sábado, 22 de mayo de 2021

La màgia turística i Internet: el cas d’El Port de la Selva

 

Turisme, Internet. Internet, turisme. Un duet indestriable. El Port de la Selva és un municipi situat a la comarca de l’Alt Empordà, a Girona. El poble està al nord de la península del cap de Creus (Costa Brava). Altres pobles al costat són Llançà, Roses o Cadaqués. El Port de la Selva té un encant molt peculiar, ja que combina el mar blavós i suggeridor del Mediterrani, els camps verdosos, i la virilitat de les muntanyes de darrere del poble (serra de Rodes). Analitzem juntament amb Laia Salas Bonilla les possibilitats que la Societat de la Banda Ampla confereix al poble.  


Com és lògic en un poblet de la Costa Brava, la seva activitat econòmica depèn del turisme i alhora de la pesca. El seu port pesquer ocupa uns dels llocs més importants de la província. Un dels primers turistes va ser Josep Maria de Segarra, que va plasmar l’encant del Port de la Selva a les seves obres, com per exemple El mariner.

Un aspecte que marca la diferència entre el poble de Port de la Selva i els altres de la Costa Brava és la tranquil·litat i la pau que s’hi respira, atès que no és el típic poble massificat pel turisme com seria Calella. Tres destins molt comuns d’aquest poble són el Far de s’Arenella i Sant Pere de Rodes, juntament amb el castell de Sant Salvador de Mercera. L’encant d’aquests tres llocs és que es pot admirar El Port de la Selva des de diferents perspectives. Així, des del far la imatge és astoradora, amb el poble i, al seu costat, Llançà, un lloc molt recomanat per gaudir de la posta de sol. I Sant Pere de Rodes, en estar ubicat a la serra de Roda, proporciona una vista panoràmica de tot el poble. És un lloc molt visitat pels turistes del poble.

A poc a poc, el turisme, de la mà d’Internet (com a fórmula de promoció i com a indicador de qualitat), s’ha anat incrementant, i les urbanitzacions s’han multiplicat, però tot i així aquest poble encara conserva el caire d’un llogaret de pescadors. Aquest lloc és especialment popular per a la gent de Barcelona. En temporada alta (agost), l’ocupació del poble és màxima, però malgrat això continua essent un emplaçament assossegat, relaxant i agradable. A part del turisme de Barcelona, com que està pròxim a la frontera, també és un lloc de vacances per als francesos. L’ allotjament es basa en pensions, hotels, càmpings i apartaments (particulars o agències).

Tot i ser un poble petit, ofereix una diversitat d’activitats, com per exemple els passejos vora el mar pel Club Nàutic, el camí de ronda, el port, i el camí de les cales. En aquest poblet del cap de Creus hi ha algunes de les millors platges de la Costa Brava. Es poden trobar platges de sorra com fins i tot platges formades per pedres a causa de l’erosió del mar i el vent (molt característic en aquest poble). El denominador comú n’és l’aigua cristal·lina.



Les platges més representatives són el Canó, la primera i única  platja del poble que és de sorra, molt popular entre els windsurfers. Després trobem una trilogia de platges seguides de pedres: el Pas, les Clisques i la Tamariua. La Tamariua és l’única platja nudista de tot el poble, lògicament sense tenir en compte les cales que l’envolten.

La situació i el clima són característics en aquest poble, ja que el port està format de manera natural a causa de la badia, i està abrigat dels vents del nord per les muntanyes. Per a turistes que hi van d’ençà que estan al ventre de les seves mares, El Port de la Selva té un encant molt difícil d’explicar. És un llogaret, un esquitx de la costa mediterrània, però és especial, entranyable. Batega, batega i batega. 

En aquest poble existeix un club nàutic per poder realitzar tota mena d’activitats aquàtiques. Des de 1998 compta amb la Bandera Blava, que permet fer la distinció dels clubs com a Port Blau d’Europa. Es tracta del Club Nàutic Port de la Selva, situat al Cap de Creus, al nord del Parc Natural. Es tracta d’un port esportiu adequat per poder exercir tota mena d’activitats a l’aigua i serveis per poder gaudir al màxim de les vacances, i alhora practicar esports aquàtics, com serien caiac, windsurf, esquí aquàtic, vela, pesca o submarinisme. El Club disposa de tota mena de serveis per al client, escola de natació amb piscina, escolta de vela (reconeguda per la Federació Catalana de Vela), bar i restaurant, sanitaris o dutxes.

En l’entorn digital, el del cloud journalism, la pàgina web també està equipada amb la direcció del Club Nàutic Port de la Selva per facilitar el client tota mena d’informació i el contacte al mateix club: número de telèfon, correu electrònic o consultes a la pàgina web.  La pàgina web del Club Nàutic disposa de diferents seccions per poder consultar tota mena d’informació.

La vela és una activitat esportiva per poder sobretot gaudir del medi i ens permet crear sensacions noves. Aquesta activitat se centra majoritàriament en la vocació educativa, puix que s’han d’aprendre molts conceptes. La vela és un esport en equip. Així doncs, l’aprenentatge se centra en la confiança amb els companys, i arran d’això el sentit de la responsabilitat i les decisions, ja que una decisió mal presa pot portar a tot l’equip a un fracàs. Conèixer el medi és també molt important perquè has de conèixer el terreny, i tenir seguretat en un mateix. Aquesta activitat/esport ajuda a la persona a créixer, i a madurar.

La docència d’aquesta activitat es dóna en l’Escola de Vela del Club Nàutic Port de la Selva, que està reconeguda per l’Escola Catalana de Vela, la Real Federación Española de Vela i l’Escola Catalana de Vela. L’objectiu és que l’alumne acabi el curs amb les tècniques suficients per poder navegar amb seguretat i correcció. Els cursos són per nenes i nens d’entre 6-13 anys (infantils), joves d’entre 14-18 anys (juvenils) i majors de 18 anys (sense límit d’edat, adults). Els nivells que es poden assolir són diversos, començant pel nivell bàsic (nivell blanc), és a dir, una iniciació al món de la navegació, primer contacte amb comandament i els vents. Seguidament apareix el nivell groc (dins del nivell bàsic), on l’aprenentatge se centra en els elements bàsics de la navegació. El nivell mitjà (nivell taronja) rau a introduir nous conceptes i perfeccionar els anteriors assolits, mentre que al nivell verd (dins del mig) s’hi apliquen els coneixements del nivell taronja. Seguidament, al nivell avançat (blau), l’alumne està preparat per navegar i es perfeccionen les tècniques de l’embarcació. Al nivell marró (dins de l’avançat) s’han assolit completament les tècniques de navegació, i el nivell violeta posa en pràctica els coneixements. Finalment, a escolta de regata (nivell gris), l’alumne ja està preparat.

Una altra activitat que es practica  al Club és el submarinisme. Es considera El Port de la Selva un dels millors llocs de la Costa Brava per poder realitzar aquest tipus d’activitats. De fet, disposa d’una de les millors faunes i flores de la costa mediterrània. De la docència d’aquesta activitat s’encarreguen un grup de persones enamorades del món submarí, disposades a ensenyar i compartir amb el client aquest amor per cada racó del fons marí. Com és lògic, cal respectar els éssers vius que hi habiten i ensenyar un busseig responsable.

El Club també ofereix activitats com activitats socials, i casals. Els casals estan dedicats a nenes, nens i joves d’entre 4-14 anys. Es tracta de poder gaudir de la natura que proporciona El Port de la Selva amb l’esport. Les activitats programades són jocs, excursions, teatre o dibuix, i les aquàtiques depenen de la meteorologia. Els casals es poden fer tant a Setmana Santa com a l’estiu.

Pilates és una activitat que no es practica a l’estiu sinó els mesos d’octubre fins març. L’activitat està liderada per la direcció tècnica de Sala salut a l’aula d’esports de l’Escola Les Clisques. Pilates és un esport que pot realitzar qualsevol persona, activitat molt beneficiosa per la salut, i per aquest motiu cada  any la llista de persones creix més. Internet permet informar-se’n.

Sobre turisme i xarxes socials debatem al Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla i Grup de Recerca Sistemes Innovadors de Monetització del Periodisme Digital (SIMPED), del CECABLE, a Twitter (@CECABLEresearch), al grup de LinkedIn, a la pàgina de LinkedIn, al grup de Facebook, a Instagram (CECABLE), a Pinterest i en aquest blog. I aprofundirem a les XXV Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (CECABLEBlanquernaFeceminteCOETTC), el 7 de juny a l'Auditori Blanquerna de Barcelona.

31 comentarios:

  1. Un article molt bonic i unes fotos captivadores! Felicitats!

    ResponderEliminar
  2. Interesantes artículos, que demuestran la vigencia de la Sociedad de la Banda Ancha.

    ResponderEliminar
  3. Port de la Seva és un dels poblets més turístics de la Costa Brava, crec que tindria moltes més possibilitats a la Societat de la Banda Ampla. Molt bon article!

    ResponderEliminar

  4. L’article recalca la importància que està obtenint el turisme a través de les fórmules de promoció que ofereix Internet. El Port de la Selva és una destinació paradisíaca, que t’ofereix diverses activitats i que any rere any ha anat incrementant el número de turistes i d’urbanitzacions. Internet i la Banda Ampla estan efectuant una revolució turística en aquest municipi i és un eina que ha de ser utilitzada per a captar més visitants.

    ResponderEliminar
  5. El artículo habla de la importancia de internet en cuanto a las estrategias de marketing que siguen las empresas para darse a conocer. La destinación turística de la que se habla ha ido aumentando el número de turistas que han llegado a lo largo de los años, gracias a la banda ancha y al e-commerce que ha implementado.
    Gran artículo Joan!

    ResponderEliminar
  6. El Port de la Selva és un municipi de l’Alt Empordà que depèn del turisme no masificat i de la pesca. És un municipi agradable amb destins comuns visitats pels turistes del poble. L’aplicació de descomptes i plans de fidelitat per a assegurar-se de que els turistes tornin ajudaria al marketing turístic del municipi.
    Les pàgines web creades per ajudar al client a planejar les seves vacances abans d’arribar al destí aporten molts turistes potencials, popularitzant el destí i ajudant al turisme de la zona. Internet ajuda a la promoció i popularització del destí sense perturbar la seva essència, gràcies a diverses pàgines webs turístiques amb activitats relacionades amb esports marítims, pilates, casals…

    ResponderEliminar
  7. El Port de la Selva luce como un pueblo tranquilo que combina de manera armoniosa el turismo y la pesca, es decir, la novedad y la tradición. Se expone como este pueblo no lidia con problemas de masificación a pesar de su gran encanto. Está claro que se podrían hacer muchas campañas diferentes tanto de marketing como de publicidad para esta población, pero la pregunta sería; ¿está el pueblo dispuesto a perder el equilibrio entre la tranquilidad y el turismo? Campañas y modelos de gestión para impulsar a este destino harían que a largo plazo este se masificase y podría llegar a perder su encanto inicial. Es por eso que hay que escuchar a las dos partes, al turismo y al destino. En este caso en concreto, observamos como el Club Náutico se encarga en gran parte de realizar el e-commerce necesario para llamar la atención de aquellas personas que están interesadas en realizar actividades acuáticas, y según mi opinión, es una buena campaña ya que consigue llamar la atención de las personas mediante la exposición de sus recursos turísticos.

    ResponderEliminar
  8. El Port de la Selva se caracteriza por su tranquilidad y la paz que transmite. No es el típico lugar masificado así como muchos otros pueblos de la Costa Brava. No obstante, es gracias al turismo y a la pesca que su actividad económica se mantiene y aunque en temporada recoge más turistas sobretodo internos, no pierde su esencia de pueblo pesquero, tradicional, relajante y agradable.

    Este lugar no solo ofrece paisajes idílicos y aguas cristalinas sino que también cuenta con una gran variedad de actividades, sobre todo acuáticas gracias al Club Náutico.


    Tal y como se explica en este artículo, Internet cada vez ha ido teniendo más peso en la afluencia turística de esta zona cuyo aspecto es positivo, pero a la vez debemos de tomar conciencia de que como este lugar existen muchos otros que están en peligro de masificación, por tanto no podemos relajarnos y dejar que se descontrole el flujo turístico por qué la esencia inicial de un destino prevalece por encima de todo.

    ResponderEliminar
  9. Molt bon article sobre l'impacte de la Banda ample i telecomunicaciones que pot beneficiar al Port de la Selva. Com a windsurfer he de dir que el poble desenvolupa una tasca molt important al món de la vela. Enhorabona per l'article, és molt interessant!!!

    ResponderEliminar
  10. Molt bon article on es remarca clarament tot el potencial que té l’Escala en l’àmbit del turisme, totes les activitats i recursos ja els té només fa falta una bona campanya de màrqueting i una bona promoció de tots aquests recursos. La promoció es podria realitzar mitjançant xarxes socials que de manera més visual es pogués veure tot el que té l’Escala. El Target que té és molt ampli per tant pots atraure a qualsevol públic.
    Per tant podem dir que l’e-commerce és clau a l’hora de promocionar aquest poble.

    ResponderEliminar
  11. El Port de la Selva, depèn del turisme i de la pesca, és per això que la millor manera de promocionar aquest destí és mitjançant les xarxes socials ja que és el que avui en dia mires per informarte dels llocs que vols visitar, ja sigui Booking, Trip Advisor o altres per llegir opinions d’altre gent i saber quines activitates són populars en el lloc que es visita.

    El Club Nàutic es el que s’encarrega d’una gran part del e-commerce ja que apart del turisme de platja també existeix el turisme de esports d’aigua que és popular en aquest lloc i és el que acaba cridant l’atenció de qui practiqui aquests esports, per tant ha de preebaleixer ja que així crida l’atenció de qui els practiqui per viatjar fins allà.

    Per tant com explica l’article, internet és avui en día una font d’informació per saber on vas.

    ResponderEliminar
  12. Situado en la comarca de l’Alt Empordá, el Port de la Selva, es un destino que vive del turismo y de la pesca. Este municipio ha sabido explotar sus recursos turísticos, con tal de darse a conocer y aumentar el número de visitantes. Para ello, ha empleado buenas estrategias de e-commerce a través de su Club Náutico. Es aquí, cuando se observa el poder de Internet.
    Vivimos en una sociedad donde las redes sociales tienen gran peso, por lo que, hay más dificultades a la hora de alcanzar nuevos mercados por la vía tradicional. Esto supone un desafío, pero con la ayuda de Internet, aparecen nuevas oportunidades para poder crecer turísticamente.
    Nos encontramos delante de un destino con éxito, este lugar ha hecho magia.

    ResponderEliminar
  13. En este artículo podemos ver las diferentes estrategias del e-commerce empleadas por parte de la destinación el Port de la Selva. Donde destaca el turismo y la pesca. Vemos la importancia que tiene la estrategia digital dado que gracias a esta podemos mejorar un destino turísticamente, como en este caso. No obstante, es importante que este turismo sea sostenible y no dañe los recursos. Enhorabuena!!!!

    ResponderEliminar
  14. M'ha semblat un article molt interesant, ja que, explica diferents aspectes relacionats amb el e-commerce sobre el Port de la Selva. Em semblanza un articule d'interés per nota mena d'espectadors independentment del treball que tinguin, pero cal remarcar que ha de ser un turisme sostenible i que no es masifiqui aquesta destinació turística.

    ResponderEliminar