis.

Camins del Priorat d’Álvaro Palacios. Podem observar com aquest vi del Priorat porta l’etiqueta de denominació d’origen qualificada.

La qualitat i la fama dels vins del Priorat venen determinats en gran part per les característiques geològiques de la zona. Aquests terrenys es troben sobre un substrat bastant compacte de pissarra descomposta, anomenada llicorella. Una de les principals diferències de la zona del Priorat amb les altres zones de Catalunya és l’aposta de la denominació d’origen. El Priorat procura molt pel seu territori, i el que prioritzen respecte d’altres zones és qualitat abans que quantitat. No és la zona de Catalunya, la qual produeixen més vins, ja que vetllen per petites produccions que vénen donades pels límits reduïts de la DO. El sòl del Priorat és especial i altament difícil de cuidar i administrar-lo de manera correcta. És per això que aquesta zona és més especial i de més qualitat que qualsevol altra.

El conreu de la vinya es dóna en altituds que van des dels 100 metres fins als 700 metres sobre el nivell de la mar. La configuració del paisatge i del cultiu es caracteritza per pendents que superen el 15% en la major part dels casos i que fan que la producció d’aquests vins en aquesta zona sigui més complicada.

Catalunya és un país que sempre ha vetllat per cuidar el patrimoni alimentari i vitivinícola. Aquest fet ha comportat que Catalunya sigui un dels destins preferits per anar-hi a passar uns dies de vacances i gaudir de tot el que ofereix. El patrimoni de vins de Catalunya és un clar exemple d’aquest turisme i moltes d’aquestes comarques, especialment el Priorat, han aconseguit situar-se en el punt de mira dels turistes interessats i amants de la gastronomia. Aquest motiu comporta que els vins de la zona del Priorat hagin adquirit un prestigi internacional molt gran gràcies a la qualitat dels seus vins i s’ha convertit en la destinació més desitjada per totes aquelles persones amants del vi.

Actualment, hi torna a haver una gran passió per la producció de vi en aquesta comarca. Això ha comportat que avui en dia els vins del Priorat tinguin els preus més alts de tot Catalunya. 

Un altre avantatge que té el Priorat respecte a les altres zones de Catalunya és el clima. El clima de la denominació d’origen qualificada és mediterrani. La temperatura mitjana anual és de 14ºC. Els hiverns són freds i amb marcades diferències de temperatura entre el nord i el sud, especialment el mes de gener quan les temperatures poden baixar dels 0ºC. Els mesos d’estiu són calorosos i àrids. És una zona la qual les precipitacions són escasses, amb una mitjana anual de 600 mm.

Els vins negres del Priorat s’elaboren amb les varietats de Samsó i Garnatxa. Aquestes últimes aporten grans qualitats al vi quan s’ajunten amb altres varietats com el Syrah, la Merlot i la Cabernet Sauvignon. Aquestes varietats fan que el vi adquireixi una tonalitat fosca, sigui dens, tinguin cos, i hi hagi presència d’aromes intenses, equilibrades i subtils.

Les principals varietats negres que trobem a Catalunya són les següents: Ull de llebre o tempranillo, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Samsó, Garnatxa negra, Carinyena, Merlot, Syrah i Trepat.

Al Priorat les varietats més cultivades són principalment la Garnatxa i la Carinyena. La Carinyena és la varietat que dóna cos al vi i color; en canvi, la Garnatxa és més adequada per a vins fins i aromàtics, de molt cos, poc color i fàcil oxidació. En els últims anys també s’han sumat juntament amb aquestes dues varietats últimes altres varietats com el Cabernet Sauvignon, el Merlot i el Syrah. Aquests tres últims han donat molt bons resultats. Els terrenys i els relleus de la zona del Priorat no són els més adequats i resulta més difícil que en una altra zona el cultiu d’aquestes varietats per elaborar el vi. 

El fet que hi hagi tants problemes en la terra provoca que el conreu de la vinya sigui complicat, exigent i molt costós. Les vinyes del Priorat produeixen poc si el comprarem amb altres zones de Catalunya, com per exemple la DO Catalunya, la DO Empordà, la DO Penedès o la DO Montsant. Encara que es produeixi menys que altres zones, el raïm que ofereixen és excepcional i fa que aquests vins siguin reconeguts pel seu marcat caràcter i la seva complexitat.

La zona de Priorat és molt visitada i això ha provocat que moltes bodegues de la zona s’hagin preparat per rebre a gran quantitat de gent i turistes, fent visites guiades a les seves vinyes i bodegues i fent diferents tastos amb els vins els quals produeixen. Hi ha nombroses bodegues al Priorat, tot i que una de les més destacades és Álvaro Palacios, que produeix vins molt exclusius i amb gran nom dins al món del vi com L’Ermita, La Baixada, Quiñón de Valmira, Les Aubaguetes o el Dofí. Clos Mogador, una bodega de René Barbier, es considera el pioner de la producció de vins del Priorat. Després, també trobem bodegues molt conegudes a la zona del Priorat, com Mas Doix, Ferrer Bobet, Clos de l’Obac, Mas Martinet i Scala Dei.

                                                                      Bodega Álvaro Palacios situada a Gratallops, Priorat.

Per acabar, arribem a la conclusió que Catalunya té una gastronomia i una cultura vinícola molt bona i molt reconeguda, tant nacionalment com internacionalment. Catalunya rep nombroses visitants any rere any gràcies en part a la gastronomia i als bons vins que s’hi poden trobar. El Priorat és cada vegada més un destí turístic molt reconegut, i és per aquest motiu que s’organitzen nombroses activitats relacionades amb la gastronomia, el vi i els paisatges per gaudir de la zona i tenir una experiència inoblidable. Val a dir també que, encara que el Priorat tingui el títol de denominació d’origen qualificada, no vol dir que tots els vins que produeixen a la zona siguin els millors de Catalunya, principalment perquè el gust de cada persona és diferent. Tenim molta sort de viure en aquest indret espectacular que no deixa mai de sorprendre’ns i que cada vegada aposta més per Internet per a la seva divulgació, en ple cloud journalism.

Sobre turisme i Societat de la Banda Ampla debatem al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I hi aprofundirem a les XXVI Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), dintre d'un macroesdeveniment el 2022.



11 comentarios:

  1. Un article molt maco que reflecteix que el turisme necessita Internet i és un pal de paller de l'economia catalana. Felicitats!

    ResponderEliminar
  2. Molt interessant! Els qui ens agrada la gastronomia i el bon vi ja sabem on fer una visita aquest estiu.

    ResponderEliminar
  3. Cataluña tiene grandes atractivos turísticos. Bonito artículo.

    ResponderEliminar
  4. Aquests articles de proximitat ajuden a descobrir noves destinacions turístiques. La promoció mitjançant Internet és fonamental. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  5. Certament el Priorat és una zona privilegiada que gaudeix d’un gran potencial en el sector dels vins. En aquest sentit, el fet que la zona tingui reconeguda una DOQ i que Internet estigui cada cop més present a l’hora de realitzar campanyes divulgatives en l’era del cloud journalism com es menciona a l’article, fa que la comercialització electrònica estigui en el punt de mira. L’e-commerce és una oportunitat per a arribar a altres mercats més enllà de les fronteres que limiten el model comercial tradicional, i per a això resulta imprescindible que hi hagi una bona connectivitat. Si la infraestructura necessària és ràpida i eficaç, els vins del Priorat podrien veure un augment significatiu del coneixement de la seva marca i alhora una millora en el seu posicionament.

    ResponderEliminar