jueves, 25 de enero de 2024

Sitges, màrqueting i turisme: impacte digital

La Societat de la Banda Ampla ha amarat el municipi català de Sitges. Per aprofundir en l'àmbit del màrqueting turístic, analitzarem com es promociona aquesta vila de la comarca del Garraf, que, a banda de Sitges, compta amb els municipis de Sant Pere de Ribes, Canyelles, Cubelles, Olivella i Vilanova i la Geltrú. La vila costanera de la Blanca Subur (Sitges) té una superfície total de 43,85 km² on hi habiten 31.222 habitants. Ho analitzem amb la col·laboració d’en Víctor Capitán Blanco, de Blanquerna-URL.


Sitges compta amb un paisatge del més pur mediterrani, on es pot gaudir de l’aire fresc del mar, i cap a la zona alta de la vila, un paisatge més elevat per als amants de l’excursió a peu. Ben bé tocant els límits del municipi, trobem una cova marina d’alta atracció turística anomenada Cova del Gegant, amb un antic jaciment del període del paleolític. S’hi han trobat eines de sílex i  restes humanes neandertals.

No només impressiona el paisatge costaner de Sitges, sinó que els atractius arquitectònics no deixen indiferent a ningú. Destaquem l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, el Palau Maricel, la Torre Casa Bartomeu Carbonell Mussons (també anomenada Casa del Rellotge), les Bodegues Güell, la Casa de la Vila (l’ajuntament) o la Casa Bacardí.


Quant a la gastronomia, Sitges presumeix de la dieta mediterrània i de la cultura de l’arròs mariner i del marisc. Com a entrants són especialistes en el plat del xató. Fins i tot se celebren a la vila les xatonades. Seguim amb el plat principal: l’arròs a la sitgetana. La recepta es basa a ajuntar en un mateix plat productes del mar i de muntanya, tot creant una barreja de sabors excel·lent. L’àpat por anar acompanyat d’una copa del vi Malvasia de Sitges, que és la beguda típica del municipi. Aquests gustos culinaris sitgetans es poden tastar en un dels 365 restaurants de la població, un per cada dia de l’any, com diuen els habitants. Si no, també s’hi poden trobar els ingredients per fer aquests àpats a casa al famós Mercat Municipal de Sitges, que s’ubica al costat de l’estació.

La ciutat de Sitges és coneguda pels seus valors i la identitat potencial que desprenen. Pels seus carrers sura un ambient original, modern i tradicional. Contrasten perfectament amb la creativitat i la diversitat que ofereix el municipi. Es destaca l’hospitalitat i la integració de races i col·lectius per tal de garantir una societat tolerant.

La vila de Sitges va ser pionera en la integració i promoció del col·lectiu LGTBIQ+. Quan s’apropa el dia del Gay Pride, el dia internacional de l’orgull del col·lectiu, la ciutat s’omple de turistes i de persones de tots els indrets del món per assistir a les extravagants desfilades d’aquesta jornada. És d’escala internacional. Tant és així que el Gay Pride de Sitges és considerat un dels cinc 5 millors prides del món. Durant aquests dies, el programa de l’ajuntament ofereix espectacles, desfilades, disfresses, i sobretot, molts colors que guarneixen l’orgull de l’homosexualitat.

Sitges es converteix en una ubicació destacada pels seus grans esdeveniments, dels quals en destaquen tres per sobre la resta. El primer és el que hem esmentat abans, el Gay Pride. I els altres dos? Des de fa molts anys, la vila ha destacat pel seu caràcter festiu i alegre en abundància. Quan ben bé s’apropa la vintena de febrer, Sitges prepara un dels seus millors espectacles reconeguts internacionalment: el Carnaval.

El Carnaval de Sitges és considerat un dels més grans i espectaculars d'Espanya. Aquest esdeveniment compta amb desfilades amb carrosses, festes, disfresses i música en viu. Durant la celebració, la ciutat es transforma en un ambient festiu i colorit, amb persones de tot arreu del món que venen a gaudir de la celebració. Les desfilades recorren tota la ciutat, però es concentren en el passeig de la Ribera, prop de l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, al costat de les dues estàtues dels emblemàtics  pintors del Modernisme català Santiago Rossinyol i Ramon Casas.

El tercer i últim esdeveniment a destacar és probablement un dels més importants dins la història del cinema: el Sitges Film Festival. El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya se celebra anualment a inicis de l’octubre al municipi costaner. Es tracta d’un festival de cinema especialitzat en el gènere fantàstic i el de terror.

El festival va ser fundat en 1968 i ha estat seu de rellevants estrenes i presentacions de pel·lícules de gènere. A més de projeccions de llargmetratges i curtmetratges, el festival també inclou una sèrie d'activitats i esdeveniments relacionats amb el cinema, com conferències, taules rodones i exposicions. El Festival de Cinema de Sitges ha estat reconegut com un crucial punt de trobada per a la indústria cinematogràfica i el públic, i atrau milers de visitants cada any.

L’Oficina Municipal de Turisme de Sitges s’encarrega principalment d’atendre els serveis d’informació del turisme i de donar consells sobre tot el que es pot fer a Sitges i els seus voltants: història, cultura, tradició, gastronomia, esports, platges, allotjament, festes, clima, museus, botigues, etc. Està ubicada a la plaça d’Eduard Maristany, just al costat de l’estació de tren.

A més de proporcionar informació detallada i coordinar recorreguts guiats i esdeveniments especials, també compta amb un programa dedicat a empreses, el Sitges Convention Bureau, que s'especialitza en la planificació d'esdeveniments per al turisme de negocis.

Pel que fa a les xarxes socials, la ciutat està present a les més destacades per tal de promocionar-hi el turisme. A Instagram, el compte de @sitgesturisme està controlat pel mateix Ajuntament de Sitges. Comptava a inicis de 2024 amb 16,1 mil seguidors i gairebé mil quatre-cents posts. A la descripció del compte hi ha un enllaç al blog online que controla l’Oficina de Turisme on posen al dia amb notícies, articles i diferents espais d’interès de la mateixa vila. Les publicacions que hi pengen projecten Sitges tal com és, mostrant la seva bellesa a tots els usuaris interessats a trepitjar la ciutat costanera. En aquesta xarxa social estan molt actius: molts cops hi fan dues publicacions al dia, les quals reben molts likes i comentaris positius gràcies al fet que la seva afinitat amb els usuaris és molt positiva.


A Facebook (@sitgesanytime), disposaven de 24.000 seguidors o inicis de 2024, amb enllaços a diferents pàgines web oficials promogudes per l’Oficina de Turisme. Bàsicament pengen el mateix contingut que al seu compte d’Instagram. L’activitat és la mateixa que al compte d’Instagram, però no hi tenen tant engagement amb els seguidors.

Finalment, a Twitter destaquem dos comptes importants: @TurismeDeSitges, el qual és el compte oficial de la localitat costanera; i @lecodesitges. Al primer compte, amb una quantitat de més de quatre mil seguidors, s’hi publiquen esdeveniments, notícies i activitats turístiques que es poden realitzar, incloent-hi avisos d’ofertes d’activitats de lleure i culturals de les institucions oficials de Sitges. El segon compte és oficial, dedicat exclusivament a les notícies del municipi. Tenen un engagement més elevat que el compte oficial de Sitges. Comptaven a inicis de 2024 amb una xifra de més de sis mil followers. A la biografia del compte, hi ha un enllaç que porta directament a la pàgina web oficial de l’Eco de Sitges.

Aquesta localitat compta amb una atractiva llista d’opcions, pel que fa al desplaçament fins a la vila a banda del transport privat, com ara cotxes o motos, les opcions més ràpides per arribar, aproximadament uns 40 minuts de trajecte per la C-32, trobem diferents alternatives. Partint des de Barcelona, la companyia BusGarraf ofereix un servei de transport disponible cada dia de la setmana, des de les 6:30 de la matinada, fins a les 23:30 de la nit. Els busos surten cada 30 minuts en els casos de dilluns a divendres feiners; els dissabtes, surten cada una hora; i els diumenges i festius, cada dues. A més, també tenen una xarxa de circulació que parteix des de l’aeroport, per facilitar l’arribada dels estrangers, i també té dues hores de marge de sortida. Les tarifes dels busos eren volten els 4,50€ el bitllet, excepte bus que surt des de l’aeroport, amb tarifes que pugen a 8€.

D’altra banda, també es pot anar amb el servei de Rodalies RENFE. La línia de tren que hi porta és la verda, l’R2, la qual va des de l’Estació de França (Barcelona) fins a Vilanova i la Geltrú. Tenint en compte que Sitges forma part de la tercera zona, si partim des de la ciutat comtal, un bitllet senzill a la vila de Sitges costaria 3,85€.

Si no sabeu on viatjar un estiu, Sitges us acollirà amb molt de gust i us farà gaudir d’un ambient proper i calmat. Allà gaudireu d’una gastronomia mediterrània, amb vistes al mar i plena de vegetació costanera. És una ciutat fantàstica per visitar tant a l’estiu, com tot l'any. Així que, si voleu gaudir del millor amb els vostres amics, parella o família, Sitges és el lloc indicat.

32 comentarios:

  1. Bonic article! Felicitats, Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  2. Que maco! Certament, les xarxes socials són fonamentals per a les destinacions turístiques.

    ResponderEliminar
  3. Interesante artículo. Hoy en día, sin marketing los productos y servicios no son nada. El turismo se ha puesto las pilas sobre el tema.

    ResponderEliminar
  4. Sitges és una gran destinació turística, amb molt potencial.

    ResponderEliminar
  5. Encantador artículo, refleja muy bien la personalidad de Sitges! Un lugar muy cercano a nosotros que a veces puede pasar desapercibido, pero realmente es un destino estupendo para pasar los veranos. Que se utilicen las redes sociales para promocionar Sitges es una muy buena estrategia para dar a conocer la ciudad con mayor profundidad. Felicidades Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  6. Un article molt interessant! Molt bona estrategia per fomentar el turisme als pobles i ciutats de Catalunya!

    ResponderEliminar
  7. Un gran article! Molt interessant conèixer les poblacions de la zona i tot el que ens poden oferir. Sitges és una població molt diversa amb moltes ofertes turístiques, tanmateix, una gran gastronomia, festes i tradicions.

    ResponderEliminar
  8. Aquest article és genial! Destaca les parts més emblemàtiques de la ciutat, gastronomia i valors, fent que sigui una ciutat perfecte per visitar.

    ResponderEliminar
  9. Molt bon article! Sitges cada cop és més turístic i amb un gran impacte a Catalunya! És una ciutat amb una gran diversificació de turisme positiu i que recomano anar un cop a la vida (ja sigui en el carnastoltes, el Festival de Cinema, etc...)

    ResponderEliminar

  10. Un article molt interessant, Sitges és una destinació turística amb molt d'èxit, a causa de molts factors, com la seva diversitat!

    ResponderEliminar
  11. Article molt interesant, bona feina Joan Francesc!!!

    ResponderEliminar
  12. Un article de el més interessant, Sitges avui en dia té molt èxit com a destinació turística, està molt ben explicada en l'article, bona feina Joan Francesc.

    ResponderEliminar
  13. Bon article! Sitges és una destinació turística per un dia tranquil i també per un dia ple d'emocions i festa. Cada estiu vaig i no em canso! Aquest any tornaré sense pensar-ho.

    ResponderEliminar