miércoles, 26 de junio de 2024

Comunicació i màrqueting digital a la Cerdanya: ensumant els Pirineus

 

La Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism ho amaren tot. La Cerdanya és una comarca de Catalunya situada als Pirineus catalans rodejada d’altes muntanyes. Es divideix en dues parts: L'Alta Cerdanya i la Baixa Cerdanya. Aquesta segona zona és administrada per Espanya i, per tant, és la que forma part de la comunitat autònoma de Catalunya que, a diferència de l’altre, és administrada per França i és reconeguda com la Catalunya del Nord. Analitzem els impactes de màrqueting i turisme amb la col·laboració de Bet Font Díez, de Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

La Baixa Cerdanya té una subdivisió pel que fa a la província a la qual pertany. Per una banda, ens trobem amb la província de Girona, de la quals 11 municipis en formen part i, d'altra banda, la província de Lleida, a la qual pertanyen 6 municipis. La Baixa Cerdanya té un total de 17 municipis i Puigcerdà (municipi que pertany a la província de Girona) n’és la capital. Pel que fa a la superfície, comprèn un total de 546.69 km², on habiten 19.443 habitants.


Quant a la base de l’economia, durant molts anys, els ceretans han viscut de l’agricultura i de la ramaderia, però a finals del segle XIX els primers estiuejants, que eren famílies benestants, van començar a construir cases luxoses per passar l’estiu. Des de llavors, la Cerdanya s’ha anat urbanitzant cada vegada més i amb la construcció del tren de Barcelona (1922) i, més endavant, la del Túnel del Cadí (1984), el turisme ha obstaculitzat el desenvolupament de l’agricultura i de la ramaderia. És per aquest motiu que els habitants de la Cerdanya viuen del turisme així com els esports de neu o de muntanya en general.                                                     

La Cerdanya és una de les comarques de Catalunya que més turisme atrau gràcies a les situacions climàtiques de les quals disposa durant tot l’any. Així i tot, una de les raons per les quals la Cerdanya aporta més turisme és per la quantitat d’esports que s’hi poden practicar, com per exemple la pesca, el senderisme, l’esquí alpí o nòrdic, o bé, el golf, l'hípica, activitats al cel, etc.  

La Cerdanya és la comarca adequada per aquells que siguin amants de la de muntanya i de l’aventura. Aquesta comarca compta amb un centre de fins a 10 estacions d’esquí alpí i 5 d’esquí nòrdic. Algunes estacions d’esquí alpí són la Molina o la Masella i les més conegudes per l’esquí nòrdic són Guils de Fontanera, Lles de Cerdanya i Aransa.

 

A banda d’aquestes estacions d’esquí, la Cerdanya també compte a una infinitat de llocs meravellosos per visitar i gaudir de la comarca. Per a aquells a qui els agradi el senderisme, tenen l’opció d’anar a fer una petita excursió de baixa dificultat als Estanys de la Pera  o bé més complicada: pujar el cim del Puigmal. A més, a la Cerdanya s’hi poden fer activitats de tota mena i és per això que, per aquells als qui no els agradi el senderisme, també és molt recomanable anar a fer un passeig per Puigcerdà i visitar el llac del poble.

En tot cas, hi ha altres opcions com per exemple, anar al Golf de Sant Marc o de Fontanals a fer tirs de pilota o bé, anar a l'hípica de Prats i fer una ruta amb cavalls. Aquesta darrera sempre ha estat una activitat encertada, ja que a més, no requereix experiència prèvia.


Per últim,  per aquells que vulguin una mica de diversió nocturna, la Cerdanya no us deixarà pas amb les ganes. Així doncs, el
Badiu (també restaurant) és la discoteca per excel·lència.

Altres raons per les quals la Cerdanya és un bon destí per anar a passar uns dies és la seva gastronomia. Així doncs, ofereix una enorme riquesa de productes alimentaris procedents de la muntanya, a més d’una quantitat infinita de restaurants on menjar. Un dels seus plats més típics i especials és el trinxat de Cerdanya. 

Pel que fa als seus continguts web, la comarca està molt ben comunicada, atès que compta amb una pàgina web anomenada Turisme Cerdanya. S’hi pot trobar tot el que cal saber, ja sigui sobre la mateixa història de la comarca, sobre la seva gastronomia, activitats turístiques de tota mena (culturals, esportives, etc.) i, fins i tot, diverses recomanacions sobre els allotjaments en els quals s’explica on estan situats, com són, quins serveis ofereixen i el número de contacte i correu electrònic en cas d’estar interessat. Quant a l’idioma d’aquesta pàgina web, s’hi presenten quatre: el català, el castellà, l’anglès i el francès per tal que pugui arribar a diferents públics.

D’altra banda, la pàgina web del “Consell Comarcal de la Cerdanya” també fomenta i amplia la informació de la comarca en qüestió sobre aspectes més formals. En aquesta pàgina web, podem trobar-hi informació sobre l’actualitat, com per exemple notícies o esdeveniments, descomptes pel túnel del Cadí que, actualment, té un preu de 13,92 euros per turismes, aspectes sobre el medi ambient i com aquest és tractat a la Cerdanya, informació sobre els integrants del govern i, fins i tot, una pestanya la qual està enllaçada directament amb la pàgina web de “Turisme Cerdanya”. 

Totes dues estan enllaçades entre elles, molt ben distribuïdes i comunicades, s’entenen ràpidament i estan molt completes, acompanyades de bones imatges i punts de contacte per diferents àmbits.

En relació amb les seves xarxes socials, la Cerdanya també disposa d’un compte oficial d’Instagram de turisme, així com de X, de Facebook  i de YouTube . A totes les plataformes es troba amb l’usuari de @turismecerdanya. En aquest compte pengen diferents continguts de diferents formats. Per exemple, a Instagram pengen fotografies de tota mena a la Cerdanya, a X esdeveniments sobre l’actualitat de la comarca, a Facebook diferents curtmetratges que poden ser informatius sobre rutes per fer, o bé paisatges. Per últim, en la plataforma de YouTube podem trobar-hi vídeos de paisatges meravellosos d’aquesta comarca. 

Tot i que la comarca disposa de diferents comptes oficials d’Instagram, no disposa d’un compte a la plataforma de TikTok, que fomentaria molt la seva comunicació entre els joves, atès que és una xarxa social molt utilitzada entre ells i molt fàcil d’utilitzar. Podria ser d’utilitat per penjar diferents vídeos d’uns quinze segons sobre la Cerdanya en diferents llocs que fossin visitables i així donar-los a conèixer entre aquest públic objectiu.


Malgrat aquesta mancança, la Cerdanya, també disposa d’una revista pròpia anomenada
Pànxing, portal d’informació local, cultural, turística, de lleure i esportiva de tota la comarca. En aquesta petita revista es pot trobar informació com, per exemple, dates de festivals i festes locals, activitats, mercats locals, etc. També disposa del seu propi compte d’Instagram (@panxingtotcerdanya).

En conclusió, després d’haver investigat sobre aquesta comarca, podem comprovar com ja posseeix una bona comunicació i màrqueting digital pel que fa al turisme a Internet. Per aquest motiu, a la comarca de la Cerdanya no li és necessari fer més publicitat, ja que el turisme és molt abundant actualment. Finalment, esperem que tots aquells que hàgiu llegit aquest article us animeu a passar uns dies a la Cerdanya. No us en penedireu.

46 comentarios:

  1. Un article refrescant i ben inspirador, que demostra la necessitat de la banda ampla i les xarxes socials. Felicitats, Joan Francesc!

    ResponderEliminar
  2. ¡Qué bonito! Con el calor que comienza a hacer, me iría volando a las montañas.

    ResponderEliminar
  3. Aquest és un interessant article que estudia l'impacte de la comunicació i del màrqueting digital en un entorn paradisíac. Us agraeixo aquest plantejament de proximitat en diversos municipis o comarques de Catalunya. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  4. La Cerdanya té magnetisme. Poder-se'n informar digitalment és positiu.

    ResponderEliminar
  5. La Cerdanya destaca por su riqueza natural y variedad de actividades, posicionándose como un destino turistico ideal para todo tipo de viajeros. Su estrategia de comunicación digital es efectiva, aunque integrar plataformas como tiktok podría ampliar aún más su alcance entre los jóvenes. Con su fuerte presencia online, la comarca sigue atrayendo a visitantes sin necesidad de mucha más promoción.

    ResponderEliminar
  6. El marketing digital a la Cerdanya destaca per la seva eficient estratègia comunicativa, que fusiona recursos web i xarxes socials per atraure turistes. La pàgina de Turisme Cerdanya, amb informació variada en diversos idiomes, i els seus comptes socials dinàmics, fan accessible l’oferta turística. No obstant això, la manca d'una presència a TikTok podria limitar l'atractiu entre els joves, un públic cada vegada més influent en les decisions de viatge. Aprofitar aquesta plataforma podria potenciar encara més el turisme a la comarca.

    ResponderEliminar
  7. M'agrada com es destaca en aquest article com la Baixa Cerdanya ha evolucionat cap a una destinació turística important gràcies a les seves activitats de muntanya i bones infraestructures. Cal destacar l'eficàcia del màrqueting digital per conseguir això.

    ResponderEliminar
  8. Aquest article ofereixuna visió molt completa sobre la comarca de la Baixa Cerdanya, posant èmfasi en la seva evolució econòmica i la seva capacitat per atreure turisme durant tot l’any. L’autor destaca com el desenvolupament de les infraestructures, com el tren de Barcelona i el Túnel del Cadí. El text també subratlla la varietat d’activitats esportives i culturals que es poden dur a terme a la Cerdanya, posicionant-la com una destinació ideal per als amants de la muntanya i l’aventura. Remarca que la Cerdanya està ben comunicada a través de les seves pàgines web i xarxes socials, oferint informació en diversos idiomes per arribar a un públic ampli.

    ResponderEliminar
  9. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  10. La Cerdanya és un destí turístic ideal per als amants de la muntanya, amb moltes activitats com l'esquí i el senderisme. A més, destaca per la seva riquesa cultural i gastronòmica. L'article menciona l'ús efectiu del màrqueting digital, però suggereix que crear un compte a TikTok podria atreure més públic jove. En general, la comarca ja gaudeix d'una gran promoció i atrau molts visitants.

    ResponderEliminar
  11. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  12. La Cerdanya es presenta com un destí turístic excepcional, destacant tant per la seva riquesa natural com per la diversitat d'activitats que ofereix. La combinació d'esports d'hivern, senderisme i una gastronomia rica la fan atractiva per a diversos públics. A més, penso que la seva forta presència a les xarxes socials i els recursos digitals afavoreixen la seva visibilitat.

    ResponderEliminar
  13. Des del punt de vista de l'experiència (porto tota la vida anant a la Cerdanya) no puc estar més d'acord amb tu.
    Sobretot en el punt del turisme que proporciona la muntanya, en qualsevol època de l'any, tant a l'estiu com a l'hivern. La Montanyà et proporciona una infinitat d'entreteniment i les empreses que es dediquen a això han sigut capaces de donar una oferta per a tota classe de persones.

    ResponderEliminar
  14. El text presenta la Cerdanya com una comarca catalana rica en turisme i activitats a l'aire lliure, dividida entre Alta i Baixa Cerdanya, amb una oferta variada que inclou senderisme, esquí i gastronomia, destacant el trinxat de Cerdanya. Sota una bona comunicació digital, amb pàgines web i xarxes socials ben gestionades, la comarca atreu visitants tot l'any. L’impacte del turisme ha transformat l’economia local, que ha passat de l'agricultura al turisme. Tot i així, l'absència de TikTok pot limitar l'atractiu per al públic jove. En resum, la Cerdanya és un destí ideal per als amants de la natura i l'aventura.

    ResponderEliminar
  15. L'article ens mostra una visió molt positiva i profunda sobre la Cerdanya, centrant-se en la seva riquesa natural, cultural i en el turisme com a principal motor econòmic. El text aconsegueix transmetre l'atractiu d'aquesta comarca, destacant les activitats que s'hi poden fer, com el senderisme, l'esquí i la gastronomia local. A més, destaca com el màrqueting digital i les xarxes socials han estat clau per a la promoció de la regió, cosa que reflecteix un enfocament modern i adaptat a les necessitats actuals. En conclusió crec que l'article atrau l'interès dels potencials visitants i transmet una imatge idíl·lica de la Cerdanya.

    ResponderEliminar
  16. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  17. Cerdanya és preciosa! Opino que tothom l'hauria de visitar com a mínim un cop a la vida. És cert que s'hauria de considerar la creació d'un perfil a TikTok per arribar als més joves. Amb un bon contingut visual i dinàmic, la bellesa natural i les experiències que ofereix Cerdanya poden arribar a tothom.

    ResponderEliminar
  18. La gastronomia que ofereix Cardenya amb els seus productes típics és un gran atractiu que complementa una experiència completa. Tota aquesta informació fa que Cerdenya sigui una comarca amb múltiples opcions per als que busquen gaudir de la natiresa l'esport, la cultura i la gastronòmica. Gràcies per la informació!!

    ResponderEliminar
  19. Aquesta comarca atrau molts visitants gràcies a la seva oferta d'activitats esportives, com l'esquí, el senderisme, la pesca i l'hípica, i la seva rica gastronomia. En termes de màrqueting, la Cerdanya compta amb una presència digital sòlida a través de pàgines web i xarxes socials com Instagram, Facebook i YouTube, tot i que li falta un compte a TikTok. A més, la revista local Pànxing difon esdeveniments i activitats. En conjunt, la Cerdanya ja gaudeix d'un turisme abundant.

    ResponderEliminar
  20. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar