La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism promouen la imatge de les destinacions turístiques. Menorca és una destinació turística amb un encant únic a les Illes Balears. Un paradís mediterrani que combina la bellesa natural amb una rica història i cultura. Amb les seves platges de sorra blanca, aigües turqueses i paisatges idíl·lics, Menorca és una destinació perfecta per als amants de la natura, els viatgers que busquen una experiència autèntica, per a aquells que busquen escapar de la vida urbana i connectar amb la natura i la història. N’analitzem el cas amb la col·laboració de Sandra Paluzíe Sans.
El primer punt a destacar en aquest article és la facilitat d’arribar a Menorca. L’illa té dues opcions. En primer lloc, amb avió. L'Aeroport de Menorca és el punt de connexió principal de l'illa amb l'exterior. Rep més de 3,5 milions de passatgers anuals i ofereix vols des de diverses ciutats espanyoles i internacionals. Si es viu a prop de Madrid o Barcelona, s’hi podrà trobar vols amb línies aèries, tenint en compte que el vol sol durar no més de 45 minuts.
En segon lloc, amb
vaixell. L’illa també està molt ben comunicada per mar. Els vaixells surten des
dels ports de València, Barcelona i Mallorca. Aquesta alternativa és ideal per
als que desitgen gaudir de la travessia i portar el seu vehicle. En poques
paraules, Menorca està ben connectada tant amb la resta d'Espanya com Europa,
especialment durant la temporada d'estiu.
Si l’illa és famosa és per les seves platges i caletes. Algunes de les més espectaculars són Cala Macarella, amb aigües cristal·lines i sorra fina, Cala Mitjana, rodejada de penya-segats i vegetació exuberant, i Cala Pregonda, amb una sorra vermella i formacions rocoses úniques. Però l'entorn natural de l'illa també ofereix infinites oportunitats per a l'exploració.
Per una banda, el Parc Natural de S'Albufera des Grau, declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO, és un lloc perfecte per a fer-hi senderisme i observar la fauna i flora autòctones. Els visitants també poden explorar els impressionants jaciments prehistòrics, com les Navetes des Tudons o la necròpoli de Cala Morell, testimonis d’un passat molt ric de Menorca. També, la Catedral de Santa Maria a Ciutadella.
Per
altra banda, el famós Camí de Cavalls, un antic camí costaner que ofereix una oportunitat única per
explorar la costa de Menorca a peu, en bicicleta o, com bé indica el seu nom, a
cavall. (Font: Web Aire
Libre).
La gastronomia de l'illa també és una part integral de l'experiència de viatge. Amb plats tradicionals com la caldereta de llagosta, el formatge de Maó o la sobrassada menorquina, els visitants poden gaudir dels sabors únics de la cuina menorquina.
Si parlem de festes, el jaleo o “ball de cavalls menorquí” és una manifestació festiva tradicional de Menorca i present en totes les festes patronals de l'illa que es reviuen cada any. Van néixer a principis del segle XIV i és d'origen religiós. En aquestes, els cavalls i els genets demostren la seva elegància i destresa al so de la música. Les festes populars de Menorca són protagonitzades pels cavalls, tots adornats amb llaços i clavells multicolors, i genets, entre els quals hi ha els "caixers" (genet que representa un dels estaments principals de poder) i els cavallers (la resta). Tant els cavalls com els genets van convenientment engalanats i conjuntats, sovint en colors sobris per destacar els brodats i clavells dels cavalls. Els adorns de cavalls i genets varien segons el municipi.
Un altre punt rellevant a comentar és la sostenibilitat. Com és de sostenible aquesta illa balear? “Menorca siempre ha sido una isla pionera en sostenibilidad”, va afirmar la presidenta del Consell (Susana Mora) en un esdeveniment anomenat “Conversa. Legado 2030 Menorca Sostenible”. Es va comentar que l'illa ha aconseguit posicionar-se com un “destí sostenible i de qualitat” perquè sempre ha estat una illa pionera en aquest sentit, implementat polítiques de desenvolupament sostenible des de fa 30 anys de la mà de la declaració de Menorca Reserva de Biosfera i de l'aprovació del PTI el 2003. (Font: Menorca al dia)
Respecte a l’economia, a diferència de les altres illes de l'arxipèlag, Menorca es va començar a dedicar al turisme més tard. L'economia que hi havia antigament a Menorca podia mantenir l'illa sense necessitat que hi hagués turisme, com era el calçat o la indústria agrícola. Aquest fet ha tingut com a conseqüència que les platges i els paisatges naturals estiguin molt ben conservats des d'aleshores.
El principal mercat de
turistes que va a Menorca és el britànic i l'estatal, tot i que aquests últims
anys els mercats alemany, italià, holandès i francès han guanyat molta força.
Cal destacar que també és de gran importància per a l'economia de l'illa la ramaderia i la fabricació de formatge amb denominació d'origen "Maó-Menorca" (formatge de Maó). Tanmateix, l'artesania del calçat, la bijuteria, la pastisseria, la xarcuteria i altres petites indústries, que formen el segon pilar de l'economia, que és molt més notable que en altres illes i una alternativa al turisme.
Pel que fa al màrqueting digital, Menorca ha utilitzat estratègies a través d’aquest per promoure el turisme. L’illa té un lloc web oficial anomenat “Turisme Menorca”. Aquesta ofereix informació completa sobre els atractius turístics, activitats i esdeveniments. A més, han estat actius a les xarxes socials, compartint imatges i històries per atreure visitants. A través de xarxes socials com Instagram i Facebook, Turisme Menorca comparteix imatges i vídeos inspiradors de les platges, paisatges i activitats a l'illa per atraure nous visitants. També col·labora amb influencers i bloggers de viatges per a generar contingut autèntic i arribar a una audiència més àmplia. També ha implementat campanyes de màrqueting de continguts per a millorar la visibilitat de l'illa en línia.
L'anàlisi de les xarxes socials demostra que Turisme Menorca té una presència activa en línia, amb seguidors enganxats i interaccions constants. A inicis del 2024, la pàgina de Facebook de Turisme Menorca tenia uns 200.000 seguidors, mentre que el seu compte d'Instagram superava els 150.000 seguidors. Aquests números demostren l'èxit de les estratègies de màrqueting digital implementades per a promoure Menorca com a destinació turística.
També existeixen nombroses webs i blogs en línia que parlen sobre Menorca, com En Menorca Wordpress, A Punt Menorca o Holiday Lines Menorca. Aquests són blogs dedicats clarament al turisme i a tot aquell que vol visitar i conèixer Menorca. Són webs molt ben dissenyades, amb imatges i vídeos, articles i notícies, de tot allò que es pot fer a l’illa.
En definitiva, Menorca a dir d’avui continua sent una destinació turística de renom mundial i amb un màrqueting digital tan eficaç que l'illa cada vegada rep a més i més turistes. I està preparada per a seguir captivant i sorprenent els visitants per molts anys més.
Un bon exemple d’això és un estudi científic acabat de publicar a Google Scholar sobre l'impacte del turisme a Menorca. S’hi analitzen les tendències del flux turístic i els seus efectes en l'entorn natural i la comunitat local. El document també destaca la importància de la gestió sostenible del turisme per preservar els valors naturals i culturals de l'illa, alhora que promou el desenvolupament econòmic i social.
Així mateix, segons unes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), “Menorca és l'illa que va rebre més afluència de turistes el 2022 i va créixer un 13,28%, amb 1,6 milions de viatgers davant els 1,4 milions del 2019”. I per si això fos insuficient, la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) va fer públic, el 21 de desembre de 2023, l'informe Evolució Econòmica corresponent al tercer trimestre del 2023. Aquest assenyalava que “l'economia de les Illes Balears va créixer el 2,8% del juliol al setembre, malgrat la complexitat que segueix caracteritzant el context internacional”. Després de la pandèmia de la Covid-19, el boom turístic a les Illes Balears va decréixer com feia segles. Carmen Planas, presidenta de CAEB, assenyala al mateix informe que “la nostra capacitat i fortalesa turística fa que, per fi, aquest 2023 tanquem la bretxa que va deixar la pandèmia” (Font: CAEB economia).
En resum, Menorca emergeix com una destinació turística incomparable a les Illes Balears, fusionant l'encant natural amb una cultura vibrant. Amb platges paradisíaques, cales cristal·lines i una varietat d'activitats, és un santuari per als amants de la natura i els cercadors d'experiències autèntiques. La seva accessibilitat mitjançant avió i vaixell, juntament amb una sòlida infraestructura de màrqueting digital, converteixen Menorca en un destí atractiu per a viatgers de tot el món. A més, el seu compromís amb la sostenibilitat, l'economia diversificada i la gestió responsable del turisme reforcen la seva reputació com a paradís mediterrani que continua captivant i sorprenent els visitants, assegurant un futur brillant per a aquesta perla de les Balears.
Felicitats, guapíssim!!!!!
ResponderEliminarMoltes gràcies, guapíssima!!!!!
EliminarInteressant article. Felicitats, Joan Francesc!
ResponderEliminarMoltes gràcies, terrassistes!!!!!
EliminarLa digitalització és essencial en totes les àrees de coneixement, i el turisme és de les més beneficiades. Felicitats, President Fondevila!!!
ResponderEliminarMoltes gràcies, Tània!!!!!
EliminarBonic article sobre la importància digital per a una destinació turística privilegiada. Enhorabona, Catedràtic i Doctor Fondevila!
ResponderEliminarMoltes gràcies, Alícia!!!!!
EliminarArtículo muy atractivo que demuestra que lo que proyecta un destino turístico depende casi al 100% de los contenidos digitales, el cloud journalism. ¡Enhorabuena, Joan Francesc!
ResponderEliminar¡Muchas gracias, Carlitos!
EliminarLo primero que miro antes de hacer un viaje son las redes sociales y las reseñas. Os felicito por vuestra labor.
ResponderEliminar¡Muchas gracias, Martina!
EliminarUn article ben documentat i il·lustratiu sobre la importància de les pàgines web i les xarxes socials a la Societat de la Banda Ampla.
ResponderEliminarMoltes gràcies, Enriqueta!!!!!
Eliminar¡Enhorabuena!
ResponderEliminar¡Muchas gracias, Daniel!
Eliminar