domingo, 26 de febrero de 2023

L'impacte digital i de les xarxes socials al turisme de Palamós

 

L’estreta relació entre turisme, Societat de la Banda Ampla i cloud journalism és creixent. Un exemple n’és Palamós, població costanera, que pertany a la comarca del Baix Empordà̀. Aquesta inclou les entitats de S'Alguer, Cala Margarida, Figuerar, Fosca, Sant Joan de Palamós i Vila-romà. Està situada en un paratge fantàstic, entre el mar Mediterrani, les Gavarres i la plana de l'Aubí. Actualment, té una població de 18.196 habitants, en una superfície total de 13,98 quilòmetres quadrats. Ho analitzem amb la col·laboració d’Elena Gangoso, de Blanquerna-URL.


El municipi de Palamós té dues àrees d'espai d’Interès Natural: l'EIN de Les Gavarres, on se situa bona part del patrimoni històric i cultural Palamós, i l'EIN de Castell - Cap Roig, on podem descobrir elements patrimonials i un meravellós tram de costa perfecte per visitar. Als dos àmbits tenim l'oportunitat de fer rutes tant a peu com en bicicleta.

Pel que fa a les construccions, cal destacar l’església de Santa Maria i el barri del Pedró, l'ermita de Bell-lloc, l’església de Santa Eugènia de Vila-romà i la capella del Carme. Així́ també́, el Museu de la Pesca, espai indispensable per conèixer els orígens pesquers de Palamós.

Un altre aspecte reconegut del poble costaner és la seva col·lecció́ de cuines amb una gastronomia impressionant. Aquesta l'associem a una extensa variada cuina per a tots els gustos. Actualment, consta de més de 70 restaurants, els quals ofereixen una cuina de plats tradicionals de la cuina mediterrània, cuina dels pescadors, menús, tapes o, fins i tot, restaurants pilots que proven una cuina més innovadora.

Palamós i la seva badia ofereixen campanyes gastronòmiques durant tot l'any. Com per exemple, el Menú de l'Olla de Peix (febrer-març), el Menú de la Gamba (maig-juliol) o el Menú de la Cigala (octubre- desembre), entre d'altres.


El
port de Palamós és un dels més importants de la Costa Brava, donat que acull a molts creuers des de diferents parts del món. La pandèmia ha complicat molt aquest aspecte. D’ençà̀ que es va declarar l'Estat de Guerra, va quedar completament aturada l'activitat de creuers a la platja de Palamós. L'octubre de 2021 es va acollir el primer creuer des del confinament, de manera que ha reprès la seva activitat de creuers.

Palamós és un poble molt reconegut dins de la famosa Costa Brava, un dels pobles preferits per a molta part de la ciutadania. Es caracteritza principalment per la seva comoditat a l'hora de moure's pel poble, les grans excursions que ens ofereix pels diferents penya-segats, la seva platja anomenada "La platja gran de Palamós" i la Cala de La Fosca, a pocs minuts en cotxe des del centre del poble.

Per altra banda, també és reconegut per l'ambient familiar que es respira i la gran quantitat de nens i nenes que hi passen una bona temporada, sobretot a l'estiu. Palamós destaca per la gran quantitat de famílies que hi estiuegen. Respecte als habitants, cal esmentar que més del 50% de població́ del poble costaner pertany a habitants d'entre la franja de quinze anys a seixanta-cinc anys.

L'Oficina Municipal de Turisme és una unitat departamental de l'ajuntament de Palamós, on té la responsabilitat d'atendre el Servei d’Informació Turística de Palamós. Aquesta està localitzada al començament del Passeig del Mar, i l'horari d’atenció al públic varia en funció de l’època de l'any. Des de l'Oficina de Turisme es dur a terme tota la informació que pot ser d’interès als visitants de Palamós: allotjament, comerç, platges, activitats, lleure, oci, cultura són, bàsicament, els continguts de la informació que traslladem als usuaris d'aquest servei.

L'Oficina de Turisme també organitza tot el paquet d'activitats turístiques de la temporada d'estiu, des del Diumenge de Pasqua (primer bany de l'any) fins al darrer diumenge d'octubre (canvi d'hora). L'Oficina Municipal de Turisme és una unitat departamental de l'Ajuntament de Palamós, on té la responsabilitat d'atendre el Servei d’Informació Turística de Palamós. Aquesta està localitzada al començament del Passeig del Mar, i l'horari d’atenció al públic varia en funció de l’època de l'any.

Des de l'Oficina de Turisme es dur a terme tota la informació que pot ser d’interès als visitants de Palamós: allotjament, comerç, platges, activitats, lleure, oci i cultura són, bàsicament, els continguts de la informació que traslladem als usuaris d'aquest servei. L'Oficina de Turisme també organitza tot el paquet d'activitats turístiques de la temporada d'estiu, des del Diumenge de Pasqua (primer bany de l'any) fins al darrer diumenge d'octubre (canvi d'hora).

Respecte a Instagram trobem un compte anomenat @visitpalamos. Consta d'un total de 4.853 seguidors i actualment, 687 posts. Pertany a l'oficina de Turisme de Palamós. En el perfil del compte podem observar un enllaç que ens porta a una pàgina web on descriu les diferents activitats possibles al poble. El seu contingut és força freqüent, on informen de totes les novetats, ofertes, i activitats presents a Palamós durant la temporada baixa (octubre-març) i temporada alta (abril-setembre).

Palamós és una opció atractiva a l'hora de viatjar, atès que ofereix una gran varietat d'opcions pel que fa al transport. En primer lloc, la millor opció és anar amb cotxe. Des de la ciutat de Barcelona, la durada és d'1 hora i 30 minuts. Una altra opció és anar amb autocar: la companyia Sarfa ofereix el servei de transport de dilluns a diumenge de vuit del matí a vuit de la nit. La durada del trajecte és de dues hores i quinze minuts aproximadament, i el preu aproximat és de 10 euros.

Finalment, també trobem la possibilitat d'anar-hi amb tren, tot i que no és la més encertada, donat que el trajecte no és directe, i comporta escales. En primer lloc, s'ha d'agafar el tren en direcció a  Blanes i baixar en aquesta última parada, a partir d’allà̀ s'ha d'agafar l'autocar que ens deixa al centre de Palamós. Amb aquesta opció el preu incrementa notòriament, amb un pressupost aproximat de 31,95 euros.

Palamós té una força acollida a les xarxes socials, donada la seva interacció en elles. Podem trobar diversos comptes sobre les temàtiques que representen el poble. En primer lloc, a Twitter, @Ajpalamos és el compte oficial de l'Ajuntament del poble. Aquest té un total de 2.494 seguidors. Observem una interacció força productiva, ja que informen sobre les activitats que es fan al poble en les diferents èpoques de l'any. A més a més, també és un compte d’informació sobre notícies que afectin la comarca o al mateix poble i a escala meteorològica.

En segon lloc, cal esmentar els comptes de Twitter @palamoscf i  @RadioPalamos. Ambdós comptes són molt diferents; en el primer és un compte de fans que donen suport i informen sobre el club de futbol de Palamós. Disposen de 10,2 mil seguidors a mitjan any 2022. En el compte trobem informació en relació amb els partits de l'equip, els resultats, informació actualitzada i, fins i tot, entrevistes amb els jugadors i entrenadors. Per altra banda, el segon compte fa referència a la Ràdio del poble. Actualment, té un total de 3.834 seguidors. Podem trobar-hi informació en relació amb les notícies diàries, resums o podcasts dels programes passats i informació rellevant en vers a Palamós.

Palamós és una gran opció a l’hora de viatjar. És un lloc tranquil, familiar i de bon ambient. Si el que busquem és un lloc de vistes espectaculars, tant de mar com de muntanya, amb una varietat gastronòmica admirable, espais verds, preus adaptats a totes les famílies i un lloc per relaxar-se i contemplar el mar, Palamós és el lloc idoni. Quasi gairebé al centre de la famosa Costa Brava, sense una gran quantitat d’habitants, permet estar còmode i lliure. Un poble perfecte per estiuejar, però també per visitar durant l’any, on es poden fer moltíssimes activitats, amb amics, amb parelles o amb famílies. A més a més, tot el poble té carril bici, el que permet moure’s amb total facilitat i seguretat. Palamós és el cor de la Costa brava i només s’hi pot respirar l’alegria i la calma.

Analitzem la Societat de la Banda Ampla al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I hi aprofundirem al DMTforum-XXVII Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), el maig el 2023.

63 comentarios:

  1. Gran article! La Costa Brava és un tresor català que hem de cuidar i promoure mitjançant Internet i les xarxes socials. Felicitats!

    ResponderEliminar
  2. Bonito artículo. He tenido grandes experiencias en las playas de Palamós. ¡Enhorabuena!

    ResponderEliminar
  3. Que maco! Sempre és molt inspiradora la Costa Brava, un dels epicentres turístics de Catalunya. Felicitats!!!

    ResponderEliminar
  4. Interessant anàlisi sobre l'impacte de les xarxes socials i la digitalització a Palamós. Endavant!

    ResponderEliminar
  5. Un acurat article, que demostra com les xarxes socials i Internet ajuden a les localitats turístiques. Som-hi!

    ResponderEliminar
  6. Una estrategia de marketing para Palamós puede ser promover el turismo gastronómico. Es un lugar que tiene una rica tradición gastronómica, por lo que no supondría ningún problema promocionarse como un destino para los amantes de la comida. Esto podría incluir la promoción de restaurantes locales, festivales gastronómicos y tours culinarios :).

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. ¡Muchas gracias por tu comentario y tus sugerencias, Hillary!

      Eliminar
  7. Molt internant, saber com les poblacions turístiques de la costa brava es fan conèixer... Endavant!

    ResponderEliminar
  8. ¡Que interesante! una estrategia que pienso que funcionaría muy bien es un video marketing en el que salga todo Palamós y las riquezas que tiene por si mismo como los paisajes y la gastronomía . Funcionaría muy bien para promocionar Palamós y incitaría a que la gente fuera a conocerlo.

    ResponderEliminar
  9. És molt interesant, penso que es una molt bona estrategia i que pot arribar molt lluny.

    ResponderEliminar

  10. Primero de todo, me ha parecido un artículo interesante. Por otra parte, una técnica de marketing para Palamós sería difundir toda la gastronomía culinaria que ofrece mediante cursos de cocina gratuitos, ferias relacionadas con comida tradicional suya y crear diversas ofertas con descuentos en sus principales restaurantes para los turistas.

    ResponderEliminar
  11. Un artícle molt interessant! Des del meu punt de vista crec que una bona estratègia de màrqueting per a promocionar Palamós seria fer un video recopilatori dels llocs més encantadors del municipi per tal de cridar l'atenció dels visitants, així com també ensenyar part de la seva cultura i tradicions per a donar-se més a conèixer i incitar a la gent a anar-hi i conèixe'l amb més profunditat.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Anna!

      Eliminar
  12. Molt interessant aquest article, considero que aquesta idea de promocionar en forma de video es molt útil perquè
    ensenya els llocs més bonics de Palamós i així pot atraure més gent.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Eva!

      Eliminar
  13. Es un muy buen articulo. Lamentablemente nunca fui a las playas de los Palamós pero gracias a este articulo pude apreciar lo importantes que son. Y creo honestamente que se han de promocionar aun más.

    ResponderEliminar
  14. Per millorar el turisme de Palamós ja que és un dels ports més importants de la Costa Brava canviaria tres coses: Primer punt, promoció de les rutes a peu i amb bicicleta: les dues àrees d'espai natural de Palamós són perfectes per fer rutes de peu i amb bicicleta. Es poden promocionar aquestes rutes en línia, en xarxa socials i en fullets impresos.
    Segon punt, fomentar el turisme familiar: Palamós és una destinació turística popular entre les famílies. Es poden oferir paquets de vacances familiars i activitats per a nens, promocionant la seguretat i accessibilitat de la ciutat. Per últim, ensenyar la gastronomia local: Palamós és coneguda per la seva gastronomia, que inclou una gran varietat de plats tradicionals mediterranis i cuina de pescadors. Es poden promocionar les campanyes gastronòmiques i els restaurants locals en línia, a través de plataformes de reserves de restaurants, i en fullets impresos.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Gerard!

      Eliminar
  15. Molt interessant veure l'imapcte de les xarxes socials sobre Palamós.

    ResponderEliminar
  16. Molt bon article, que a més ajuda a donar a conèixer Palamós i a convidar a la gent de tot arreu a visitar-lo, una estratègia que ajudaria una mica més a promocionar el turisme a Palamós podria ser fer-ne un video amb els llocs més iconics de Palamós, perquè la gent pugui veure lo bonic que és, fent així que sentin curiositat per anar-hi.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Jan!

      Eliminar
  17. Gran article per donar a conèixer la costa brava i les seves magnífiques poblacions !

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Adrià!

      Eliminar
  18. NAOMI W: L'article és molt interessant, ja que parla sobre l'impacte digital i de les xarxes socials al turisme de Palamós que em toca d'aprop i per tant, em sembla molt útil.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Naomi!

      Eliminar
  19. Arnau: Un gran articulo las poblaciones turísticas de toda la Costa Brava, con una gran gastronomía con posibilidad de vistas al mar

    ResponderEliminar
  20. Crec que tot es un tema de promoció per xarxes, una ciutat com Palamós ho té molt senzill per atraure turisme.
    Sense cap dubte s'hauria de crear més moviment en el món digital, estic segur que si es fèssin més videos ensenyant la ciutat i els seus llocs turístics i es donés més visibilitat a la ciutat, el turisme arribaria al 100%.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Arnau!

      Eliminar
  21. una reflexión a tener en cuenta para conservar nuestro entorno

    ResponderEliminar
  22. Bon article, no coneixia aquesta localitat, però resulta molt atractiva. M'ha agradat el fet que ara es pot conèixer més sobre aquest lloc mitjançant les xarxes socials. D'aquesta manera pot arribar un major públic.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Fátima!

      Eliminar
  23. Article molt interessant, a tenir en compte per conservar i augmentar la popularitat de Palamós, la costa brava i la seva gastronomia. Les xarxes socials són una gran opció per poder portar-ho a terme, tant comentes en l'artícle.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Carlota!

      Eliminar
  24. Sota el meu punt de vista, ho mès important per que Palamós atraigui molts més turistes seria promocionant més el municipi mitjançant les webs i les xarxes onlines. Això es podria aconseguir fent videos i fotografiant tots aquells llocs més fascinants la localitat té amb l'objectiu d'atraure a la mayor quantitat possible de turistes.


    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Alba!

      Eliminar
  25. Muy interesante! Una estrategia que encuentro muy efectiva es el video marketing, donde se presenta Palamós y sus riquezas, como el paisaje y la comida. Ademas de promover los páramos y animar a la gente a visitarlos puede ser muy efectivo

    ResponderEliminar
  26. Un articulo muy interesante, yo para poder promover el turismo en Palamós fomentaría que la población joven acudiera al municipio a partir de las redes sociales que es donde la mayor parte de la población joven pasa su tiempo, con esto conseguiríamos un efecto llamada.

    ResponderEliminar
  27. Un article molt interesant. Una bona estratègia per millorar el turisme de Palamòs seria promoure les riqueses que aquest municipi a nivell cultural, la seva gastronomia i els seus paissatges. Les xarxes socials son un bon mètode per dur a terme aquesta estratègia

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Izaskun!

      Eliminar
  28. Ha estat un article molt interessant, estic d'acord en que la costa brava es de lo millor en el mediterrani; en concret Palamós. Ademes estic 100% d'acord en que la gastronomia catalana que hi trobes es de lo millor que té; per això crec que saurien de centra més en millora la experiència gastronòmica com a principal estratègia per millora el turisme.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Xavier!

      Eliminar
  29. Parlant desde el meu punt de vista on hi he estiuat molts estius a Palamós,he vist de primera vista el potencial turistic que té Palamós i jo crec que potenciant,un turisme sostenible i atractiu a un target variat ,amb la idea de incloure a tots els membres de la família i ficant en el mapa i promociant de forma intensa Palamós,es podria crear un dels llocs de principal turisme a la Costa Brava.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus suggeriments, Adrià!

      Eliminar
  30. Com a gironina, és un orgull tenir aquests paratges al nostre abast i sempre cuidant del entorn per la seva preservació.
    Sempre estaré a favor del turisme ja que ens dona vida a aquests municipis de costa, però sempre parlant d'un turisme sostenible i respectuós. Estem encantats de rebre visitants, sempre que cuiden l'espai com casa seva. Esperem seguir gaudint de Palamós, la seva gent, les seves gambes i tota la Costa Brava!

    ResponderEliminar