lunes, 1 de julio de 2024

Dues Eivisses en la Societat de la Banda Ampla

 

La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism amaren Eivissa. Per aprofundir en l’àmbit del màrqueting turístic, analitzarem, en col·laboració amb Berta Garrido Salas, de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, el perquè aquesta illa triomfa per la seva essència, essent una de les illes més famoses del conjunt de les Illes Balears.


La superfície d’Eivissa és de 572 quilòmetres quadrats. Pel que fa a la població, la resident volta els 150.000 habitants. No obstant això, durant els mesos d’estiu, especialment entre juny i setembre, la població d’Eivissa experimenta un augment significatiu a causa del turisme. Durant la temporada alta, la població pot augmentar fins a tres o quatre vegades la seva xifra habitual, arribant a rebre centenars de milers de turistes, el que eleva la població temporal a xifres significativament més altes que la dels residents permanents.

Des de la resta d’Espanya, trobem dues maneres d’arribar-hi: per avió i per vaixell. La primera opció és la forma més còmoda i ràpida d’arribar-hi. És també la forma barata. Es troben ofertes d’anada i tornada a poc més de 50 euros. Les companyies de lowcost són, a mitjans de 2024, Vueling (la millor opció des de Barcelona, Bilbao i Madrid), Easyjet (des de Bilbao i Madrid) o Ryanair (des de Barcelona, Girona, Madrid, Màlaga, Sevilla i València). Per altra banda, arribar en vaixell a Eivissa és una molt bona opció sobretot per aquells que viatgen amb vehicle propi. La majoria surten del Port de Barcelona, Dènia, Formentera, Mallorca i València.

Un cop a Eivissa, toca explorar i capbussar-se en els meandres d’un regal de la naturalesa. Aquesta illa balear és coneguda per les seves platges de somni, la seva vida nocturna animada i la seva atmosfera cosmopolita. En aquesta anàlisi, explorarem els aspectes que fan d'Eivissa un destí turístic únic i captivador. Així doncs, descobrirem els secrets millor guardats d'aquesta joia del Mediterrani.

Eivissa enlluerna als visitants amb les seves platges de sorra blanca i aigua cristal·lina. Des de la bulliciosa platja de Les Salines i Sa Caleta fins a les tranquil·les cales amagades de la costa del nord, com Benirràs, cada racó de l'illa ofereix una experiència única per als amants del sol i el mar. A banda de les seves platges, l'illa compte amb un paisatge interior de turons ondulants, pintorescs pobles blancs i espectaculars postes de sol que no deixen a ningú indiferent.

L'arquitectura d'Eivissa reflecteix la seva rica història i diversitat cultural. Des de les imponents muralles de Dalt Vila, declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO, fins a les encantadores cases pageses disperses pel camp, cada racó de l'illa compta amb una història fascinant. Els visitants poden explorar les antigues torres de defensa, esglésies històriques i jaciments arqueològics que atenguin la rica herència d'Eivissa. Per això anar a sopar al Castell d'Eivissa és una parada obligatòria a l'hora de visitar aquesta meravellosa illa.

Sobre el menjar, la gastronomia de l'illa és un festí per a tots els sentits. La gastronomia eivissenca es caracteritza per aprofitar al màxim els recursos de l'illa, creant deliciosos plats a partir del peix, el marisc i els productes de l'horta, fins a saborosos guisats i amanides plenes de sabor. Els ingredients locals, com l'oli d'oliva verge extra, les herbes aromàtiques i els productes de l'horta, són la base d'una cuina autèntica Mediterrània i exquisida que delecta als paladars més exigents i que només són el començament de la llarga llista dels deliciosos ingredients característics dels plats eivissencs.

La cuina d'Eivissa compta amb receptes variades transmeses de generació en generació que van sorgir d'una barreja de cultures que van passar per l'illa durant la història. Encara que aquest destí és més conegut per la beguda que no pas pel menjar, l'illa disposa d’una excel·lent selecció de plats típics. Els onze més importants són aquests:

-Borrida de Rajada: plat tradicional preparat a base de rajà, patates, ous, julivert, pa fregit, ametlles torrades, safrà i oli d’oliva.

-Sofregit de pagès: plat de l'interior de l'illa, preparat a base de xai, pollastre, sobrassada, patates, all, llorer, safrà, comí, ametlla torrada i llard de porc.

-Tonyina a l'eivissenca: estofat de tonyina amb pinyons, passes, ous, espècies, suc de llimona i vi blanc sec.

-Bullit i guisat de peix: plat on s'aprofiten els peixos, i marisc que arriba a les llotges per treure'ls la màxima substància, en coure'ls amb patates en una nutritiva salsa d'oli d'oliva verge extra, all, ceba, julivert, safrà, ametlles...

-Greixonera: dolç representatiu, un bon exemple de cuina d'aprofitament. És una espècie de púding que es reutilitza els sobrants de l'ensaïmada del dia anterior, fet amb llet, ou, canella i ratlladura de llimona.

-Flaó: típic pastís de formatge, en aquest cas elaborat amb llet d'ovella o cabra, aromatitzat amb fulles d'herba bona i banyat amb sucre glass.

-Orelletes: similars a les rosquilles fregides. De fet, la massa és gairebé la mateixa. Una particularitat és que es troba tot l'any a les pastisseries i era típic de menjar després del banquet d'una boda.

-Sal d'Eivissa: la sal és una de les bases del menjar típic d'Eivissa i es produeix a les salines de la mateixa illa.

-Frita de pop: va començar essent una tapa de bar, però ha evolucionat fins a tal punt que és un dels plats principals de molts restaurants i habitatges de l’illa.

-Amanida pagesa: plat contundent elaborat amb patates cuites, pebrots vermells rostits, ou dur, tomàquet i bacallà.

-Arròs de matança: plat més típic a l'hivern. No és sinó la interpretació més carniana dels típics arrossos mediterranis.

tot, per poder gaudir de tots aquests plats, abans de visitar l'illa és important saber on anar per fer-ho. Cada racó de l'illa compta amb molts llocs en què menjar bé i amb els preus ajustats a tota mena de butxaques. Una de les zones més reconegudes és la del Port d'Eivissa. Hi ha una quantitat ingent de platges i cales de l'illa que disposen de restaurants i beach-clubs en què, a part de gaudir del menjar, es gaudeix de l'illa.

No obstant això, Eivissa està plena de sorpreses. Hi ha bars amagats a l'interior de l'illa que sorprenen només d’entrar-hi. Aquest és el cas del Bar Costa, conegut pels entrepans de pernil salat i l’art que conté. És el protagonista que Santa Gertrudis tingui un gran ambient durant l’any. L’auge d’aquest bar va sorgir arran de l’arribada dels hippies a l’illa. Fins aquell moment era un bar d’allò més humil i va passar a ser un punt de trobada d’aquests hippies. Va haver-hi un dia que Andrés Monreal (pintor) tenia un compte pendent de tots els entrepans de pernil, vi... i oferir a Roig Pi saldar-la amb un quadro. Pel fet que Vicent Roig Pi congeniava molt bé amb tothom, acceptà. I més artistes van dur a terme aquest modus operandi. El bar ha esdevingut una exhibició d’art acompanyada d’un bon entrepà de pernil salat. Parada obligatòria a l’illa. 

Vida nocturna

L'illa és famosa arreu del món per la seva vida nocturna i les seves festes llegendàries. Aquest destí és el paradís mediterrani ideal per al relaxament. Però és quan cau la nit que es transforma per convertir-se en un autèntic paradís de la música i la festa Els clubs i discoteques de l'illa atrauen DJ internacionals i aficionats a la música electrònica que busquen viure experiències inoblidables. Aquesta experiència es viu des de l'abril fins a l'octubre, la temporada de festes.

Abans que no caigui la nit, no hi ha millor lloc per al vespre com a Benirràs, on es gaudeix d'un autèntic sunset acompanyat d'una festa hippy de tambors ubicada al nord de l'illa, específicament al Port de Sant Miquel. Aquesta badia protegida és un punt popular d'amarratge per a vaixells i iots que es reuneixen en els últims punts de sol per gaudir d'una experiència d'allò més romàntica. El famosíssim Cafè del Mar, a la reconeguda platja de San Antoni, va obrir les portes l'any 1980 per gaudir de les vistes amb una aura especial i música afí amb un chill-out. La idea és d'allò més bàsica: jeure a la vora de Caló des Moro per gaudir-ne dels famosos àlbums chill-out que envolten l'espai i l'experiència.

I, quan definitivament ha caigut la nit, arrenca el desig ancestral de fruir de la vida nocturna d'Eivissa. Les opcions d’una intensa full experience eivissenca destaroten. Per començar, es pot elegir l’ínclita Pacha Eivissa, que va obrir les portes el 1973. Aquesta discoteca va ser inaugurada per Ricard Urgell, un emprenedor hippy. Va començar com a humil finca de camp, i a poc a poc va anar creixent. Ara es troba als afores de la ciutat, a la carretera Talamanca. Durant la temporada, cada dia ofereix un esdeveniment diferent, però pel que va ser famosa i es reconeix arreu és pel típic Flower Power, que consta d'una música rock suau i pop retro que anima a disfressar-se i posar-se flors al cabell. El preu varia segons el dia, però fluctua entre els 40 i els 70 euros, encara que entre setmana es poden trobar entrades per 35 euros. Es recomana aconseguir-les amb antelació. La majoria de les discoteques de l'illa obren les portes a partir de la una o les dues de la matinada.

No obstant això, també existeixen algunes altres discoteques. Ushuaïa i Amnesia en són dues de les més cridaneres. Són conegudes per les seves festes èpiques, el seu ambient elèctric i la seva capacitat per atraure als millor DJ’s del planeta. Ushuaia és un hotel d’allò més exclusiu que, a la nit, esdevé un club de molt renom. Va obrir les portes el 2011 i ràpidament es va convertir en un referent de la vida nocturna eivissenca. Es caracteritza pel seu format del “club lliure”, amb un escenari principal a l’aire lliure i moltes pistes de ball més petites. A banda de les festes nocturnes, Ushuaïa també organitza esdeveniments diürns amb espectacles en viu i DJ’s de renom com Calvin Harris, Martin Garrix o David Guetta.


Amnesia va ser fundada el 1976. És una de les discoteques més antigues d’Eivissa i ha estat testimoni de l’evolució de la música electrònica en les últimes dècades. És coneguda pel seu ambient underground i el seu enfocament en la música techno i house. Amnesia també alberga alguna de les festes més llegendàries d’Eivissa: “Pyramid”. Els preus d’aquestes discoteques ronden els 50-200 euros l’entrada sense accés Vip. En definitiva, l’oci nocturn a l’illa pot ser car, però el que és segur és que és inoblidable.

A més de l'escena nocturna, Eivissa ofereix una àmplia gamma d'activitats d'oci com esports aquàtics, excursions en vaixell, mercats ambulants hippies (Les Dàlies) i festivals culturals que mantenen els visitants entretinguts tot l'any. 

També destaca molt d'aquest destí, farcit de referències en xarxes socials i amb una connectivitat a Internet en general positiva, la llegendària hospitalitat dels eivissencs. Els habitants de l'illa reben els visitants amb els braços oberts i hi comparteixen la passió per la vida i el seu amor per Eivissa. La diversitat cultural de l'illa es reflecteix en el seu cosmopolitisme: s’hi congrien tradicions locals i influències internacionals en un ambient de tolerància i respecte mutu. Un cop a l'illa és molt difícil no enamorar-se’n.

En resum, Eivissa és molt més que un destí turístic de renom mundial; és un lloc on els somnis es materialitzen i les experiències esdevenen records inoblidables. Des de les seves impressionants platges fins a la seva herència cultural, Eivissa captiva els cors dels qui la visiten i deixa empremta pregona a les seves vides i a les xarxes.

35 comentarios:

  1. Bonic article sobre la Societat de la Banda Ampla aplicat a Eivissa! Endavant!

    ResponderEliminar
  2. ¡Enhorabuena, Catedrático y Doctor Fondevila! ¡Gran artículo!

    ResponderEliminar
  3. La Societat de la Banda Ampla és imprescindible, també per a destinacions turístiques. Felicitats!

    ResponderEliminar
  4. Una inspiradora anàlisi sobre la Societat de la Banda Ampla. Les destinacions turístiques depenen cada vegada més del màrqueting digital i les xarxes socials. Felicitats!!!

    ResponderEliminar
  5. Un gran article per a una gran illa! Felicitats!

    ResponderEliminar
  6. Millones de personas visitan la isla de las Baleares de Ibiza cada año, especialmente durante el verano, cuando su población se multiplica por cuatro. Es un destino único debido a su belleza natural, con playas de arena blanca y un interior pintoresco.

    Es sencillo acceder con vuelos baratos de empresas como Vueling y Ryanair, así como ferris desde el continente. El atractivo de la gastronomía local, que se caracteriza por sus platos tradicionales como la "borrida de rajada" y el "sofregit de pagès", también es significativo.

    Ibiza es conocida por su vida nocturna, donde las discotecas como Pacha y Amnesia atraen a DJs de todo el mundo. Además, la diversidad cultural y la hospitalidad de sus residentes mejoran la experiencia del visitante. En conclusión, Ibiza es un destino inolvidable porque combina la tranquilidad, la cultura y la diversión.

    ResponderEliminar
  7. Eivissa es un destí turístic perquè ho té tot: platges espectaculars, una vida nocturna brutal i una cultura molt rica. La seva gastronomia és deliciosa, amb plats mediterranis de calitat i autentics. La promoció a través d’Internet i les xarxes socials també ajuda molt a mantenir-la com un lloc desitjat per a molts. Al final, Eivissa ofereix una combinació única de festa, relax i autenticitat que fa que molts hi tornin any rere any.






    ResponderEliminar
  8. Eivissa és el lloc perfecte que ho té tot: platges espectaculars, cultura rica, gastronomia autèntica i una vida nocturna inigualable. Els habitants són acollidors i la connexió digital és excel·lent. Una destinació que no s'oblida fàcilment!

    ResponderEliminar
  9. Aquesta publicació presenta l'illa d'Eivissa com a un destí turístic atractiu, combinant bellesa natural, riquesa cultural i una coneguda vida nocturna. A part de tot el que tots coneixem de la famosa illa cal destacar la gastronomia local, amb plats autèntics, que afegeix un valor significatiu a l'experiència del turista. No obstant això, el notable augment de turistes a l'estiu planteja qüestions sobre la sostenibilitat del turisme. En definitiva, Eivissa és un lloc que ofereix molt més que festa, és un espai on naturalesa i cultura es combinen.

    ResponderEliminar
  10. Veiem que aquest article ofereix una visió amplia i detallada d'Eivissa, destacant els aspectes que fan que aquesta illa sigui un destí turístic excepcional i escollit per milions de persones al any. Es destaca la seva bellesa natural, amb platges i paisatges espectaculars, i la seva vida nocturna de renom mundial. Cal destacar l'esforç per subratllar la gastronomia local, no s’hi sol parlar gaire pdegut a l'oci nocturn, ja que es el principal punt d’interès de la illa, així com també el vincle cultural i històric d’ aquesta, fent-la molt més que un lloc de festes.

    ResponderEliminar
  11. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  12. El estudio "La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism a Eivissa" examina el atractivo turístico de la isla, destacando su belleza natural, rica gastronomía y patrimonio arquitectónico. Eivissa es famosa por su vibrante vida nocturna, con clubes emblemáticos como Pacha y Ushuaïa, y por la hospitalidad de sus habitantes, que crean un ambiente acogedor. En conjunto, la isla ofrece una experiencia única e inolvidable para los visitantes.

    ResponderEliminar
  13. Me ha parecido un articulo muy completo y parece ser que Eivisses es un lugar con todo lo que necesitas para para ir en las fiestas. Entre la comida, las playas, la atmósfera del lugar gracias a la arquitectura, la tranquilidad de la tarde antes de una noche animada me parece el mix perfecto. Después de leerme el articulo me ha quedado claro por que es tan popular y definitivamente estará en mi lista de "lugares para visitar".

    ResponderEliminar
  14. Després de llegir l'article, podem percebre que Eivissa és considerada un destí turístic destacat, especialment per la seva naturalesa i els monuments històrics. També, per a la gent apassionada pel menjar, ofereix una gastronomia notable, acompanyada de les celebracions locals.

    Estic convençuda que l'illa és culturalment rica, de manera que tant les persones que busquen relaxació com aquelles que volen gaudir de la festa trobaran el seu lloc perfecte per a les vacances. En conclusió, al ser un territori amb entitats tradicionals i modernes, tots els visitants que la visitin quedaran encantats.

    És, sens dubte, ideal per a una escapada familiar!

    ResponderEliminar