lunes, 4 de marzo de 2024

Estratègies de màrqueting digital turístic a Sant Pere Pescador

La Societat de la Banda Ampla és fonamental per a les destinacions turístiques. Analitzarem, amb la col·laboració d’Oriol Noguera, el cas de Sant Pere Pescador, un municipi situat al centre del Golf de Roses, a la desembocadura del riu Fluvià, pertanyent a la província de Girona, concretament a la comarca de l'Alt Empordà.


Aquesta localitat costanera de 18 km² té una població de poc més de dos milers d'habitants i una altitud de 5 m. Els seus motors econòmics són l'agricultura i el turisme, però s'allunya de les aglomeracions que sovint poden observar-se en altres punts del litoral català, especialment durant els mesos d'estiu. Sant Pere Pescador presumeix de ser una localitat que convida a la tranquil·litat i a la connexió absoluta amb els espais naturals. 

En els anys setanta, durant unes obres en una casa particular, es van descobrir les restes d'un enterrament tardoromà (segle IV dC), que consistia en una tomba coberta amb teules romanes i algunes restes òssies en el seu interior. Aquesta troballa, juntament amb diversos fragments de teules romanes i altres materials de la mateixa època utilitzats per a emplenar alguns murs de l'església parroquial, suggereixen que el nucli ja estava habitat en aquest període. D'una etapa posterior és el descobriment, prop de la carretera que uneix Castelló d'Empúries i Sant Pere Pescador, d'una necròpoli alt medieval de tipus indígena (s. IX dC) formada per un conjunt de tombes cobertes amb lloses de pissarra.

El municipi és esmentat per primera vegada amb l'antic topònim Vila Militiano en dos documents judicials promoguts pel comte d'Empúries, Gausbert, en 913, on deia Vila Militiano quemvocat Sancto Petro, és a dir, Vila Milicià anomenada Sant Pere. La gran influència del monestir de Sant Pere de Rodes, que comptava amb nombroses possessions en el municipi, va fer que el nom del poble acabés derivant en el topònim de "Sancto Petro", al qual s'afegeix el determinatiu Piscatoris, probablement per a diferenciar-lo del monestir. A principis del segle XI, el municipi ja és conegut amb la denominació de Sant Pere Pescador. En el segle XII es construeix el fort o força, una àrea emmurallada que protegeix l'església, el cementiri i la major part de la població. En el segle XIV, el noble Ponç de Caramany es casa amb la també noble Elionor de Requesens, hereva aquesta última de nombroses propietats a la comarca, entre elles a Sant Pere Pescador, on estableixen la seva residència i exerceixen com a amos i senyors del lloc. En 1370, la família Caramany adquireix un pati a l'interior de la Força de Sant Pere que converteixen en la seva casa senyorial.

El municipi de Sant Pere Pescador té 6 km. de platges, que van des de l'actual desembocadura del riu Fluvià fins a l'antiga desembocadura al sud, coneguda com el Riuet o Riu vell, a prop de Sant Martí d'Empúries. Aproximadament unes 600 hectàrees del municipi s'integren dins del parc natural dels Aiguamolls, ja que el seu territori, d'origen al·luvial, està format per estanys i maresmes antics. Les terres del municipi són d'origen agrícola i la fruita dolça, especialment les pomes, són la principal activitat agrícola de la zona. Així mateix, hi ha una important cooperativa present al municipi.

El riu Fluvià és mediterrani i prové de la comarca de la Garrotxa. Desemboca al mar dins el municipi de Sant Pere Pescador després de recórrer 97 km. Juntament amb la Muga, han anat configurant una gran plana deltaica antecessora de la plana empordanesa actual. El Fluvià ha estat l'element clau per a la vida del municipi, ja que ha garantit la qualitat agrícola de les terres, l'abastament d'aigua a la població i les activitats nàutiques. No obstant això, també ha estat motiu de preocupacions per les freqüents inundacions que provoquen les seves avingudes. Actualment, el Fluvià forma part del parc natural dels Aiguamolls i és un dels atractius turístics de la vila, amb ribes de gran valor ecològic. És un indret ideal per a l'observació d'aus i vegetació de ribera.


Aprofitant les platges i el clima, Sant Pere Pescador és una localitat ideal per practicar-hi esports aquàtics. El windsurf és una de les activitats més populars de la localitat a causa de la qualitat dels seus vents. També s’hi poden practicar esports com el kit surf, la vela, el caiac de mar i el pàdel surf. Així mateix, s’hi poden fer excursions en caiac o en canoa per a gaudir de la bellesa del paisatge i passejos amb vaixell. A més, el riu és apte per a la pesca esportiva, amb una gran varietat d'espècies de peixos com la carpa, la tenca o el black bass, entre altres.

Pel que fa a la gastronomia, aquesta es basa en productes típics de la zona, tot destacant especialment els productes de l'horta, la fruita i els peixos i mariscos frescos de la mar Mediterrània. És una fusió de la cuina mediterrània amb els productes de la terra i de la mar, i ofereix una àmplia varietat de sabors i plats tradicionals per gaudir en qualsevol època de l'any. Els restaurants més coneguts són La Table Can Ceret, La Placeta de la muralla i la Pizzeria Eric.

La Table Can Ceret destaca per oferir una experiència gastronòmica basada en la cuina mediterrània i de mercat, amb productes de la zona i temporada. La carta de La Table Ca Ceret es caracteritza per la varietat de plats i sabors, sempre amb una presentació impecable. Entre les seves especialitats hi destaquen els arrossos, com l'arròs negre o l'arròs amb llamàntol, així com el peix i la carn a la brasa. Pel que fa a la Placeta de la muralla, hi destaquen les carns a la brasa, els peixos i mariscos frescos de la zona, així com els arrossos i les tapes. També ofereixen menús degustació i una selecció de vins locals i nacionals. Finalment, Pizzeria Eric ofereix una àmplia varietat d'opcions de pizzes, des de les clàssiques com la margarida o la quatre formatges, fins a les més innovadores i originals com la pizza de salmó fumat i formatge brie, o la pizza d'albergínies i carbassó amb mozzarella i salsa de tomàquet. A més de les pizzes, el restaurant també ofereix amanides, pastes, hamburgueses i una selecció de postres casolanes. Tot això es pot acompanyar amb una àmplia selecció de vins i cerveses. Aquest, és un dels locals més freqüentats pels residents del municipi, sempre està ple i hi ha molta cua.

Sant Pere Pescador és una localitat molt ben ubicada i amb fàcil accés. Des de Barcelona si pot arribar amb cotxe agafant l'AP-7 en direcció a França/Girona i seguint les indicacions cap a la sortida 3 (Figueres). També s'hi pot arribar en transport públic. Hi ha autobusos directes des de Barcelona, Girona i Figueres fins a Sant Pere Pescador. També es pot agafar un tren de Barcelona a Figueres i després un autobús a Sant Pere Pescador. L'aeroport més pròxim és l'Aeroport de Girona-Costa Brava, que es troba a uns 45 minuts amb cotxe de Sant Pere Pescador. Des d'allí, es pot agafar un taxi o un autobús fins al poble.

Pel que fa a les xarxes socials, essencials per al cloud journalism, tant l'ajuntament com l'Oficina de Turisme en compten amb diverses. L'ajuntament de Sant Pere Pescador disposa de Twitter, Facebook, Instagram i YouTube. Pel que fa a l'Oficina de Turisme, aquesta es troba a Twitter, Instagram i Facebook. Així doncs, aquesta localitat està bastant ben comunicada. Pocs pobles compten amb tantes xarxes on poder estar al corrent del que passa.

Sant Pere Pescador és una localitat excepcional amb bon clima, natura, platges, gastronomia local i activitats úniques. Per tots aquests motius és una de les zones més freqüentades de la Costa Brava. Tant habitants locals com turistes gaudeixen de tots els seus plaers i cada any repeteixen. Sant Pere Pescador és un municipi perfecte per a tots aquells a qui els agradi el bon temps, la costa i la tranquil·litat.

61 comentarios:

  1. Bonic article, Joan Francesc! Felicitats!

    ResponderEliminar
  2. El màrqueting turístic és fonamental per a les destinacions turístiques. Enhorabona per l'article, Catedràtic i Doctor Fondevila!!!!!

    ResponderEliminar
  3. L'activitat en xarxes socials ajuda moltíssim a divulgar les destinacions turístiques. Un article il·lustratiu i molt maco. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  4. Interesante serie de artículos sobre marketing digital en turismo. ¡Gran iniciativa!

    ResponderEliminar
  5. El turisme és un factor molt important per l'economia.

    ResponderEliminar
  6. El màrqueting és important pel turisme i sobretot per donar a conèixer grans localitats com aquesta. Molt bon article!

    ResponderEliminar
  7. un article tan bonic com important, ens demostra la importància que té el turisme i el seu impacte a l'economia.

    ResponderEliminar
  8. Em sembla un article interesant i molt ben explicat, molt bona feina Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  9. Gran article i interesant sobre Estratègies de màrqueting digital turístic a Sant Pere Pescador.

    ResponderEliminar
  10. Molt bon article, el màrqueting avui dia és molt important per donar a conèixer localitats com Sant Pere Pescador!!

    ResponderEliminar
  11. Un article molt interesant, podem veure lo important que és el màrqueting en el sector del turisme

    ResponderEliminar
  12. És un article molt interessant i bé estructurat. El turisme és molt important per la societat i aquests articles ens ajuden a conèixer llocs com aquests, a més ens demostra l'important que és el màrqueting en el sector turístic.

    ResponderEliminar
  13. Interesant article sobre el Marketing Digital i la importancia que te al sector turistic.

    ResponderEliminar
  14. És un article amb molta informació interessant i podem observar la gran importància del Marketing digital en la societat.

    ResponderEliminar
  15. Que interessant l'article sobre el màrqueting digital a Sant Pere Pescador! M'encanta com aprofiten la seva història i els seus recursos naturals per a atreure visitants. Definitivament ho tindré en compte per a les meves pròximes vacances!

    ResponderEliminar
  16. Aquest article és realment interessant ja que ens mostra el funcionament del màrqueting en el turisme aplicat en casos de la vida real. Molt bon article!

    ResponderEliminar
  17. Un article que expressa l'importància del màrqueting en aquest tipus de sector que és el turisme i en un cas tan proper d'una ubicació molt privilegiada.

    ResponderEliminar
  18. Después de leer el articulo me parece un buen destino turistico para desconectar y hacer actividades de agua. Me lo apunto, gracias!

    ResponderEliminar
  19. Artículo fascinante sobre la relevancia del Marketing Digital en la industria turística y su impacto significativo en este sector.

    ResponderEliminar
  20. El marketing en el turismo es imprescindible porque así nos hace conocer estas localidades tan interesantes.

    ResponderEliminar
  21. Sant Pere Pescador combina historia, naturaleza y gastronomía para atraer turistas, resaltando la importancia del marketing digital y las redes sociales en su promoción.

    ResponderEliminar
  22. Crec que el turisme es un factor molt importat per la economia y en aquest cas pot beneficiar la ubicació escollida.

    ResponderEliminar
  23. Molt bon article! Crec que el màrqueting turístic és essencial per a destinacions com Sant Pere Pescador, ja que els ofereix l'oportunitat d'incrementar la seva visibilitat.




    ResponderEliminar
  24. Gran artículo! Este artículo subraya cómo el marketing turístico puede promover destinos como Sant Pere Pescador, destacando su historia, belleza natural y actividades turísticas. ¡Definitivamente es un lugar que vale la pena visitar!

    ResponderEliminar
  25. Un molt bon article Joan Francesc. Aquest destí cautiva aquell qui busca calma i conexió amb la natura!!

    ResponderEliminar
  26. És un molt bon article! A més, és una forma de fer màrqueting per donar a conèixer Sant Pere Pescador i altres coses que has esmentat, com els restaurants i les activitats :)

    ResponderEliminar