lunes, 3 de junio de 2013

Propuestas de formación de comunicación


En los próximos posts incluiré un resumen de las propuestas de la “Mesa sectorial dels mitjans de comunicació a Catalunya. Propostes d’actuació davant la crisi del sector”, en la que he tenido el honor de participar en representación de las universidades catalanas.

Como ejes transversales en términos de formación, las propuestas son las siguientes:

"-Impuls a la formació continuada dels professionals.

La Mesa sectorial considera prioritària la formació continuada tant per als professionals en actiu com per donar noves oportunitats a aquells que han perdut la feina. Per això reclama més i millor coordinació i col·laboració entre els diferents actors implicats.

En aquest context, cal establir mecanismes que permetin diagnosticar periòdicament les necessitats de formació continuada, quins col·lectius se’n poden beneficiar i vehicular-ne una resposta (qui l’ofereix i com es finança). En aquest esquema, els col·legis professionals i els sindicats poden exercir de passadís formatiu i implicar la resta d'actors del sector.

És essencial en aquesta tasca definir el rol d'empreses, universitats, organitzacions sindicals i col·legis professionals, per optimitzar els recursos i l’eficiència en la tasca de formar professionals.

En el cas de les empreses, cal comptar amb els delegats de personal, comitès d’empresa i comitès professionals a l’hora de proposar cursos específics d’acord amb les necessitats de formació adients per al lloc de treball, així com amb els programes de formació de les organitzacions sindicals a través de la Fundació Tripartita.


-Formació específica per al desenvolupament de nous perfils i tasques professionals.

De forma complementària al punt anterior, es planteja que periodistes i professionals de la comunicació s'incorporin a un ventall de noves tasques que desenvolupen principalment altres tipus de perfils més tècnics. En aquest sentit, un informe del Col·legi de Periodistes identifica nous nínxols d'ocupació específics, com ara analítica web, SEO i SEM, comunicació corporativa local, serveis d'Alumni, comunicació per a la logística, periodisme de dades o comunicació per a pimes, entre altres.

L'estudi inclou un seguit de propostes de formació perquè els professionals de la comunicació puguin optar a aquestes feines (periodisme de dades; analítica web, SEO i SEM; relats promocionals; serveis d'Alumni; comunicació orientada a la logística) o perquè es formin també en l'auto ocupació i l'emprenedoria (economia i periodistes freelance; nocions d'empresa periodística; nocions de dret per a periodistes; aficions reconvertides en negocis informatius; immersió en la polivalència periodística)."

1 comentario:

  1. La formació al llarg de la vida és essencial. I més en periodisme i telecomunicacions, essencials en la nostra societat.

    ResponderEliminar