domingo, 19 de mayo de 2013

Moltes gràcies pel VIIè Premi de Recerca Universitària de Premsa Comarcal (ACPC) i la Xarxa Vives d'Universitats!

Comparteixo amb vosaltres l'alegria del VIIè Premi de Recerca Universitària de Premsa Comarcal (ACPC) i la Xarxa Vives d'Universitats, que vaig rebre ahir dissabte a Olot en un dia inoblidable per la investigació "L'ús de la tecnologia als diaris de l'ACPC: fórmules de millora de rendibilitat a través d'Internet". El finançament obtingut és de 3.000 euros.

Com a investigador principal del Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla, de la UAO-CEU y el CECABLE, per a mi és una gran alegria aquest reconeixement, ja que l'anàlisi empírica de les fórmules de monetització del periodisme, i en concret el local i comarcal, és necessària per garantir el futur d'una de les bases principals d'estabilitat del sistema social.
La convocatòria estava dirigida a investigadors de les Facultats de Ciències de la Comunicació de l'àmbit dels Països Catalans, i pretén abordar qualsevol tema relacionat amb l'edició de premsa comarcal i local en paper i de pagament, amb l'ús d'Internet com a prioritat.
El premi és convocat per Premsa Comarcal (Associació de la Premsa Comarcal i Local), sota el patrocini de La Caixa, el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Xarxa Vives d'Universitats. La investigació és original i basada en dades actuals del sector, informació recollida a partir d'entrevistes, enquestes o sondejos sobre una mostra representativa. En tractar-se d'una investigació sobre periodisme de proximitat, premsa comarcal i local, es valora especialment que l'abast tingui en compte l'equilibri territorial en l'obtenció de les dades.
Ahir vaig presentar públicament el projecte premiat durant la Setena Convenció de la Premsa Comarcal i Local, a Olot (la Garrotxa), quan es va fer públic el veredicte. La presentació pública del treball guardonat totalment acabat (amb l'aplicació empírica consensuada amb l'ACPC) es farà al mes de maig de 2014. 
La investigació se centra en la intersecció entre periodisme i telecomunicacions, la clau en la Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism i el social journalism commerce. De manera empírica, en la investigació s'estudia el tipus d'accés telecomunicatiu (triple play, quadruple play o quintuple play) per part de les publicacions comarcals, l'ús dels ordinadors, de la banda ampla, els operadors de telecomunicacions utilitzats (principal i back up), la velocitat mitjana dels diaris de l'ACPC (upstream i downstream), l'ús de SLA, el CIR mitjà i possibles relacions d'intercanvi. També s'esbrina si els mitjans de l'ACPC es plantegen fórmules d'ingressos com els micropagaments, les xarxes socials o els blocs. Agraeixo de tot cor aquest guardó, que també referma la tasca del Grup d'Investigació sobre Periodisme Digital i Banda Ampla, líder mundial en producció científica en el seu objecte d'estudi.1 comentario: