sábado, 29 de mayo de 2021

Amazon: les claus d'una estratègia omnívora

 

Dins de la Societat de la Banda Ampla en què vivim, que demana una nova realitat comercial, la demanda, els gustos i les necessitats s'estandarditzen de manera que acaba beneficiant-se l'empresa global, les xarxes de distribució logística o la comercialització. Aquest fenomen ha empès moltes empreses a posicionar el seu mercat amb una estratègia internacional, deliberada o adaptativa, en termes de Mintzberg. Analitzem el cas d'Amazon amb la col·laboració de Carla Moya Collado.

 


Amazon va ser fundada el 1994 a Seattle, dedicada principalment a la venda en línia de llibres. Partint d'aquí, amb el decurs dels anys va diversificar els seus negocis fins a convertir-se en una empresa present en qualsevol dels sectors: tecnològic, alimentari, audiovisual...

A més a més, Amazon compta amb l'opció Prime, un programa de subscripció anual de la botiga en línia d'Amazon, amb un cost de 36 € l'any. El principal benefici n'és obtenir els costos d'enviament totalment gratuïts, descomptes, esdeveniments anuals de rebaixes, emmagatzematge il·limitat i gratuït, Kindle Prime, Prime Music, Twitch.tv, Amazon Pantry i, finalment, Amazon Prime Video.

¿Però com aconsegueix Amazon estar al top tan ràpid i a més a més mantenir-s'hi? Esmentem algunes de les estratègies de lideratge d'Amazon. En primer lloc, apareix l'ús de l'estratègia de marketplace pionera en el comerç en línia, definit com un prestatge digital on podem trobar qualsevol producte en qualsevol moment, com és el cas d'Amazon.

 


Una altra estratègia que fa que Amazon es posicioni com a líder en vendes és la tecnologia per a petites empreses i ajudar les start ups, l'inventari de productes, l'enviament de les comandes i el servei al client. D'aquesta manera les start ups milloren la seva innovació.

Per altra banda, Amazon compta amb molts productes amb intel·ligència artificial, com Alexa, que compta amb 50.000 habilitats. A més a més, Amazon compta amb persones que són des de científics especialitzats fins a experts en robòtica, enginyers de programari, maquinari i aeroespacials. Són perfils que difereixen entre els tradicionals i que aporten al consumidor cert grau de confiança. Segons un estudi, les vendes internacionals d'Amazon representen el 40% del total. Inicialment la seva expansió es va centrar únicament a Europa, però va accedir a mercats com Àsia o Amèrica.

¿Però per què compren els consumidors a Amazon? ¿Què destaca de la competència? Un dels motius principals que troben els consumidors a Amazon són els seus preus i rebaixes, com 2x1 o la diferència de preus en un llibre a Amazon i un llibre a La Casa del Llibre. Un altre avantatge és la varietat de productes que ofereixen, fins al punt de poder trobar tot el que es busqui o es necessiti. Per altra banda, és un lloc web segur i fiable, atès que s'ha convertit en tendència comprar a Amazon. Això es reforça gràcies a molts testimonis amb opinions per a cada un dels productes. Un altre punt considerable és la rapidesa en les comandes, així com l'eficàcia en les devolucions. La completa descripció dels productes a la seva web inclou imatges i vídeos de gran part dels productes. Per últim, cal subratllar la facilitat de comprar a Amazon, ja que es conserven les dades i només es tracta de fer un simple clic. A més a més, en ser una botiga en línia, existeix la possibilitat de comprar quan es vulgui, des de la web o l'app, des del treball o des de casa.

Amazon ha impactat el mercat a escala internacional, però així i tot segueix tenint certa competència. Les grans empreses han incorporat certa innovació al seu comerç en línia i s'han posat al nivell d'Amazon. Ens referim a botigues com LightInTheBox Holding Co., dedicada a botigues en línia. Altres exemples són JD.com o E-Bay. Per altra banda, els principals competidors d'Amazon en el sector de serveis web són Alibaba Group (BABA) o Microsoft (MSFT). Tanmateix, tot i les grans empreses que li fan competència, Amazon és una empresa ben diversificada, de manera que els ingressos provenen de diversos fronts (roba, tecnologia, electrodomèstics, alimentació, mobles...). Per tant, la seva competència es fagocita en diferents sectors.

¿Ha estat la competència qui no ha deixat avançar les vendes d'Amazon? En aquesta època atípica que estem patint, la digitalització, la venda en línia i la distància han passat a ser habituals. Empreses com Amazon han augmentat a gran ritme les seves vendes. Segons un estudi de l'octubre de 2020, a càrrec de Bain & Company, el 33% dels consumidors dels Estats Units no havien realitzat compres en botigues físiques -més enllà de les botigues d'alimentació- des de l'inici de la pandèmia. L'auge del comerç electrònic ha suposat una actualització i un esforç de la digitalització per diferents empreses. Amb l'arribada de la primera onada de la Covid-19, el director d'Amazon va manifestar que s'estaven quedant sense espai; per tant, van haver d'augmentar la seva capacitat logística global un 15%, com també els seus magatzems, centres de classificació, entre altres. En resum, l'augment de la capacitat d'Amazon ha estat més del 50% de la cabuda que tenien.

Pel que fa a la seva plantilla, al setembre de 2020 la companyia anunciava la contractació de 10.000 empleats. D'aquesta manera, ha estat una etapa positiva per al creixement d'Amazon. Una altra novetat ha estat una iniciativa en què ha expandit la seva pròpia aerolínia, Amazon Air. Segons un estudi, durant la pandèmia hi ha hagut un creixement del 30% en el nombre de vols d'Amazon Air, amb 54 avions. Segurament superarà els 200 vols diaris a finals del 2021. 

Un altre punt a tenir en compte són els usuaris. L'agost de 2020 va aconseguir un abast de 181 milions d'usuaris. El seu tràfic de visites mensuals es van incrementar un 24% de febrer a agost de 2020. Però, juntament amb el creixement web, Amazon ha experimentat un creixement entre les apps més descarregades a App Store. En concret, segons dades de Marketplace Pulse, Amazon es va convertir a Espanya en la tercera app més descarregada des de la botiga d'Apple Store.

D'altra banda, Andrew Lipsman, analista d'eMarketer, estudia l'increment de les vendes d'Amazon amb el confinament. Explica que, per mantenir el creixement de Prime, Amazon necessitava atreure més compradors que anteriorment no eren partidaris del comerç en línia, però que en certa manera l'impacte de la Covid-19 ha fet que de cop i volta tot es torni més urgent, més instantani. Aquesta rapidesa l’oferia Amazon. Per això molts usuaris s'han incorporat a Amazon. I aquesta s'ha convertit en l'exponent més gran de la venda en línia a Espanya.

Fent referència a la Covid-19 i el seu augment de vendes, ¿quins han estat els productes més venuts a Espanya durant el confinament? Pel que fa a la tecnologia, els productes més venuts van ser els auriculars ('Gaming Logitech G332' i 'Amazon Fire Tv Stick', que permet convertir qualsevol televisió a una Smart TV); al sector de Gym, 'Comba Amazon Basics', que permet integrar ràpidament un exercici cardiovascular; al sector escolar, 'Pritt Barra Adhesiva'; pel que fa a les xarxes, un repetidor WiFi; i, en relació amb els llibres, 'Aprendiendo a repasar' i 'Libro para colorear de adultos'.

Per concloure, farem una previsió sobre l'avanç que tindrà Amazon al comerç en línia i per què les empreses confiaran en l'estratègia de vendes d'Amazon. Estudis asseguren que als Estats Units ven la meitat de tot el que s'està venent a escala mundial. El 65% dels compradors comença buscant informació, en l’ègida de cloud journalism i el social journalism commerce, a Amazon quan han de fer una compra. A les diferents empreses els aniria bé incloure a Amazon dins l'estratègia de venda, ja que exposar els productes al Market Place d'Amazon permet aconseguir un nivell de tràfic molt més gran. També aconseguiran una major visibilitat en cercadors, de la mateixa manera que en operar dins de la xarxa d'Amazon aconsegueixen que molts clients que no els coneixes se sentin més segurs en comprar els productes. Per últim, Amazon ofereix tot el sistema de compra i enviament; per tant, poden aprofitar tota l'estructura de venda i alhora la seva logística.

Així doncs, observant l’estratègia omnívora, la competència i l’augment de les vendes a Amazon, podem deduir que seguiran essent un dels pioners de la venda minorista en línia. Sobre comerç electrònic i xarxes socials debatem al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I aprofundirem a les XXV Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), el 7 de juny a l'Auditori Blanquerna de Barcelona.

8 comentarios:

 1. Un article molt treballat que analitza una empresa omnipresent avui dia: Amazon. Felicitats!

  ResponderEliminar
 2. Agudo análisis. Por cierto, nos veremos el 7 de junio en las XXV Jornadas del Cable y la Banda Ancha en Cataluña. Siempre he disfrutado mucho en ellas.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. ¡Muchas gracias por tu comentario, Daniel! ¡Nos vemos el 7 de junio! ¡Con toda la ilusión!

   Eliminar
 3. Cada dia és més difícil trobar algú que no compri a Amazon. S'ha d'anar al cas amb el Prime: intenten clavar 36 euros a fets consumats, perquè primer donen un temps gratis i, sense avisar, te'ls cobren. Això pot perjudicar Amazon, perquè alguns clients es poden empipar, sentir-se enganyats i no comprar-hi mai més. Aneu al cas amb això, ja que crec que Amazon l'espifia actuant així. L'article està molt ben eleborat.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Moltes gràcies pel teu comentari, Paqui!!! Certament, Amazon, amb la manera de promoure el Prime, no acaba d'afinar, però el consumidor ja actuarà en conseqüència...

   Eliminar
 4. Sí, molt bon article i s'ha d'anar amb compte amb el Prime. El concepte d'"estratègia omnívora" m'encanta! Felicitats!

  ResponderEliminar