sábado, 1 de mayo de 2021

Xarxes socials per al turisme català: el gran desllorigador

 

Catalunya posseeix més de 500 quilòmetres de litoral costaner. És aquest contacte amb el Mediterrani el que ha fet que ens trobem amb encantadors poblets al llarg de la costa. Localitats que conserven viva la seva cultura lligada al mar i al sentiment que aquest aporta. Som d’una terra tradicionalment arrelada a la costa. Durant generacions la majoria de la població hi hem estat vinculada socialment, laboralment i emocionalment. La Societat de la Banda Ampla està ajudant a promoure digitalment les virtuts de les nostres contrades, i ho analitzem en col·laboració amb Laura Bonavia Bertran.


Si ens endinsem a la comarca del Maresme, hi trobarem la petita localitat de
Canet de Mar. És una vila mediterrània, on la tradició, la cultura, la gastronomia i l’extensió de les seves platges han sabut combinar durant segles amb el patrimoni modernista. La concentració de cases i elements d’aquest moviment a Canet comporta que un no pugui deixar de badar aquí i allà, seduït per la bellesa del poble convertint-lo en un dels més atractius de la comarca. No és un fet que els hotelers dels voltants hagin deixat de banda, sinó que han sabut aprofitar la riquesa patrimonial del poble per a donar peu al turisme exterior.

En aquestes últimes dècades, els constants canvis i millores en els sistemes productius han permès que la població disposi de més temps lliure i major poder adquisitiu, el que ha servit per a desenvolupar les activitats d’oci, sent el turisme una d’elles. Paral·lelament, s’ha produït un ús massiu de la informàtica i les telecomunicacions, especialment entre les generacions més joves, de manera que les xarxes socials s’han consolidat com un fenomen social que està motivant grans canvis en el comportament del consumidor, i particularment del viatger. En aquest context, els turistes van cada vegada més freqüentment a aquestes xarxes amb la finalitat d’obtenir informació prèvia en la qual basar les seves decisions sobre l’elecció d’un destí. Confien en la tecnologia mòbil per simplificar el viatge al buscar informació sobre allotjament, atraccions, transport i altres activitats. Els blocs i les xarxes socials fan avui en dia la funció que en el seu dia feien els ja gairebé inexistents catàlegs de destinacions.

Segons l’estudi “Impacto de internet en el sector turismo”, extret de l’Observatori eCommerce & Tranformación Digital i realitzat per Webloyalty, líder internacional en la creació i el desenvolupament d’estratègies en línia, juntament amb el TNS, el 75% dels viatgers reserva les seves vacances a través de canals en línia, independentment dels seus coneixements digitals. Malgrat això, encara hi ha un 26% de la població que consulta les agències tradicionals.

Però els consumidors no són els únics que utilitzen aquest tipus de plataformes d’opinió en línia. Els hotels també ho fan, ja que a partir d’aquestes plataformes els és més senzill accedir a la ment del client i conèixer la seva opinió sobre l’establiment. Per a fer-ho, a més a més de plataformes independents com Booking i TripAdvisor, en molts casos els hotels permeten que els clients publiquin les seves opinions en la seva pàgina web, modernitzant-se i substituint antigues enquestes de satisfacció que es deixaven en les habitacions i es dipositaven en bústies de suggeriments.

L’objectiu d’aquest article és analitzar, amb informació extreta de diferents articles que esmentarem a continuació, si existeix una relació entre la participació de les xarxes socials relacionades amb el turisme a Catalunya i el seu consum.

A través de l’article realitzat per Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Pedro Mir-Bernal, Mònica Muñoz i Gaspar Berbel, anomenat Xarxes socials i turisme: estudi de cas a Catalunya, i un altre per Josep Maria Prat Forga i Gemma Cànoves Valiente, La participació en xarxes socials i la seva incidència sobre el comportament i satisfacció dels consumidors del turisme, hem pogut quantificar numèricament els resultats obtinguts. Cal puntualitzar que amb el decurs del temps, i arran dels fets succeïts els darrers anys, com podria ser la pandèmia, podrien haver fet variar els resultats establerts.

A l’hora d’organitzar un viatge, les plataformes de xarxes socials més utilitzades són Booking i TripAdvisor, conegudes principalment com a plataformes d’opinió i que són fonamentals per cridar l’atenció dels turistes. De fet, quan considerem la qualitat de l’experiència, aquestes dues plataformes són molt útils, ja que és on es concentra el major nombre de comentaris expressant sentiments i queixes. Avui en dia, és més important aquesta objectivitat del client que no la inserció d’anuncis tradicionals. L’opinió del turista és un indicador de rendiment clau en el procés de presa de decisions. Pel que fa a les xarxes socials, destaquen Facebook i Google+, i, en canvi, Instagram i Foursquare no guanyen tant de protagonisme a l’hora de triar un destí.

Segons un estudi realitzat per l’agència de màrqueting Amara, 9 de cada 10 hotels independents europeus (87%) diuen que Booking.com és la principal agència de viatges en línia. Però com ho ha aconseguit? Booking ha utilitzat el concepte d’orientació al client de forma total, augmentant així la satisfacció dels seus consumidors. Donant suport a l’usuari i protegint els seus interessos en situacions de conflicte amb els mateixos establiments, no només ha guanyat més clients sinó que la seva lleialtat. Garantint sempre el millor preu, publicant les ressenyes negatives dels hotels, proporciona avantatges per als consumidors fidels com descomptes en futures reserves…

A continuació, s’ha realitzat l’estudi d’un cas pràctic per trobar la relació, de primera mà, entre les xarxes socials i el turisme a Catalunya. Per fer-ho, s’ha utilitzat com a objecte d’investigació l’Hotel Rocatel de Canet de Mar, població on els visitants troben lloc ideal per a passar les seves vacances amb tranquil·litat, allunyats de grans centres turístics com Barcelona, Calella, Lloret… però suficientment a prop per a poder-los gaudir.


L’Hotel Rocatel és un hotel de caràcter familiar construït lany 1962 a primera línia de platja. És un hotel de temporada destiu com gairebé tots els hotels de la Costa del Maresme, obre des de Setmana Santa fins a finals doctubre. El fet de trobar-se a escassos quilòmetres de Calella i Barcelona fan que l’Hotel Rocatel sigui l’establiment ideal per conèixer la costa catalana i tots els seus atractius, tant l’amplíssima oferta de sol i platja, com els seus edificis, monuments i atractius culturals.


Compta amb 40 habitacions en les qu
als la llum, el blau i el blanc, evoquen el mar dins d’aquestes. L’hotel desperta els sentits de les ànimes més costeres, amb un interiorisme de caràcter fresc, d’acord amb el paisatge que l’envolta, sense perdre el confort i la modernitat.

En relació a les xarxes socials i plataformes en línia, l’Hotel Rocatel disposa de pàgina web, Instagram, Facebook, Booking i TripAdvisor.


La
pàgina web està dividida en diferents apartats amb relació a l’establiment i els seus voltants. En accedir a la pàgina s’obre l’inici, amb un breu resum dels serveis que ofereix l’hotel i un calendari de disponibilitat. A continuació podem trobar l’apartat anomenat característiques, on es mostra un breu resum de l’essència de l’establiment i les seves instal·lacions. També disposa d’una secció de tarifes, serveis i contacte, a més d’una galeria de fotografies modernitzada i actualitzada.

La pàgina d’Instagram (@hotelrocatel) és la xarxa social que l’hotel ha instaurat més recentment, ja que per la mitjana d’edat dels propietaris i dels clients, la xarxa més utilitzada fins ara havia estat Facebook. Els empresaris de l’establiment, arran de la velocitat de renovació de xarxes en línia, s’han hagut de renovar i actualitzar. La seva pàgina es troba en fase de creixement i són els clients habituals que decideixen reservar cada any a l’hotel els seus primers seguidors. Els comentaris dels diferents posts de l’hotel destaquen per ser missatges de suport durant la pandèmia i de nostàlgia i ganes per tornar a viatjar i gaudir un any més de l’estada al Rocatel.

La pàgina de Facebook és la més actualitzada. El propietari de l’hotel és l’encarregat de portar al dia la xarxa amb notícies, celebracions i fotografies. Té més de 3.200 seguidors, els quals la majoria són clients habituals.

Booking és la plataforma principal per la qual l’hotel rep les seves reserves, representant el 60% d’aquestes anualment. L’Hotel Rocatel és un dels establiments hotelers amb millor puntuació en neteja, instal·lacions, personal, situació, confort, Wi-Fi gratuïta i relació qualitat preu de la costa del Maresme, amb un total d’un 9,1 actualment, xifra molt difícil d’assolir però que l’hotel ha sabut mantenir gràcies al tracte proper i familiar del personal de cara al client. Després de la reforma integral que es va realitzar el 2017 a l’establiment, l’hotel aquest 2021 ha rebut un premi per la seva puntuació a la plataforma digital per tercer any consecutiu.



A més, les plataformes TripAdvisor i Travelmyth també van premiar l’hotel amb el distintiu de ser un dels 20 millors establiments turístics de la costa de Barcelona i per ser una de les principals opcions a escollir per part dels clients a l’hora de viatjar.

En conclusió, és fàcil determinar que les xarxes socials actualment s’han convertit en un dels principals motors pel turisme de la costa Catalana. A través dels diferents canals, els viatgers troben destins, consells, ofertes i la possibilitat de planificar de forma integral les seves vacances. Però els principals motius pels que el consumidor acudeix al canal en línia per reservar les seves vacances són el preu i la facilitat en la reserva. Per als que busquen diversió i entreteniment, descobrir nous destins o anar d’aventura, les xarxes socials són la font d’informació més recurrent per inspirar-se o buscar opinions d’altres usuaris.

Cal destacar, però, que no en tots els casos això succeeix de la mateixa manera. El cas pràctic analitzat, l’Hotel Rocatel, en ser un establiment turístic petit de caire familiar que després de tres generacions ha conservat clients fidels que any rere any els hi confien les seves vacances, l’ús de les xarxes mai havia estat prioritari. El Rocatel va començar a treballar amb la plataforma Booking el 2011. Des d’aleshores aquesta ha estat clau per promocionar-se i atraure clients esporàdics. Com confirma el propietari, quan repeteixen i decideixen tornar a gaudir d’unes vacances a la costa catalana no dubten a contactar directament amb ells. I, si no, utilitzen les xarxes socials, el gran desllorigador del turisme català.

Sobre turisme i xarxes socials debatem al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I aprofundirem a les XXV Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), el 7 de juny a l'Auditori Blanquerna de Barcelona.

33 comentarios:

  1. Un bonic article que demostra la importància de les xarxes socials per al turisme. Felicitats!

    ResponderEliminar
  2. Interessant article sobre turisme. Canet de Mar és un poble entranyable, i sempre m'han parlat molt bé de Rocatel, hotel familiar i de qualitat.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari, Sergi!!! Certament, Canet de Mar és un poble ben bonic i Rocatel, un hotel de referència.

      Eliminar
  3. Un dels motors del turisme, a més de la banda ampla i les xarxes socials, és l'esport. Si en un municipi un equip destaca, arrossega turistes a dojo. Enhorabona per l'article!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel vostre comentari!!! Efectivament, l'esport és un impulsor del turisme. Terrassa ja se'n beneficia i se'n beneficiarà molt més ben aviat!

      Eliminar
  4. M'encanta el blog perquè analitzeu científicament casos internacionals i també de proximitat, com en aquest cas Canet. És un poble simpàtic, i l'hotel del qual parleu es veu molt professional i acollidor. Quan la COVID-19 ens deixi hi intentareem anar!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari, Paqui!!! La nostra vocació és glocal: anàlisi d'objectes d'estudi internacionals, i cura pels de proximitat.

      Eliminar
  5. La verdad es que un hotel con buena wi-fi y buenas redes sociales gana mucho. En Cataluña hay un alto nivel en turismo. Hoteles como Rocatel son necesarios y tradicionales. Diría que son la esencia hotelera de Cataluña, ya que sin ellos la industria turística catalana no hubiese progresado de la manera que lo ha hecho.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. ¡Muchas gracias por tu comentario, Daniel! Cataluña es una potencia turística, y Rocatel es un puntal fundamental para ello.

      Eliminar
  6. En el artículo expuesto se habla principalmente de la importancia de las redes sociales en el crecimiento de las empresas en el sector en el que trabajan. Se expone un ejemplo práctico en el que se demuestra la importancia de las redes sociales en el mundo del marketing, como dar a conocer una empresa a través de internet, es decir el e-commerce.
    Las dos plataformas principales son Booking y Tripadvisor, Booking se centra principalmente en el usuario, en darle todas la comodidades que necesita.

    ResponderEliminar
  7. El paper de La Societat de la Banda Ampla, és indiscutible el seu paper tan important avui dia, ja que facilita a promoure nous indrets desconeguts del nostre terra. I específicament les xarxes socials, elements del màrqueting indiscutible. També trobem altres plataformes com Booking i Tripavisor. Personalment crec que són un factor decisiu per la decisió d'escollir un hotel o un altre, per tant s'ha de tenir molt en compte. Gran article!

    ResponderEliminar
  8. El artículo expone la importancia de la tecnología y las redes sociales en el sector turístico. Además del buen trato al cliente, es vital estar conectado con los clientes potenciales en línea, las redes sociales y los blogs son fuentes de información a los que acuden en gran masa los clientes, sobre todo los jóvenes. Resulta interesante el estudio del caso práctico del Hotel Rocatel, ya que es un caso en el que el hotel se ha tenido que reinventar y buscar nuevos clientes en las nuevas plataformas, a pesar que décadas atrás era un hotel de referencia.

    Gran artículo!

    ResponderEliminar
  9. Como hemos podido comprobar gracias a este artículo, la mejor manera de promocionar un destino es a través de las redes sociales y portales como Booking sobretodo. Los turistas actualmente investigan sobre un destino en internet, en Booking miran los hoteles, las opiniones de los huéspedes y a partir de allí, toman su decisión. Ahora la utilidad de los anuncios tradicionales no es tan alta como anteriormente que, prácticamente, solo había esa opción de promoción.

    Estos portales donde cualquiera puede dar la opinión sobre un establecimiento pueden ser un arma de doble filo ya que, igual que pueden escribir una opinión muy buena, también pueden escribir una opinión negativa; esto hace que los posibles compradores se crean y tengan más confianza en los establecimientos ya que son criterios reales de clientes que han disfrutado de ese servicio. Conseguir no tener ninguna opinión desfavorable es difícil, pero se puede intentar tener las menos posibles, ofreciendo un servicio óptimo, un trato cordial y personal.

    Una gran parte las reservas de los hoteles se consiguen a través de Booking y plataformas similares, por lo tanto, el internet ha ayudado a desarrollar el e-commerce, a obtener más clientes y también a dar a conocer tanto los establecimientos como el propio destino. Con la llegada de internet y la globalización ha aumentado sumamente el flujo de turistas, eso ha ayudado a destinos como Canet de Mar y otros de la costa catalana a ser más conocidos y valorados.

    ResponderEliminar
  10. Un article superinteressant! En aquest article es parla principalment de les xarxes socials i el creixement de les empreses turístiques gràcies a les eines que trobem online. Sobretot és important veure com gràcies a l'internet una empresa es pot donar a coneixer i fer gran el seu negoci. Crec que és un gran exemple de com ha de funcionar un negoci i dona exemples de com fer créixer un negoci en aquest cas a Canet.

    ResponderEliminar
  11. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  12. Sin duda, Canet de Mar ha sabido ver que tiene distintos potenciales y, por lo tanto, oportunidades que han aprovechado para explotarse como destino y generar beneficios;

    Considero que Hotel Rocatel es un claro ejemplo a destacar sobre aprovechar una oportunidad, pese a ser un hotel pequeño y estacional, ha sabido diferenciarse y venderse bien a través de las pantallas de nuestros dispositivos en sus distintas RRSS ya que, los buenos comentarios que ha conseguido en sus plataformas (seguro que merecidos) les han conseguido premios y buena reputación que, seguro llama la atención al público objetivo.

    Por otro lado, haciendo referencia al estudio que habéis realizado, considero que internet y, sobre todo, las redes sociales, son grandes fuentes de información directa para todas las empresas y estas, deben de saber sacar partido para aplicarlas y obtener una mayor rentabilidad.

    ResponderEliminar
  13. Com podem veure en aquest article, cada vegada és més comú publicitar destinacions turístiques com Canet de Mar o establiments hotelers com l'Hotel Rocatel.

    El fet de publicitar-ho mitjançant les xarxes socials, fa que sigui un tipus de publicitat més propera al consumidor final, apropant-nos al que vol el client, tot i que això no sempre és lo ideal, ja que aquest mateix client pot comentar les seves sensacions, que poden ser contràries a les que volem ensenyar nosaltres.

    Tot i això, crec que és una molt bona forma de donar a conèixer el destí.

    ResponderEliminar
  14. En este articulo podemos ver como el e-commerce cobra una gran importancia en el turismo y especialmente en aquellos que lo desarrollan de una manera correcta. En este caso lo desarrollan mediante plataformas de reservas como Booking. A través de esta consigues más clientes, y por lo tanto los comentarios de los clientes ayudan a decantarte por el destino. Vemos como Canet de Mar es uno de los destinos catalanes potenciados por la digitalización.

    ResponderEliminar
  15. Es innegable que a dia de hoy tanto las redes sociales como las plataformas de e-commerce se han convertido en una gran ayuda para promocionar un destino o una empresa. A través de estas plataformas los turistas pueden descubrir lugares nuevos y planear sus vacaciones por su cuenta. Esta claro que este tipo de plataformas como booking o tripadvisor ofrecen a los turistas muchos beneficios. Al usarlas los viajeros ahorran tanto dinero como tiempo, ya que contratar los servicios por estas páginas se hace mucho más rápido en comparación a hacerlo de manera tradicional. Además también les ofrece un ahorro económico ya que no tienen que pagar a intermediaros para gestionar sus vacaciones. El uso de redes sociales atrae a potenciales clientes ya que permite descubrir una destinación desde casa y genera la necesidad de viajar a ese lugar.

    ResponderEliminar
  16. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  17. Amb la lectura d’aquets article veiem com el perfil del consumidor/viatger s’ha transformat. La forma en que es cerca informació sobre què visitar és sobretot a través de les xarxes socials i blogs, ja que en elles s’hi troben les opinions i experiències d’altres viatgers i aquestes es tenen molt en compte a l’hora de decidir. La forma de reservar també ha canviat, avui dia la gran majoria utilitza els canals en línia. En aquest context, es fa imprescindible que el sector turístic segueixi la mateixa evolució, adaptant-se i fent-se present en tot aquest món, doncs les xarxes socials són el seu motor.
    L’article ens posa com a exemple exitós el cas de l’Hotel Rocatel de Canet de Mar. Un hotel familiar amb una clientela consolidada però que tot i així, ha reconegut la importància de fer-se present en les xarxes i plataformes en línia. El trobem a Facebook, Instagram, Tripadvisor i Bookin.gom, sent aquesta última la seva principal plataforma de reserva. Gràcies a tot això ha aconseguit promocionar-se, atraure clients esporàdics i en definitiva fer créixer el seu negoci. Aquest és el camí que ha de seguir el sector turístic català.

    ResponderEliminar