lunes, 30 de junio de 2025

Digitalització d'A Illa de Arousa: el tresor de les Rías Baixas

 

A Illa de Arousa és una destinació turística situada a les Rías Baixas, a la costa atlàntica de Galícia. Tot i la seva petita mida, destaca per la seva autenticitat, la seva riquesa natural i la seva atmosfera tranquil·la, ideal per desconnectar i viure una experiència diferent. Té una població de 4.849 habitants, segons dades de l’any 2024. Aquesta comunitat viu principalment del mar, mantenint viva la tradició pesquera i marisquera que forma part essencial de la seva identitat. Connectada al continent per un pont, combina el caràcter insular amb una gran proximitat i accessibilitat.​ Analitzarem l’estratègia de màrqueting turístic i l’impacte de la Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism amb la col·laboració d’Abril Aragunde Páez, de Blanquerna-Universitat Ramon Llull.


Situada a la província de Pontevedra i envoltada per les aigües tranquil·les de l’Atlàntic, A Illa de Arousa és una de les joies més autèntiques de les Rías Baixas. Aquesta petita illa, connectada al continent per un pont, ofereix al visitant una combinació perfecta de paisatge natural, cultura marinera i tranquil·litat, convertint-se en una destinació ideal per desconnectar i gaudir d’una experiència diferent i propera.

domingo, 29 de junio de 2025

El Casc Antic de Vic: un viatge digital en el temps

El casc antic de Vic és un tresor amagat al cor de Catalunya, a la comarca d’Osona, un lloc on la història es respira a cada cantonada i on el passat i el present s’acaben fusionant. Passejar pels seus carrers empedrats és com fer un viatge en el temps, descobrint racons plens d'encant que captiven a tothom qui passa per allà. Des de la pau del matí fins a la tranquil·la però ambientada Plaça Major, cada pas revela una nova meravella arquitectònica i cultural que convida a ser explorada. Analitzem les estratègies de màrqueting digital i l’impacte de la Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism a Vic amb la col·laboració d’Ariadna Conill Godoy, de Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

Imagineu-vos caminant per estrets carrers medievals, envoltats d'edificis amb més de cent anys que expliquen històries de temps passats. El Casc Antic de Vic és un lloc on la bellesa es manifesta en cada detall, com en els balcons de ferro forjat, façanes esgrafiades i places petites però acollidores que conviden al descans. Aquest ambient únic sedueix els visitants, la qual cosa els porta a voler perdre's en aquest laberint històric i viure l'essència d'una ciutat que ha sabut preservar el seu patrimoni amb orgull.

sábado, 28 de junio de 2025

¡He logrado un índice H 30!

Estoy feliz y emocionado por haber alcanzado un índice H 30, gran hito científico que significa que 30 artículos o publicaciones científicas mías han recibido al menos 30 o más citas. Además, ya acumulo 3.760 citas científicas recibidas. Es bonito y llena de orgullo que las publicaciones y los artículos científicos producto de una filantrópica y vocacional labor de investigación sean referenciados por otros investigadores. Con un índice H 30 y un índice H10 de 91 (lo que significa que 91 publicaciones y artículos científicos míos han recibido diez o más citas), sigo con el entusiasmo del primer día. Que instituciones externas objetivas me consideren el líder y el más galardonado del sector es espectacular. ¡A por todas! 


viernes, 27 de junio de 2025

Club de Mar de Sitges: un tesoro de la costa mediterránea

En este artículo analizaremos el Club de Mar, un lugar escondido en el corazón de Sitges. Diseccionaremos sus virtudes, sus servicios y su promoción a día de hoy, ofreciendo, sobre todo, una perspectiva desde el ámbito del marketing turístico y el impacto de la Sociedad de la Banda Ancha y el cloud journalism, que analizamos con la colaboración de Vega Alcántara-García Rodríguez. 

Sitges es un municipio de la provincia de Barcelona, situado a unos 40 km de ésta. La ciudad costera nació en el siglo XI en torno a un castillo medieval y creció gracias al comercio con América durante el siglo XVIII, transformando su arquitectura con la riqueza que atraía. Más adelante, en el siglo XIX se convirtió en el epicentro icónico del modernismo catalán con figuras como Rusiñol, y en el siglo XX se acabó de consolidar como destino cultural y turístico. Desde los años 70, Sitges es considerado un símbolo de libertad e inclusión, siendo uno de los referentes del orgullo gay en Europa. 

jueves, 26 de junio de 2025

¡En el “Foro operador local 2025. La voz de la España vaciada”!

 

He tenido el placer de participar en el “Foro operador local 2025. La voz de la España vaciada”, organizado desde la publicación Redes & Telecom. El evento se focaliza en la actualidad y el futuro de las telecomunicaciones en España, remarcando especialmente el papel crucial de los operadores locales y la conectividad en las zonas remotas y rurales, esencial para la Sociedad de la Banda Ancha y el cloud journalism.

El evento se ha llevado a cabo de forma virtual. Es un espacio para el debate y el diálogo sobre los desafíos, las aspiraciones y las perspectivas del sector, para analizar las barreras y explorar soluciones posibles en el mercado. El objetivo último consiste en asegurar una conexión para el futuro en todos los lugares del país.


miércoles, 25 de junio de 2025

Al Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials!

És tot un honor haver participat com a President de la Societat Catalana de Comunicació-Institut d'Estudis Catalans (SCC-IEC) al Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials. Amb tot l'entusiasme!

viernes, 20 de junio de 2025

A la Junta de la SCC-IEC!

És tot un honor participar, com a President de la Societat Catalana de Comunicació-Institut d'Estudis Catalans (SCC-IEC), a la Junta Directiva de l'entitat, com fem mensualment! El ritme d'activitat és intens i fructífer, i ja estem preparant un munt d'activitats. Agraeixo de tot cor la tasca dels altres membres de la Junta! Amb tot l'entusiasme!

jueves, 19 de junio de 2025

¡Comunicación científica sobre neuromarketing sensorial aceptada por CINyN 2025!

 

La comunicación científica “Neuromarketing sensorial en establecimientos comerciales: preferencias del consumidor” (Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Óscar Gutiérrez-Aragón, Gaspar Berbel-Giménez, Aina Fàbrega-Hereu) ha sido evaluada favorablemente por el IV Congreso Internacional de Neurocomunicación y Neuromarketing (CINyN 2025), organizado por la Universidad Complutense de Madrid, la Universidad del Caribe y la Universidad de Nuestra Señora del Carmen (Panamá). El evento se llevará a cabo el 20 y 21 de noviembre de 2025 en el Salón de Actos de la Biblioteca Municipal de Astorga.

miércoles, 18 de junio de 2025

Als Plens de l'IEC!

És tot un honor haver participat com a President de la Societat Catalana de Comunicació-Institut d'Estudis Catalans (SCC-IEC) als Plens Ordinari i Extraordinari de l’IEC! Agraeixo la felicitació per les darreres fites assolides i dono l'enhorabona a la companya Teresa Cabré, que encapçalava una candidatura única i ha estat reelegida Presidenta de l'IEC. La Teresa sempre ha donat un suport entusiasta a la SCC-IEC, cosa que agraïm de tot cor. Amb tota la il·lusió!

El Port de la Selva: mar, muntanya i tramuntana surant en la digitalització

El Port de la Selva, situat a l'Alt Empordà, és un poble costaner amb un entorn natural privilegiat, que combina mar i muntanya dins del Parc Natural del Cap de Creus. Aquesta localització li atorga una bellesa excepcional i una singularitat que atrau tant a visitants ocasionals com a artistes, fotògrafs i amants de la natura que busquen inspiració, calma i connexió amb el paisatge. El poble conserva encara un esperit tranquil, autèntic i acollidor, que contrasta notablement amb altres destinacions més massificades de la Costa Brava, convertint-lo en una joia discreta dins del litoral català. N’analitzem les estratègies de màrqueting digital i l’impacte de la Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism amb la col·laboració de Joana Calonge i Jové, de Blanquerna-Universitat Ramon Llull.


Tot i l’encant i el gran potencial turístic del poble, la presència digital encara en presenta clares oportunitats de millora, especialment si es vol reforçar el turisme i la comunicació amb els visitants. En una època en què les destinacions es descobreixen i es decideixen sovint a través d'una pantalla de mòbil o d’ordinador, la visibilitat digital d'un indret pot condicionar de manera directa i significativa l'èxit turístic. La manca d’una estratègia digital sòlida pot deixar en segon pla indrets amb molt a oferir

martes, 17 de junio de 2025

22.000 comentaris al blog científic "Telecomunicaciones y Periodismo"!!!!!

22.000 comentaris!!!!! El blog científic "Telecomunicaciones y Periodismo" ja supera els 22.000 comentaris en les seves 1.485 entrades, a una mitjana de 14,86 comentaris per post, enorme en el gènere dels blogs. És una nova fita del blog líder mundial en les seves àrees de coneixement: el periodisme i les telecomunicacions. La plètora de premis guanyats i els dos mil seixanta i escaig seguidors són una catapulta per seguir endavant en la missió de divulgar les teories científiques de la Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism, fonamentals internacionalment. Amb tota la il·lusió!!!!!

lunes, 16 de junio de 2025

1300 seguidors a Instagram!

1300 seguidors a Instagram! El compte de la Societat Catalana de Comunicació-Institut d'Estudis Catalans (SCC-IEC) avança! Moltes gràcies a tothom!

200 posts al blog Telecomunicaciones y Periodismo el 2025!

Aquest 2025 està essent especialment intens en activitat científica i novetats i ja hem arribat als 200 posts (més de 1480 posts en la trajectòria del blog), més d'un per dia, de mitjana. L'anàlisi sobre la Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism continua avançant. Aquest bloc va començar el seu camí el 2011, i ja acumula més de 90,7 milions de pàgines i vistes, 2065 seguidors i 21.900 comentaris. I nombrosos Campionats del Món a les seves àrees de coneixement. I una plètora premis. I una infinitat d'alegries i emocions. Amb tota la il·lusió!

domingo, 15 de junio de 2025

¡En el Comité científico de ICITS’26!

Agradezco haber sido elegido miembro del comité científico de ICITS’26 (The 9th International Conference on Information Technology & Systems), un evento científico que analiza tecnología e interactividad y que se llevará a cabo del 16 al 18 de febrero en la Universidad Tecnológica de Honduras, en la Isla Roatán (Honduras). ¡Con toda la ilusión!

viernes, 13 de junio de 2025

¡Comunicación científica sobre RSC en escuelas aceptada en la 15ª Trobada de centres innovadors a Catalunya y la 163ª Jornada internacional DIM-EDU!

 

“Diseño de un modelo de gestión empresarial de RSC para escuelas de educación obligatoria: estudio de caso” (Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Marta Carreras-Alcalde, Elisabet Torné-Muntal y Ramon Martín-Guart) es la comunicación científica evaluada favorablemente por la 15ª Trobada de centres innovadors a Catalunya y 163ª Jornada internacional DIM-EDU per a la innovació i millora educativa (Com millorar la qualitat, l'eficàcia formativa i el desenvolupament integral dels estudiants a la Era d'Internet i les Màquines Intel.ligents?). La investigación se expondrá el 17 de septiembre de 2025 en la Institució Cultural del CIC, en Barcelona.

La exitosa investigación es un nuevo resultado del Grupo de Investigación sobre Periodismo Digital y Banda Ancha y del Grupo de Investigación sobre Sistemas Innovadores de Monetización en Periodismo y Marketing Digital (SIMPED), de los cuales el Catedrático y Doctor Fondevila es el investigador principal.

jueves, 12 de junio de 2025

¡Españoles, estadounidenses y británicos lideran el seguimiento al blog científico Telecomunicaciones y Periodismo!

 

Los seguidores y visitantes del blog científico Telecomunicaciones y Periodismo, campeón mundial en sus áreas de conocimiento, acceden sobre todo desde España (83,5 millones), Estados Unidos (5,1 millones) y Reino Unido (534 mil).

Tras este trío, también visitan con frecuencia el blog usuarios de Países Bajos (294 mil), Japón (164 mil), Indonesia (94,8 mil), Hong Kong (94,7 mil), Irlanda (90,7 mil), Alemania (82,6 mil), Singapur (72,2 mil), Israel (63 mil), Brasil (62,2 mil), Rusia (46,4 mil), China (42,3 mil), Ucrania (31,7 mil), Suecia (30,1 mil), Francia (21,1 mil) o Uzbekistán (7,7 mil). ¡Con toda la ilusión!

miércoles, 11 de junio de 2025

¡Comunicación sobre marketing sostenible aceptada en CUICIID!

“Uso de herramientas comunicativas y promoción del marketing sostenible en la industria de la moda” es el título de la comunicación científica (Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Óscar Gutiérrez-Aragón, Maia Parés-de Llobet, Nil Vinyets-Mesa) evaluada favorablemente por CUICIID 2025 (Congreso Universitario Internacional de Comunicación, Innovación, Investigación y Docencia). El evento se llevará a cabo el 22-24 de octubre de manera online.

El artículo es un nuevo resultado del Grupo de Investigación sobre Periodismo Digital y Banda Ancha y del Grupo de Investigación sobre Sistemas Innovadores de Monetización en Periodismo y Marketing Digital (SIMPED), de los cuales el Catedrático y Doctor Fondevila es el investigador principal.

martes, 10 de junio de 2025

21.500 comentaris al blog científic "Telecomunicaciones y Periodismo"!!!!!

21.500 comentaris!!!!! El blog científic "Telecomunicaciones y Periodismo" ja supera les 21.500  interaccions en els seus més de 1.475 posts. És una nova consecució del blog líder mundial en les seves àrees de coneixement: el periodisme i les telecomunicacions. Els nombrosos premis guanyats i els més de dos mil seixanta seguidors són una catapulta per seguir endavant en l'objectiu de divulgar les teories científiques de la Societat de la Banda Ampla i el cloud journalism, crucials per al funcionament del món. Amb tot l'entusiasme!!!!!

Més fibra òptica a Catalunya!

La Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat de Catalunya ha desplegat les infraestructures associades a catorze nous trams de xarxa de fibra òptica, disponibles per l’accés a tercers.


En la Troncal Sant Miquel de Balenyà–El Brull, Sta Maria Palautordera-Montseny, el municipis afavorits són El Brull, Fogars de Montclús, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Seva, amb una longitud de 19 quilòmetres. A la Troncal Calders-Sant Llorenç de Savall, Moià-l’Estany, Santpedor-Castellnou de Bages, els municipis beneficiats són Calders, Castellnou del Bages, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Mura, Sant Llorenç Savall, Santpedor (25,4 quilòmetres).

En la Troncal Viladecavalls, Vacarisses, Viladecavalls en són beneficiaris (19 quilòmetres). A la Troncal la Coma-Valls, els municipis abastats són Guixers i La Coma i la Pedra, amb una longitud de 22,6 quilòmetres.

També s’han fet esteses de canalizació DIPTA a Solivella-Blancafort, Pira-Barberà de la Conca, Pradell de la Teixeta-La Torre de Fontaubella, Falset (amb 53,9 quilòmetres d’extensió), Santa Coloma de Queralt- Pontils (Bràfim) i Vilarodona-els Garidells (incloent Nulles, La Secuita, Renau, els Garidells).

A més a més, s’ha creat la Troncal Ulldecona-Alcanar / La Galera-Santa Barbara / Deltebre-Jamarles (abastant els municipis d’Alcanar, la Galera i Jamarles; 28,5 quilòmetres), la Troncal Mollet del Vallès-Sant Quirze de Safaja (Sentmenat, amb 37 quilòmetres), la Troncal Castellolí-Piera (17,8 quilòmetres) i la Troncal Bassella-Ponts (Ponts, Pinell de Solsonès, Vilanova de l’Aguda, Oliola, Cabanabona, la Baronia de Rialb, Bassella, amb 32,9 quilòmetres). La llum de la Societat de la Banda Ampla s’estén a Catalunya.


lunes, 9 de junio de 2025

Conclusions del VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació!!!!!

 

Les ciències de la comunicació són l’eina més adient per analitzar la realitat i per preveure el reptes socials que genera la intel·ligència artificial. Aquest va ser el principal eix de reflexió del VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació, desenvolupat el 5 i 6 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans, organitzat per la Societat Catalana de Comunicació-Institut d’Estudis Catalans (SCC-IEC), presidida per Joan Francesc Fondevila Gascón. El VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació, de caràcter acadèmic i professional, també va incloure la I Trobada de Revistes Científiques en Català i l’enregistrament del programa de Ràdio 4 “L’altra ràdio”, en commemoració dels seus 45 anys d’emissió. També es van lliurar els Reconeixements de la SCC-IEC.


L’esdeveniment ha assolit el rècord del nombre de comunicacions (gairebé una seixantena) i d’universitats i centres de recerca presents (35), amb la participació d’una vuitantena d’autores i autors diferents. El Congrés va arrencar amb l’acte d’inauguració. Jaume Guillamet, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, va subratllar “la gran tasca de la SCC i el creixement del Congrés”. Joan Francesc Fondevila Gascón, president de la SCC-IEC, va posar de manifest “l’optimisme en un sector crucial per a la Societat de la Banda Ampla, que necessita un constant flux de continguts en el cloud journalism.

L’enginyer i consultor francès Arthur Grimonpont, responsable de l’oficina d’IA i qüestions globals de Reporters Sense Fronteres (RSF) i autor de l’assaig Algocratie (2022) -disponible en català: Algoritmocràcia. Viure en llibertat en el temps dels algoritmes (2023)-, va destacar els avantatges de la IA per al periodisme i la comunicació, i “la necessitat de principis ètics”. Grimonpont va subratllar com la intel·ligència artificial està incrementant la circulació de la desinformació: ara és molt més fàcil crear, distribuir i fer viral contingut cada vegada més difícil d’identificar com a contingut artificial.

El VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació, sota el lema “Reptes de la comunicació en l’era de la intel·ligència artificial”, es va desenvolupar de forma simultània en tres sales de l’IEC (Sala Coromines, Sala Pi i Sunyer i Sala Nicolau d’Olwer) amb ponències presencials, en línia i, puntualment, registrades en vídeo. Les intervencions es van agrupar en blocs temàtics: comunicació i intel·ligència artificial; comunicació i gènere; comunicació i educació; comunicació i mitjans informatius; xarxes socials, influencers i identitat; comunicació i mitjans tradicionals; intel·ligència artificial, algoritmes i comunicació; comunicació institucional i política; educació i alfabetització mediàtica; comunicació, turisme i sostenibilitat; i identitats i narratives socials. Des de la recent aprovada comissió d’Igualtat creada al marc de la SCC-IEC, presidida per Amparo Huertas Bailén, es va voler destacar la importància i la necessitat de la perspectiva de gènere als estudis de comunicació amb la formació d’una taula específica.

La I Trobada de Revistes Científiques en Català va començar amb la presentació de la recerca de la SCC-IEC “Producció científica en Comunicació a l’àmbit català”, basada en l’anàlisi de contingut dels articles científics publicats i en la realització d’entrevistes als equips editors responsables. A continuació, es va obrir el debat. Moderat per Lluís Codina, van estar presents les editores i editors de les revistes Trípodos (Lluís Anyó), Obra digital/Platcom (Lorena González Ruiz), Anàlisi (Cristina Pulido), Comunicació. Revista de Recerca i d’Anàlisi (Joan Francesc Fondevila i Bertran Salvador), Biblioteconomia i Documentació (Carlos Lopezosa), Catalan Journal of Communication Cultural Studies (Carlota Moragas), Comparative Cinema (Brunella Tedesco-Barlocco), Communication Papers (Carmen Echazarreta), Hipertext net (Pere Freixa) i Quaderns del CAC (Sara Suárez i Amparo Huertas), a més de l’Informe de revistes catalanes de comunicació (Elisenda Aguilera, Marc Hernández, Aleix Martí i Bertran Salvador). Es va debatre principalment sobre els reptes que implica l’ús de la intel·ligència artificial en l’edició de revistes científiques. A més, es va remarcar el paper fonamental de la recerca científica en català i el voluntarisme general en aquest sector.

“L’altra ràdio” de Ràdio 4 va enregistrar un programa especial, cara al públic, per celebrar els 45 anys d’emissió i haver superat, recentment, la seva edició 2600. Al programa, dirigit per Cinto Niqui, hi van participar Joan Francesc Fondevila, Lluís Anyó, Xantal Llavina, Albert Cuesta, Mariola Dinarès i Josep Maria Ganyet. Un cop més, atès que aquesta és la filosofia d’aquest programa radiofònic especialitzat, es va consensuar que comunicació i tecnologia van de la mà i es necessiten mútuament.

domingo, 8 de junio de 2025

Èxit de la comunicació científica sobre comunicació per a persones grans al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació!!!!!

 

Estic ben content amb la gran acollida a la comunicació científica (Catedràtic i Doctor Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Óscar Gutiérrez-Aragón, Pablo Moreno-Arrones Iglesias, Júlia Alabart-Algueró) sobre “Comunicació i Silver Generation: estratègies de productes i serveis per a persones adultes grans”, al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació(SCC-IEC), portat a terme el 5 i 6 de juny de 2025 a Barcelona.

Aquest estudi exploratori utilitza una tècnica quantitativa (enquesta, n = 474) amb un perfil de persones de més de 55 anys residents a Espanya. Els canals són telemàtics o mitjans digitals (principalment correu electrònic i xarxes socials).

Com a resultats, s’observa un notable descontentament sobre les campanyes publicitàries dirigides cap a aquesta generació, i que les campanyes no usen els canals més adequats. Es conclou que cal personalització en el tracte, que cal generar confiança i millorar l'accessibilitat als nous sistemes de compra, i que cal establir relacions comercials sòlides i duradores entre les empreses i aquest grup poblacional.

Èxit de la comunicació científica sobre xarxes socials i restauració al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació!!!!!

 

Estic ben satisfet amb la bonica acollida a la comunicació científica (Catedràtic i Doctor Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Josep Lladós i Used, Gaspar Berbel, Ramon Martín-Guart) sobre “Influència de les xarxes socials en la presa de decisions dels consumidors en relació a la restauració: una anàlisi dual dels impactes positius i negatius del boca-orella i les ressenyes en línia”, al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació(SCC-IEC), portat a terme el 5 i 6 de juny de 2025 a Barcelona.

Aquest estudi examina la influència creixent de les xarxes socials i el contingut generat pels usuaris (CGU) en la presa de decisions dels consumidors dins el sector de la restauració. A partir d’una enquesta realitzada a 1.300 consumidors espanyols, s’analitzen les motivacions i els comportaments associats a la publicació de ressenyes positives i negatives, així com l’impacte del boca-orella electrònic (eWOM) en les diferents fases del procés de consum: preconsum, consum i postconsum. Els resultats mostren que les motivacions altruistes i comunitàries, com ajudar altres usuaris o donar suport a restaurants de qualitat, predominen sobre les motivacions individuals, com la recerca de compensació o reconeixement personal. Durant la fase de preconsum, la cerca d’informació pràctica —com la ubicació, els horaris, el menú i les fotografies— és l’acció més habitual, mentre que en la fase de consum destaca la influència de l’opinió d’amics i la recerca d’informació actualitzada. En el postconsum, les accions més freqüents són donar un “M’agrada”, seguir el restaurant a les xarxes socials o compartir contingut, mentre que la redacció de ressenyes queda en un segon pla.

L’anàlisi de regressió indica que tenir un perfil actiu a les xarxes socials i la voluntat de donar suport a restaurants de qualitat augmenten la probabilitat de publicar ressenyes, mentre que la consulta passiva d’informació, com mirar només el menú o les fotos, la redueix. Les ressenyes positives s’associen a una major interacció digital, com donar “M’agrada” o llegir comentaris d’altres usuaris, mentre que la simple visualització de contingut no incentiva la publicació de comentaris positius. Aquestes troballes subratllen la importància de la gestió activa de la reputació digital i la participació dels clients per part dels restaurants. L’estudi conclou que el comportament digital del consumidor és complex i multifàsic, i proposa futures línies de recerca per aprofundir en l’impacte de les estratègies digitals i la resposta a les crítiques en la reputació dels establiments gastronòmics.

Èxit de la Comunicació científica sobre publicitat en esdeveniments eqüestres al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació!!!!!

 

Ben satisfets per la gran acollida a la comunicació científica (Catedràtic i Doctor Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Júlia Alabart-Algueró, Óscar Gutiérrez-Aragón, Joan Cuenca-Fontbona) sobre “Reptes i oportunitats de les estratègies comunicatives als esdeveniments eqüestres: de la publicitat prèvia a la cobertura posterioral VIII CongrésInternacional de Recerca en Comunicació (SCC-IEC), que es portarà a terme el 5 i 6 de juny de 2025 a Barcelona. L’estudi reflecteix el pes dels creadors de continguts en sectors especialitzats, com ho és el de l’equitació.

Èxit de la comunicació científica sobre premsa catòlica al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació!!!!!

 

Estic molt agraït amb el ressò de la comunicació científica (Catedràtic i Doctor Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Anna Soliguer-Guix) sobre “La Premsa Catòlica i el turisme: Aires Lloretencs (1933-1936)” al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació (SCC-IEC), desenvolupat el 5 i 6 de juny de 2025 a Barcelona.

La recerca presenta un estudi de cas sobre el paper fonamental de la premsa religiosa en la configuració de la identitat turística de Lloret de Mar, amb un focus especial en el periòdic Aires Lloretencs (1933-1936). El treball examina com aquesta publicació catòlica va influir en la construcció dels discursos socials, culturals i turístics de la vila en un moment clau, anterior a la massificació del turisme i l’inici de la Guerra Civil Espanyola. La recerca destaca la manera en què Aires Lloretencs va ser utilitzat com a vehicle per a la promoció del turisme de qualitat, en un context d’elements religiosos i morals, i com va esdevenir un instrument clau per a la formació d’una identitat turística local en sintonia amb els valors catòlics i les iniciatives socials i culturals de l’època. El treball utilitza una metodologia qualitativa basada en l’anàlisi de contingut de la publicació, destacant els valors ideològics i les estratègies narratives emprades per la premsa catòlica. Els resultats mostren que Aires Lloretencs va contribuir no només a la difusió d'un model turístic més acotat i selectiu, sinó també a la preservació d'una moralitat catòlica en la vida social i cultural de Lloret de Mar. La publicació va jugar un paper clau en la creació d'una narrativa que contrarestant les tensions entre la població local i els primers estiuejants, establint un equilibri entre les tradicions religioses i les noves pràctiques turístiques. Aquest estudi ofereix una nova perspectiva sobre la història del turisme a Catalunya, ressaltant la rellevància de la comunicació religiosa en el desenvolupament social i turístic previ a l’expansió del turisme massiu, i contribueix a una millor comprensió del seu impacte en els canvis culturals i socials de la societat contemporània.

sábado, 7 de junio de 2025

Èxit de la comunicació científica sobre xarxes socials al sector eqüestre al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació!!!!!

Ben contents per la gran acollida a la comunicació científica (Catedràtic i Doctor Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Júlia Alabart-Algueró, Óscar Gutiérrez-Aragón, Joan Cuenca-Fontbona) sobre “Hàbits de consum a xarxes socials i influència dels creadors de contingut en futurs professionals de l’esport eqüestreal VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació(SCC-IEC), que es portarà a terme el 5 i 6 de juny de 2025 a Barcelona. L’estudi reflecteix el pes dels creadors de continguts en sectors especialitzats, com ho és el de l’equitació.

Èxit de la comunicació científica sobre Intel·ligència Artificial, BPMS i Departaments de Comunicació al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació!!!!!

 

Estic molt agraït amb el ressò de la comunicació científica (Catedràtic i Doctor Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Marta Carreras-Alcalde, Enrique Ortiz-Ribas, Ramon Martín-Guart) sobre “Departaments de Comunicació, Intel·ligència Artificial i BPMS: fórmules de millora en la gestió de processos” al VIII CongrésInternacional de Recerca en Comunicació (SCC-IEC), celebrat el 5 i 6 de juny de 2025 a Barcelona.

L’estudi exploratori, amb tècnica quantitativa (enquesta amb una n = 270), se centrava en un perfil de l’àrea de Comunicació: empleats (39%); comandaments intermedis (35%); alta direcció i gerència (14%); i direcció o direcció departamental (12%).  Els sectors són de fabricació, consultoria i desenvolupament d'aplicacions. La majoria de respostes es concentren en grans empreses de més de 500 empleats. Es conclou que el futur del programari BPMS aplicat a l’àrea de Comunicació depèn del canvi a AI-Augmented BPMS (A-BPMS), i que creixeran la velocitat i l’eficiència d’enviaments (Notes de Premsa, xarxes socials, comunicats).

Èxit de la comunicació científica sobre cloud i empreses al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació!!!!!

Agraeixo la gran acollida a la comunicació científica (Catedràtic i Doctor Joan-Francesc Fondevila-Gascón, Marta Carreras-Alcalde, Luis-Alfonso Martínez-Cueto, Ramon Martín-Guart) sobre “Comunicació i entorn cloud: grau de satisfacció de les empreses amb processos de Recursos Humans”, al VIII CongrésInternacional de Recerca en Comunicació (SCC-IEC), celebrat el 5 i 6 de juny de 2025 a Barcelona.

Aquest estudi exploratori va utilitzar una tècnica qualitativa, mitjançant entrevista personal, presencial o mitjançant videotrucada per mantenir almenys la interacció visual entre entrevistat i entrevistador. Els perfils eren directors i responsables dels sistemes d’RH per a les seves organitzacions respectives, tecnològics (IT, Sistemes) i de RRHH.

Com a resultats, les funcions estan unificades en una mateixa persona o es poden dissociar en dues figures. Cal visió conjunta dels aspectes tecnològics i estratègics. La satisfacció amb el procés de transformació és elevada, i s’observa un vincle amb el grau de suport i d'implicació de tots els estaments de l'empresa (sobretot la Direcció) en el projecte de transformació. La reducció de costos associada a aquestes solucions, la simplificació de l'ecosistema de sistemes satèl·lits i locals en una única eina, l’alliberament de temps per a tasques de valor afegit per a l’organització, la manca de capacitat de personalització d'aquestes eines i l’elevadíssima dependència del proveïdor de programari són les principals conclusions de la recerca.

Més impactes del meu triomf al Premi Literari Sant Jordi EAE Business School-Grup Planeta 2025!!!!!

Estic agraït a Blanquerna-Universitat Ramon Llull per la bonica difusió a "Full Blanquerna" de la meva victòria al Premi Literari Sant Jordi EAE Business School-Grup Planeta 2025, gràcies al conte "La nit del secret". Amb tota la il·lusió!!!!!



viernes, 6 de junio de 2025

Gran èxit del VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació (SCC-IEC)!!!!!

Ben content amb la gran acollida a les comunicacions científiques sobre turisme i sobre comunicació i "silver generation" al VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació (SCC-IEC)! L'esdeveniment ha estat un gran èxit! Moltes gràcies!

jueves, 5 de junio de 2025

Bonica primera jornada del VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació (SCC-IEC)!!!!!

Ben content amb la bonica primera jornada, la gran acollida a les comunicacions científiques sobre IA i BPMS i cloud i RH en Comunicació al bloc sobre Comunicació i Intel·ligència Artificial a la Sala Pi i Sunyer (VIII Congrés Internacional de Recerca en Comunicació, SCC-IEC), a les altres comunicacions que hem realitzat, a la gran participació a les sessions de comunicacions i a l'emotiva entrevista que m'ha fet "L'altra ràdio" (Ràdio 4)! 

domingo, 1 de junio de 2025

¡Artículo sobre velocidad internacional de la Sociedad de la Banda Ancha en la revista IPTV!

“A Terabit por segundo atravesando el Atlántico” es el artículo publicado por el Dr. Joan-Francesc Fondevila-Gascón en la revista tecnológica líder en España IPTV, número 93, mayo de 2025, páginas 32-34. El artículo analiza empíricamente la progresión de la velocidad intercontinental de la Sociedad de la Banda Ancha.