sábado, 8 de junio de 2013

Propuestas sobre TIC y telecomunicaciones


En los próximos posts incluiré un resumen de las propuestas de la “Mesa sectorial dels mitjans de comunicació a Catalunya. Propostes d’actuació davant la crisi del sector”, en la que he tenido el honor de participar en representación de las universidades catalanas.

Como ejes transversales en TIC y telecomunicaciones, las propuestas son las siguientes:

"-Col·laboració amb les empreses de telecomunicacions per a l'evolució del sector i del model de negoci.

La Mesa sectorial remarca la conveniència d'avançar en l'estudi de nous models de negoci, en un sector que com la resta de mitjans es troba en un procés de reconversió. Cal més col·laboració amb les empreses TIC, telecomunicacions i Internet en aquesta transició, tant en tecnologia com en la investigació de continguts i suports.

En l'àmbit tecnològic, aquesta cooperació hauria de permetre desenvolupar

tecnologies adients per als nous hàbits de consum del mitjà, en mobilitat, a demanda i més personalitzat. Per això serien necessaris convenis de col·laboració entre les principals empreses de tecnologia de la comunicació i les empreses del sector dels mitjans per al desenvolupament de nous productes o maduració de les innovacions (3d, HD, televisió híbrida HbbTV, IPTV i internet ràdio, aplicacions, nous suports...) i productes multiplataforma, amb una aposta per la qualitat en l’hipertext, el multimèdia i la interactivitat. En aquesta línia, caldria obrir negociacions també amb les operadores de telefonia i Internet en relació al cost i condicions de la distribució.

En relació al desenvolupament de la tecnologia de la comunicació, la Mesa sectorial dels mitjans reclama una aposta del sector per la R+D+I, a través de la col·laboració públic-privat. Cal posar en valor la innovació, que sovint es produeix en el dia a dia de les empreses i no té prou consideració, i estudiar mesures de caràcter estructural per impulsar-la.

-Compensació per l’ús dels continguts dels mitjans per part dels agregadors a Internet.

D’altra banda, en aquest context la Mesa sectorial reivindica que els mitjans haurien de rebre algun tipus de compensació pels continguts que posen en circulació a la xarxa, especialment en relació a l'ús que en fan els agregadors de notícies.

A Bèlgica, per exemple, Google ha arribat a un acord amb els editors i les societats de gestió de drets, segons el qual farà publicitat dels seus productes als diaris i els mitjans podran optimitzar els serveis del cercador per anunciar-se; a Alemanya, el Bundestag ha aprovat una llei que obliga els agregadors a pagar pels continguts, excepte si difonen només “paraules” o “fragments breus” (el text no concreta el nombre de paraules permès, ni les quantitats ni el mode de pagament); a França, Google col·laborarà amb els editors de premsa generalista amb un fons d'ajuda a la transició digital; i a nivell estatal, la Asociación de Editores de Diarios Españoles (AEDE) ja treballa per demanar una legislació que obligui Google a pagar un cànon pels beneficis que obté amb els continguts dels diaris. Els recursos obtinguts per aquesta via haurien de repercutir en benefici del conjunt d'actors que participen en el procés de creació de continguts informatius i de qualsevol altre gènere."

1 comentario:

  1. En estas propuestas se nota, por fortuna, que periodismo y telecomunicaciones van definitivamente de la mano.

    ResponderEliminar