sábado, 1 de mayo de 2021

Xarxes socials per al turisme català: el gran desllorigador

 

Catalunya posseeix més de 500 quilòmetres de litoral costaner. És aquest contacte amb el Mediterrani el que ha fet que ens trobem amb encantadors poblets al llarg de la costa. Localitats que conserven viva la seva cultura lligada al mar i al sentiment que aquest aporta. Som d’una terra tradicionalment arrelada a la costa. Durant generacions la majoria de la població hi hem estat vinculada socialment, laboralment i emocionalment. La Societat de la Banda Ampla està ajudant a promoure digitalment les virtuts de les nostres contrades, i ho analitzem en col·laboració amb Laura Bonavia Bertran.


Si ens endinsem a la comarca del Maresme, hi trobarem la petita localitat de
Canet de Mar. És una vila mediterrània, on la tradició, la cultura, la gastronomia i l’extensió de les seves platges han sabut combinar durant segles amb el patrimoni modernista. La concentració de cases i elements d’aquest moviment a Canet comporta que un no pugui deixar de badar aquí i allà, seduït per la bellesa del poble convertint-lo en un dels més atractius de la comarca. No és un fet que els hotelers dels voltants hagin deixat de banda, sinó que han sabut aprofitar la riquesa patrimonial del poble per a donar peu al turisme exterior.

En aquestes últimes dècades, els constants canvis i millores en els sistemes productius han permès que la població disposi de més temps lliure i major poder adquisitiu, el que ha servit per a desenvolupar les activitats d’oci, sent el turisme una d’elles. Paral·lelament, s’ha produït un ús massiu de la informàtica i les telecomunicacions, especialment entre les generacions més joves, de manera que les xarxes socials s’han consolidat com un fenomen social que està motivant grans canvis en el comportament del consumidor, i particularment del viatger. En aquest context, els turistes van cada vegada més freqüentment a aquestes xarxes amb la finalitat d’obtenir informació prèvia en la qual basar les seves decisions sobre l’elecció d’un destí. Confien en la tecnologia mòbil per simplificar el viatge al buscar informació sobre allotjament, atraccions, transport i altres activitats. Els blocs i les xarxes socials fan avui en dia la funció que en el seu dia feien els ja gairebé inexistents catàlegs de destinacions.

Segons l’estudi “Impacto de internet en el sector turismo”, extret de l’Observatori eCommerce & Tranformación Digital i realitzat per Webloyalty, líder internacional en la creació i el desenvolupament d’estratègies en línia, juntament amb el TNS, el 75% dels viatgers reserva les seves vacances a través de canals en línia, independentment dels seus coneixements digitals. Malgrat això, encara hi ha un 26% de la població que consulta les agències tradicionals.

Però els consumidors no són els únics que utilitzen aquest tipus de plataformes d’opinió en línia. Els hotels també ho fan, ja que a partir d’aquestes plataformes els és més senzill accedir a la ment del client i conèixer la seva opinió sobre l’establiment. Per a fer-ho, a més a més de plataformes independents com Booking i TripAdvisor, en molts casos els hotels permeten que els clients publiquin les seves opinions en la seva pàgina web, modernitzant-se i substituint antigues enquestes de satisfacció que es deixaven en les habitacions i es dipositaven en bústies de suggeriments.

L’objectiu d’aquest article és analitzar, amb informació extreta de diferents articles que esmentarem a continuació, si existeix una relació entre la participació de les xarxes socials relacionades amb el turisme a Catalunya i el seu consum.

A través de l’article realitzat per Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Pedro Mir-Bernal, Mònica Muñoz i Gaspar Berbel, anomenat Xarxes socials i turisme: estudi de cas a Catalunya, i un altre per Josep Maria Prat Forga i Gemma Cànoves Valiente, La participació en xarxes socials i la seva incidència sobre el comportament i satisfacció dels consumidors del turisme, hem pogut quantificar numèricament els resultats obtinguts. Cal puntualitzar que amb el decurs del temps, i arran dels fets succeïts els darrers anys, com podria ser la pandèmia, podrien haver fet variar els resultats establerts.

A l’hora d’organitzar un viatge, les plataformes de xarxes socials més utilitzades són Booking i TripAdvisor, conegudes principalment com a plataformes d’opinió i que són fonamentals per cridar l’atenció dels turistes. De fet, quan considerem la qualitat de l’experiència, aquestes dues plataformes són molt útils, ja que és on es concentra el major nombre de comentaris expressant sentiments i queixes. Avui en dia, és més important aquesta objectivitat del client que no la inserció d’anuncis tradicionals. L’opinió del turista és un indicador de rendiment clau en el procés de presa de decisions. Pel que fa a les xarxes socials, destaquen Facebook i Google+, i, en canvi, Instagram i Foursquare no guanyen tant de protagonisme a l’hora de triar un destí.

Segons un estudi realitzat per l’agència de màrqueting Amara, 9 de cada 10 hotels independents europeus (87%) diuen que Booking.com és la principal agència de viatges en línia. Però com ho ha aconseguit? Booking ha utilitzat el concepte d’orientació al client de forma total, augmentant així la satisfacció dels seus consumidors. Donant suport a l’usuari i protegint els seus interessos en situacions de conflicte amb els mateixos establiments, no només ha guanyat més clients sinó que la seva lleialtat. Garantint sempre el millor preu, publicant les ressenyes negatives dels hotels, proporciona avantatges per als consumidors fidels com descomptes en futures reserves…

A continuació, s’ha realitzat l’estudi d’un cas pràctic per trobar la relació, de primera mà, entre les xarxes socials i el turisme a Catalunya. Per fer-ho, s’ha utilitzat com a objecte d’investigació l’Hotel Rocatel de Canet de Mar, població on els visitants troben lloc ideal per a passar les seves vacances amb tranquil·litat, allunyats de grans centres turístics com Barcelona, Calella, Lloret… però suficientment a prop per a poder-los gaudir.


L’Hotel Rocatel és un hotel de caràcter familiar construït lany 1962 a primera línia de platja. És un hotel de temporada destiu com gairebé tots els hotels de la Costa del Maresme, obre des de Setmana Santa fins a finals doctubre. El fet de trobar-se a escassos quilòmetres de Calella i Barcelona fan que l’Hotel Rocatel sigui l’establiment ideal per conèixer la costa catalana i tots els seus atractius, tant l’amplíssima oferta de sol i platja, com els seus edificis, monuments i atractius culturals.


Compta amb 40 habitacions en les qu
als la llum, el blau i el blanc, evoquen el mar dins d’aquestes. L’hotel desperta els sentits de les ànimes més costeres, amb un interiorisme de caràcter fresc, d’acord amb el paisatge que l’envolta, sense perdre el confort i la modernitat.

En relació a les xarxes socials i plataformes en línia, l’Hotel Rocatel disposa de pàgina web, Instagram, Facebook, Booking i TripAdvisor.


La
pàgina web està dividida en diferents apartats amb relació a l’establiment i els seus voltants. En accedir a la pàgina s’obre l’inici, amb un breu resum dels serveis que ofereix l’hotel i un calendari de disponibilitat. A continuació podem trobar l’apartat anomenat característiques, on es mostra un breu resum de l’essència de l’establiment i les seves instal·lacions. També disposa d’una secció de tarifes, serveis i contacte, a més d’una galeria de fotografies modernitzada i actualitzada.

La pàgina d’Instagram (@hotelrocatel) és la xarxa social que l’hotel ha instaurat més recentment, ja que per la mitjana d’edat dels propietaris i dels clients, la xarxa més utilitzada fins ara havia estat Facebook. Els empresaris de l’establiment, arran de la velocitat de renovació de xarxes en línia, s’han hagut de renovar i actualitzar. La seva pàgina es troba en fase de creixement i són els clients habituals que decideixen reservar cada any a l’hotel els seus primers seguidors. Els comentaris dels diferents posts de l’hotel destaquen per ser missatges de suport durant la pandèmia i de nostàlgia i ganes per tornar a viatjar i gaudir un any més de l’estada al Rocatel.

La pàgina de Facebook és la més actualitzada. El propietari de l’hotel és l’encarregat de portar al dia la xarxa amb notícies, celebracions i fotografies. Té més de 3.200 seguidors, els quals la majoria són clients habituals.

Booking és la plataforma principal per la qual l’hotel rep les seves reserves, representant el 60% d’aquestes anualment. L’Hotel Rocatel és un dels establiments hotelers amb millor puntuació en neteja, instal·lacions, personal, situació, confort, Wi-Fi gratuïta i relació qualitat preu de la costa del Maresme, amb un total d’un 9,1 actualment, xifra molt difícil d’assolir però que l’hotel ha sabut mantenir gràcies al tracte proper i familiar del personal de cara al client. Després de la reforma integral que es va realitzar el 2017 a l’establiment, l’hotel aquest 2021 ha rebut un premi per la seva puntuació a la plataforma digital per tercer any consecutiu.A més, les plataformes TripAdvisor i Travelmyth també van premiar l’hotel amb el distintiu de ser un dels 20 millors establiments turístics de la costa de Barcelona i per ser una de les principals opcions a escollir per part dels clients a l’hora de viatjar.

En conclusió, és fàcil determinar que les xarxes socials actualment s’han convertit en un dels principals motors pel turisme de la costa Catalana. A través dels diferents canals, els viatgers troben destins, consells, ofertes i la possibilitat de planificar de forma integral les seves vacances. Però els principals motius pels que el consumidor acudeix al canal en línia per reservar les seves vacances són el preu i la facilitat en la reserva. Per als que busquen diversió i entreteniment, descobrir nous destins o anar d’aventura, les xarxes socials són la font d’informació més recurrent per inspirar-se o buscar opinions d’altres usuaris.

Cal destacar, però, que no en tots els casos això succeeix de la mateixa manera. El cas pràctic analitzat, l’Hotel Rocatel, en ser un establiment turístic petit de caire familiar que després de tres generacions ha conservat clients fidels que any rere any els hi confien les seves vacances, l’ús de les xarxes mai havia estat prioritari. El Rocatel va començar a treballar amb la plataforma Booking el 2011. Des d’aleshores aquesta ha estat clau per promocionar-se i atraure clients esporàdics. Com confirma el propietari, quan repeteixen i decideixen tornar a gaudir d’unes vacances a la costa catalana no dubten a contactar directament amb ells. I, si no, utilitzen les xarxes socials, el gran desllorigador del turisme català.

Sobre turisme i xarxes socials debatem al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I aprofundirem a les XXV Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), el 7 de juny a l'Auditori Blanquerna de Barcelona.

10 comentarios:

 1. Un bonic article que demostra la importància de les xarxes socials per al turisme. Felicitats!

  ResponderEliminar
 2. Interessant article sobre turisme. Canet de Mar és un poble entranyable, i sempre m'han parlat molt bé de Rocatel, hotel familiar i de qualitat.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Moltes gràcies pel teu comentari, Sergi!!! Certament, Canet de Mar és un poble ben bonic i Rocatel, un hotel de referència.

   Eliminar
 3. Un dels motors del turisme, a més de la banda ampla i les xarxes socials, és l'esport. Si en un municipi un equip destaca, arrossega turistes a dojo. Enhorabona per l'article!

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Moltes gràcies pel vostre comentari!!! Efectivament, l'esport és un impulsor del turisme. Terrassa ja se'n beneficia i se'n beneficiarà molt més ben aviat!

   Eliminar
 4. M'encanta el blog perquè analitzeu científicament casos internacionals i també de proximitat, com en aquest cas Canet. És un poble simpàtic, i l'hotel del qual parleu es veu molt professional i acollidor. Quan la COVID-19 ens deixi hi intentareem anar!

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Moltes gràcies pel teu comentari, Paqui!!! La nostra vocació és glocal: anàlisi d'objectes d'estudi internacionals, i cura pels de proximitat.

   Eliminar
 5. La verdad es que un hotel con buena wi-fi y buenas redes sociales gana mucho. En Cataluña hay un alto nivel en turismo. Hoteles como Rocatel son necesarios y tradicionales. Diría que son la esencia hotelera de Cataluña, ya que sin ellos la industria turística catalana no hubiese progresado de la manera que lo ha hecho.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. ¡Muchas gracias por tu comentario, Daniel! Cataluña es una potencia turística, y Rocatel es un puntal fundamental para ello.

   Eliminar