sábado, 19 de junio de 2021

Lleida i turisme, sempre de la mà

 

Turisme. Batec. Albades i crepuscles. Vegueries aponentades sota la mirada de la trilogia de turons. Seu, Gardeny i Serreta, els guardians de Lleida. Sempre se'ns ha preguntat que si som més de platja o de muntanya, però a Lleida ciutat no disposem d'aquest duet. ¿És aquest un requisit essencial per fruir d’unes grans vacances? La resposta és no. Amb aquest article, amb col·laboració de Teresa Cos Martí, trobareu diferents motius per triar Lleida ciutat i comarques com a destinació per a les pròximes vacances.


Sí que és ben cert que Lleida no és ni gran, ni potser innovadora, ni possiblement especialment atractiva als ulls de turistes actuals. Tanmateix, és una ciutat amb molta història i
connectivitat. Els ciutadans que hi formen part hi aboquen un sentiment pregó. Lleida és una de les províncies més boniques i seductores del territori català i espanyol. S'hi pot desenvolupar una plètora d’activitats turístiques.

En primer lloc, al centre històric de Lleida, altrament anomenat nucli antic de la ciutat de Lleida, trobem un monument emblemàtic per a tots els lleidatans, La Seu Vella, un dels monuments més singulars de Catalunya. És una gran referència arquitectònica gòtica a Europa. Aquest monument va ser guanyador de la Batalla Monumental, un programa de TV3 on 12 monuments d'arreu de Catalunya eren nominats per comprovar quin era el millor referent monumental català.

Pel que fa a la cultura, existeix molta diversitat de museus a Lleida, a més de fundacions d'art. Un dels museus més reconeguts és el Museu de Lleida, on hi ha un recorregut de la història local. També pel que fa a l'art modern trobem el Museu d'Art Jaume Morera, un recull d'art modern i contemporani que ajuda a entendre l'art i n’exposa la concepció dels artistes moderns. De la mateixa branca, de l'art modern i contemporani, trobem la Fundació Sorigué, que impulsa el creixement cultural amb les seves diverses i àmplies exposicions

Una de les grans preocupacions dels turistes és la gastronomia. I a Lleida es menja molt bé. Nombrosos restaurants a la ciutat de Lleida són de peregrinació habitual per a les famílies lleidatanes durant la setmana o el cap de setmana, per gaudir-ne en bona companyia.

En una llampant ruta gastronòmica pels millors restaurants de la ciutat, un dels més populars en producte d'alta qualitat i menjar casolà és la Dolceta, ubicat als afores de Lleida. Del mateix estil també podem trobar Casa Ester, ubicat a Torrefarrera a 12 minuts del centre de Lleida. Així mateix, podem recórrer a una altra opció com és el Carballeira, una marisqueria amb producte d'alta qualitat. Per a un dinar o sopar de caràcter més íntim, així com grups reduïts de quatre persones o amb la parella, una alternativa és el restaurant Kimo, ubicat al centre de Lleida i amb un servei excepcional. Ofereix un producte d'alta qualitat i cuina molt elaborada. Una altra recomanació gastronòmica que aportem a la llista de Lleida ciutat és el Bar Bodega Blasi, un bar d'estil més improvisat que ofereix principalment típiques tapes d'alta qualitat amb un preu molt assequible. Compta amb una terrassa de gran capacitat i també és una bona opció per a fer un vermut.

Per gaudir d'una satisfactòria Quality of Experience gastronòmica a la província de Lleida, podem fer cap al restaurant de La Boscana, situat a la comarca del Pla d'Urgell, en el municipi de Bellvís. Aquest restaurant comptava el 2021 amb una estrella Michelin i està especialitzat en casaments i comunions, però també és una bona opció per mantenir una cita en parella. La qualitat dels productes és excel·lent. Pel que fa al servei, el tracte cap als clients és immillorable. Aquest restaurant està ubicat en una masia espectacular al mig d'un bosc com el seu propi nom indica.

A Espanya tenim la gran sort de formar part de la dieta mediterrània, una dieta que conté alta varietat de productes i un alt percentatge de productes d'origen vegetal. Un dels productes claus en aquesta dieta és l'oli d'oliva. Lleida compta amb un clima mediterrani i continental, idoni per a la producció d'oliveres. Principalment l'oliva més cultivada és l'arbequina. Així doncs, es pot fer un recorregut per la Terra de Ponent per conèixer el món del Oleoturisme.

Un productor petit, però d'excel·lent qualitat i ecològic de la província de Lleida, és Camins de Verdor, ubicat a la comarca d'Urgell, al municipi de Belianes. Un dels seus productes estrella és l'oli d'oliva verge

Una de les festes més populars de Lleida és l'Aplec del Caragol. És una gran festivitat que gaudeixen tots els ciutadans de les comarques lleidatanes. Aquesta és una agrupació de penyes als Camps Elisis o campos per al jovent de Lleida. Existeixen penyes de tota mena, des de les més familiars fins a les gestionades per joves. Una vegada hom s’integra en una penya, comença el festival. Es realitza un cap de setmana de maig i es cuinen caragols de tota mena; el més comú és fer-los a la gormanda. Aquesta festivitat no és gaire turística si més no per a la gent de Lleida, però és un bon exemple del sentiment lleidatà. Tanmateix, hi ha molts visitants anuals que volen formar part d'aquesta experiència.

Lleida ciutat també compta amb un carrer comercial de més de 3,5 km de botigues. Un total de 450 comerços configuren l'eix comercial de la ciutat. Aquest carrer va ser batejat com a carrer Major i és considerat un referent de la ciutat, un carrer històric. És un gran lloc on passar-hi una bona tarda. Antigament, aquest eix comercial el conformaven petits comerços. No obstant això, tot i que encara en queden, actualment es pot observar com la globalització ha anat canibalitzat molts sectors i les grans multinacionals s'han apoderat de l'eix comercial de Lleida, deixant enrere molts petits comerços i comerços locals.

A més a més, al carrer Major s’hi ubica l'Oficina de Turisme de Lleida, on s’hi pot trobar diferent marxandatge de la ciutat i mapes turístics. També s’hi aporta informació més explícita per treure el màxim partit de les vacances a Lleida.

A la capital del Segrià també hi podem trobar un gran club de futbol. Amb una mica de sort es pot coincidir en algun partit. El Club Lleida Esportiu, amb més de cent anys de trajectòria, actua al Camp d'Esports. El Lleida Esportiu actuarà el 2021-22 a la recentment creada Segona RFEF, igual com el també centenari Terrassa Futbol Club. Un amant del futbol pot delectar-se de grans partits, també en futbol femení.

També podem abordar en forma més genèrica del turisme de Lleida i portar-lo a l'àmbit provincial, on la connectivitat està cada vegada més garantida, com a eix vertebrador de la Societat de la Banda Ampla. Es pot gaudir d'unes grans pistes d'esquí als Pirineus Lleidatans i al Pre-Pirineu, com Sant Llorenç de Morunys. Els Pirineus compten amb estacions d'esquí altament reconegudes en l'àmbit nacional com per exemple Baqueira-Beret. Aquesta té 153 km. de superfície esquiable i és l'estació amb més quilòmetres que es poden esquiar de Catalunya. Es el destí de molts amants de l'esquí d'arreu d'Espanya i Europa.


Una altra activitat que es pot realitzar a Lleida són els esports d'aventura, com per exemple l'
escalada. A les comarques de Lleida trobem moltes vies d'escalada, i de gran dificultat. La zona del Pirineu i les Terres de Lleida són una gran ubicació pels amants d'aquest esport. Lleida ciutat també compta amb clubs de rocòdrom outdoor i indoor per provar i descobrir l'esport.

En conclusió, Lleida és una gran ciutat i una gran província amb un florilegi d'activitats a realitzar, en una dinàmica de creixement intel·lectual i cultural, o de creixement vital quant a experiències viscudes. El turisme i Lleida sempre van agafats de la mà.

Sobre turisme i Societat de la Banda Ampla debatem al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I hi aprofundirem a les XXVI Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), dintre d'un macroesdeveniment el 2022.

40 comentarios:

  1. ¡Bonito artículo! Tras leerlo, en cuanto pueda me voy para las comarcas de Lleida de turismo. ¡Felicidades!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. ¡Muchas gracias por tu comentario, Daniel! ¡Seguro que disfrutarás!

      Eliminar
  2. Les comarques de Lleida són una benedicció. Un post molt maco. Gràcies al blog per la sensibilitat cap al turisme de comarques!

    ResponderEliminar
  3. Un article ben inspirador sobre el potencial turístic de les terres lleidatanes. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  4. Article amb diferents punts de vista sobre el possible turisme a la província de Lleida i les respectives activitats que s'hi poden fer allà.
    Contingut fresc i innovador. Felicitats!

    ResponderEliminar
  5. Molt bon article per donar visibilitat a la comarca de Lleida! Potser amb una presentació audiovisual podria atraure més gent a veure lo bonica que és la ciutat de Lleida.

    ResponderEliminar
  6. Ben cert és, que després de llegir aquest article donen moltes ganes de fer una escapadeta a les terres lleidatanes!!! M'ha entrat fam llegint sobre la ruta gastronòmica i després anar a donar un tomb per la gran zona comercial. No tinc cap mena de dubte que és un destí que visitaré tard o d'hora.

    ResponderEliminar
  7. Molt bon article d'interès! Sobretot per a les persones que encara no han tingut oportunitat de conèixer a fons aquestes terres catalanes, plenes de cultura, història i la gastronòmia catalana. Crec que serà un dels llocs on properament aniré.

    ResponderEliminar
  8. Muy buen artículo, estoy de acuerdo en que la comarca de Lleida es un gran enclave turístico por explorar. Asimismo si este se promocionase como por ejemplo con spots en la televisión o anunciada en banners de páginas de viajes así como en webs del estilo de AriBnb, ayudaría a acercar esta comarca a un mayor número de visitantes ya que opino que hay muchas opciones de alto nivel tanto en apartado gastronómico como en aventura, relax, excursionismo, deporte…

    ResponderEliminar
  9. ¡Me ha gustado mucho el artículo!
    Muestra una imagen de Lleida que sólo dan ganas de organizarse un fin de semana para visitarla.
    Lectura sencilla y agradable!

    ResponderEliminar
  10. Un artículo que enfoca de una manera tan diferente una ciudad y provincia como es Lleida no te deja indiferente. Lleida no es una ciudad que reciba mucha cantidad de turistas al año y muchos de nosotros apenas conocemos este territorio, pero este artículo te hace reflexionar sobre el atractivo de Lleida.
    Una de las incógnitas que existen a la hora de hacer a conocer un destino turístico es el cómo se haría, por esta razón me parecería interesante promocionar la provincia de Lleida en su totalidad con carteles en los metros de las grandes ciudades, como ya se ha visto durante los últimos meses en el metro de Barcelona con la publicidad sobre Soria. Muchas personas pasan diariamente por los metros, por lo que, la publicidad allí puede tener una gran repercusión.
    Otra manera de promocionar a Lleida será por las redes sociales tanto por los anuncios que aparecen en las mismas redes sociales, como por la promoción de influencers del lugar, al igual que en otros destinos turísticos ya se realiza.

    ResponderEliminar
  11. Molt bon article! Mai he estat a Lleida però m'he quedat amb les ganes de visitar aquestes terres

    ResponderEliminar
  12. Un gran artículo que habla de Lleida desde el punto de vista del turismo, no recibe una gran cantidad de turistas a pesar de tener grandes atracciones que podrían llamar la atención de los clientes. Para ello es necesario hacer una buena estrategia de marketing que da a conocer el lugar.
    Una buena opción de marketing serían las redes sociales ya que es lo que más se consume a día de hoy y lo que llega a mas turistas potenciales.

    ResponderEliminar
  13. Este artículo como bien dicen otros comentarios no te deja indiferente en cuanto a Lleida. Es muy interesante como llama nuestra atención en todos los ámbitos que ofrece la ciudad: histórico, cultural, gastronómico, comercial y deportivo, de una manera muy interesante. Transmite emociones a través del storytellling y crea sensaciones muy agradables.
    Además de esto, propondría proyectar naturalidad a través de las redes sociales para llegar a un público mayor. Para esto necesitaríamos a los llamados "influencias", personas capaces de incidir en las decisiones de muchos posibles turistas para la zona. Si se hiciera una campaña turística, estos ayudarían a vitalizarla, es decir a obtener un público potencial.
    Deberíamos aprovechar el crecimiento de el comercio electrónico para, a través de una web poder posicionar la ciudad, transmitir información, facilitar reservas, venta de entradas, etc siempre de una manera sencilla.

    ResponderEliminar
  14. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  15. Molt interessant, personalment penso que tot el que exposa l'article és totalment cert per la quantitat de vegades que estat a Lleida. Puc dir que és un lloc 100% recomanable per anar i gaudir tant en l'àmbit cultural, com gastronòmic.

    ResponderEliminar
  16. Este artículo expone como Lleida no suele ser ni la primera ni la segunda opción de los turistas cuando vienen a Cataluña o España. Esto se debe a la falta de promoción y publicidad que escasea sobre esta, ya que si se implementaran buenos modelos de e-commerce esta conseguiría aumentar su número de turistas.
    De hecho, se mencionan actividades que se pueden llevar a cabo en dicha ciudad y comarca, las cuales si se organizasen por rutas turísticas podrían dar pie a su visita; rutas históricas, gastronómicas, oleoturismo…
    Está claro que Lleida dispone de los recursos turísticos, lo que le falta es una buena campaña de marketing y publicidad.

    ResponderEliminar
  17. Aquest article bàsicament ens parla sobre el turisme a Lleida. Per una part, ens ha quedat clar i hem pogut comprovar que Lleida conté molts recursos turístics dels quals es podríen treure molt de profit. Però per l’altre, veiem que, com a capital de província, no és lo suficientement visitada com hauria de ser ja que no atrau gaire als turistes. Segurament és degut a que no hi ha una part de promoció i publicitat, no hi ha aquell rendiment que el turisme requereix. Per tant, per millorar les expectatives d’aquest destí turístico s’hauria de fer un gran ús del e-commerce. Per començar, estaria bé tenir xarxes socials o un blog on els clients puguin trobar informació i més; oferir rutes turístiques úniques, oferir descomptes; definir un target… D’aquesta manera Lleida aconseguiria la visita de molts turistes que abans no sabien valorar-la.

    ResponderEliminar
  18. Aquest article explica molt bé tots els atractius de les terres de Lleida, però si qu'es cert que fa falta una nova campanya de marketing centrada al territori. Actualment podem trobar una campanya de Marketing activa al territori a través de "Ara Lleida" la marca que promociona la capital de provincia i comarques. El cambi d'imatge d'aquesta marca es fundamental per a poder vendre Lleida com una destinació perfecta per a realizar qualsevol tipus de turisme, conscients de que alguns dels recursos de la provincia son molt potents com per exemple la neu, tenim que potenciarlos, presencia en fires, publicitat a la TV... La presencia en xarxes es molt imporant per atraure un public determinat, en aquest cas trobem la possibilitat de fer una campanya conjunta amb "Catalunya Experience" la qual té una repercusió molt positiva al mercat per atraure nous turistes i posicionarse al sector.

    ResponderEliminar
  19. Un gran article sobre la província de Lleida. Personalment, considero que no es coneix tant la gran varietat de recursos que ens ofereix aquesta part del territori i si continuem potenciant el màrqueting serà una molt bona opció pel turisme que, principalment, busqui un turisme més de muntanya. A part de la gran varietat de recursos que ens has ofert en aquest article, també podríem trobar la Vall de Boí, una de les meves preferides en aquesta província, la qual compte amb una arquitectura Romànica molt rellevant i l'entorn és immillorable.
    Gràcies per aquest article, Joan Francesc.

    ResponderEliminar
  20. Muy buen articulo! Yo que soy de Brasil y vivo en Barcelona a 6 años nunca habia visto Lerida de esta manera, tenia una idea de una ciudad rural pero leyendo el articulo se mostra todo lo contrario, con la cantidad de museos y sitios emblematicos que hay para visitar se puede hacer un turismo cultural de alta calidad sobre todo si eres fan del arte. Ademas de la rica experiencia gastronomica que se puede tener por la ruta de restaurantes de la ciudad, creo que es una gran oportunidad para conocer la cultura local catalana, seguramente hare una escapa a lleida pronto!

    ResponderEliminar